Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 | 07:56

ΠολιτικήPointer

«Μην ταράζεσαι, ρε μαλάκα»…

«Τα παιδιά, τα παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά…», όπως τραγουδούσε κάποτε ο Κοινούσης. Ο Νίκος και ο Σάμπυ. Ο Σάμπυ και ο Νίκος. Που έχουν τόση οικειότητα, ώστε να μιλούν αποκαλώντας ο ένας τον άλλο «μαλάκα», όπως δυο φιλαράκια. Και κανονίζουν δουλειές. Για την ακρίβεια, ο Νίκος ανέλαβε να ρυθμίσει κάτι δικαστικές εκκρεμότητες του Σάμπυ, επειδή αυτό το είχε ζητήσει ο Μπίμπι από τον Αλέξη κι αυτοί οι δύο (ο ακροδεξιός δολοφόνος Νετανιάχου και ο… αριστερός Τσίπρας) κάνουν χάρες ο ένας στον άλλο κι αυτή η εμπιστοσύνη μεταξύ τους πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί, έστω κι αν χρειαστεί ο Νίκος, ο μάγκας ο Καισαριανιώτης να φωνάξει την τύπισσα (αυτή είναι η Τουλουπάκη) στο γραφείο του και να της πει «κορίτσι μου, ξέρεις τι κάνεις;» (που δεν καθαρίζεις τον Σάμπυ).

Στην ταινία του Γαβρά σε «σενάριο» Μπαρουφάκη ο Παππάς σκιαγραφείται σαν ένας νευρικός και ευέξαπτος τύπος που πετάει συνέχεια μπινελίκια. Η καρικατουρίστικη περιγραφή της ταινίας δεν απέχει καθόλου από την εικόνα που αναδύεται από την «κασέτα» Μιωνή, η απομαγνητοφώνηση της οποίας κυκλοφόρησε εν ριπή οφθαλμού, αμέσως μόλις κατατέθηκε στην Προανακριτική της Βουλής. Γνωρίζετε ότι δεν είμαστε σεμνότυφοι. Δε σχολιάζουμε τις εκφράσεις του Παππά, που ο καθένας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε ιδιωτικές συνομιλίες. Για το ύφος μιλάμε. Για την ψευτομαγκιά του επιβήτορα της εξουσίας, τον αηδιαστικό κυνισμό, την εξουσιαστική αλαζονεία, τον επιδεικτικό καισαρισμό του ανθρώπου που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει τα πάντα γιατί δεν έχει ηθικούς φραγμούς, αλλά μόνο το ένστικτο του killer. Οπως ακριβώς το βλέπουμε σε κάτι χολιγουντιανές ταινίες και σειρές, οι οποίες μπορεί να είναι υπερβολικές, δεν είναι όμως ψεύτικες.

Σας συστήνουμε να διαβάσετε από την αρχή μέχρι το τέλος την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας (κυκλοφορεί ευρύτατα στο Ιντερνετ). Εκτός των άλλων, θα διαπιστώσετε πόσο γελοίες είναι οι δικαιολογίες του Παππά, ότι τάχα όταν έλεγε ότι κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά, εννοούσε τον Μιωνή και όχι τον Παπαγγελόπουλο. Είναι φανερό ότι αναφερόταν στον Παπαγγελόπουλο. Κι εν πάση περιπτώσει, ακόμα και αν το παραβλέψουμε αυτό, ας μας πει ποια ήταν η προσωπική ατζέντα του Παπαγγελόπουλου και τι περιεχόμενο είχε το outsourcing (οι εργολαβίες δηλαδή) που έκανε ο Παπαγγελόπουλος.

Να κάνουμε λιανά το περιεχόμενο της συζήτησης; Ο Μιωνής ισχυρίζεται ότι του έχουν στήσει διώξεις επειδή υπάρχει ένας αντισημιτικός πυρήνας, από Παπαγγελόπουλο και Φιλιππάκη μέχρι δικαστικούς. Ο Παππάς υπαινίσσεται ότι δεν είναι αντισημίτες, αλλά στήνουν δουλειές για να βγάλουν λεφτά. Μολονότι το «μαγαζί» (το Μαξίμου δηλαδή) δεν το πειράζει να βγάζουν λεφτά ο Παπαγγελόπουλος και οι εργολάβοι του, εν προκειμένω έρχονται σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, διότι ο Τσίπρας υποσχέθηκε στον Νετανιάχου να καθαρίσει τις δικαστικές εκκρεμότητες του Μιωνή και θα κρατήσει το λόγο του γιατί δε θέλει να χαλάσει τις σχέσεις και την καλή συνεργασία με τον Μπίμπι.

