Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 | 00:08

ΥγείαPointer

Δεν έχουν τεστ, βάζουν σε κίνδυνο τα νοσοκομεία!

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στις 30 Απρίλη, ο Τσιόδρας ανακοινώνει ότι «σχετικά με τη στρατηγική του διευρυμένου εργαστηριακού ελέγχου και ποιον συνάνθρωπό μας θα αφορά στην επόμενη φάση», η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να γίνεται μοριακός έλεγχος κατά προτεραιότητα, εκτός των άλλων, στο «προσωπικό των υπηρεσιών υγείας, ανεξάρτητα από το ιστορικό επαφής, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ασθενείς και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των υγειονομικών δομών» και σε ό,τι αφορά «τη διάγνωση του ιού σε ασυμπτωματικά άτομα» να γίνεται, εκτός των άλλων, σε «άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας, σε κλινικές/τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως παραδείγματος χάριν ογκολογικές κλινικές, αιματολογικές κλινικές, τμήματα μεταμόσχευσης» και σε «εγκύους που εισάγονται για τοκετό».
 
Στις 5 Μάη, ο Τσιόδρας διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται γενικά έλεγχος σε ασυμπτωματικούς «παρά μόνο σε συγκεκριμένα σενάρια». Και εξήγησε: «Αφορούν ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν στο νοσοκομείο, άνθρωποι οι οποίοι είναι επαφές ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο για να εργαστούν, αφορούν ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε ευαίσθητους χώρους ή εισάγονται σε ευαίσθητους χώρους, όπως μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μια Μονάδα μεταμοσχευμένων, καρκινοπαθείς οι οποίοι υποφέρουν από κακοήθεια και πρέπει να αρχίσουν τη χημειοθεραπεία τους, την ακτινοθεραπεία τους. Τέτοιες κατηγορίες ανθρώπων αφορούν τα ασυμπτωματικά τεστ».