Αυτό είναι το βασικό «στόρι» που θα έλεγε κι ο Παππάς. Γύρω από αυτό το στόρι μπλέκονται όλα τα υπόλοιπα. Οπως η προσπάθεια του Παππά να ρίξει δόλωμα στον Μιωνή: βάλε τον κολλητό σου τον Παπασταύρου (σύμβουλο του Σαμαρά) να πει πράγματα για τη Μαρέβα κι εμείς θα τον καθαρίσουμε. Ο Μιωνής δεν τσιμπάει. Υποστηρίζει ότι ο Παπασταύρου έχει στενή προσωπική σχέση με τη σύζυγο του Μητσοτάκη και δεν υπάρχει περίπτωση να την προδώσει, όπως δε θα πρόδιδε ο Παππάς τον Τσίπρα.

Εχουμε, λοιπόν, τον Νετανιάχου να ζητάει από τον Τσίπρα να καθαρίσει έναν πράκτορά του, ο οποίος έκανε μπίζνες στην Ελλάδα, από δικαστικές εκκρεμότητες για μια σειρά υποθέσεις. Αυτό είναι το αίτημα και όχι να απαλλάξει ο Τσίπρας τον Μιωνή από τον πόλεμο που του κάνει ο Φιλιππάκης. Ο πόλεμος του Φιλιππάκη, όποιον σκοπό κι αν είχε, ήταν δευτερογενής. Αν ο Μιωνής ήταν καθαρός από διώξεις, όχι μόνο δε θα μπορούσε να τον εκβιάσει ο όποιος Φιλιππάκης, αλλά αντίθετα θα του τραβούσε μερικές μηνύσεις και μερικές αγωγές και θα του άλλαζε τα φώτα.

Εχουμε τον Μιωνή να χρησιμοποιεί τον αντισημιτισμό ως εργαλείο εκβιασμού. Αν δεν με καθαρίσετε, θα βάλω το εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ να καταγγείλει το ελληνικό κράτος για αντισημιτισμό, λέει στα ίσα στον Παππά. Αυτή την εργαλειοποίηση την είχαμε δει στα πολιτικά ζητήματα: όποιος καταγγέλλει τα εγκλήματα των σιωνιστών στην Παλαιστίνη είναι… αντισημίτης. Είναι τόσο χρήσιμο το εργαλείο, όμως, που χρησιμοποιείται και σε άλλου τύπου βρομιές: καθαρίστε με από δικαστικές εκκρεμότητες, αλλιώς θα βάλω τους δικούς μου να σας καταγγείλουν ως αντισημίτες.

Ο Μιωνής έχει πλήρη ενημέρωση από τον Γ. Βασιλειάδη, που τότε ήταν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Του δίνει κανονικό ραπόρτο για το τι κάνει και τι δεν κάνει ο Παπαγγελόπουλος. Τα φώτα έπεσαν όλα πάνω στον Παππά (λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του με τον Τσίπρα και της θέσης που είχε στο Μαξίμου) και έτσι ο Βασιλειάδης μέχρι στιγμής την έχει γλιτώσει.

Ο Μιωνής φαίνεται πως έχει συναντήσεις και με τον Ρουμπάτη, τότε διοικητή της ΕΥΠ/ΚΥΠ. Ισχυρίζεται ότι ο Ρουμπάτης του είπε πως ο Παπαγγελόπουλος είναι αντισημίτης. Ο Ρουμπάτης δεν έχει πει λέξη μέχρι στιγμής. Δεν μπήκε καν στον κόπο να διαψεύσει τον Μιωνή στο σημείο που αυτός τον φέρει (τον Ρουμπάτη) να χαρακτηρίζει αντισημίτη υπουργό της κυβέρνησης που τον είχε διορίσει στην ΚΥΠ. Εκτός αν θεωρεί ότι δε χρωστά καμιά υποχρέωση στον Τσίπρα, αλλά σε «άλλους».

Ο Παπαγγελόπουλος πρώτα έβγαλε την ουρά του απέξω, αδειάζοντας τον Παππά (δείτε σχόλια στη σελίδα 6) και μετά πήγε να τα μαζέψει, προφανώς επειδή του το απαίτησαν αυστηρά οι συριζαίοι.

Πλέον, όλοι βρίσκονται σε αναμονή των νέων «κασετών» (κάποιοι κάνουν λόγο για πέντε έως εννιά!). Είτε υπάρξουν είτε δεν υπάρξουν, αρκεί αυτή η μία για να βγάλει ο καθένας μας τα συμπεράσματά του για τη φύση της αστικής εξουσίας και το χαρακτήρα αυτών που τη διαχειρίζονται, ανεξαρτήτως «χρώματος».

ΥΓ. Ο Μιωνής, όπως κάθε αεριτζής-πράκτορας, έχει τον κυνισμό να δηλώσει ότι ο Παππάς δεν είχε καμιά συμμετοχή στον εκβιασμό που του ασκήθηκε. Επικεντρώνεται στον Παπαγγελόπουλο. Τον καταστρέφει πολιτικά, αλλά τον απαλλάσσει από μια ποινική κατηγορία που έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσε να του αποδοθεί!
Σάββατο 27 Ιουνίου 2020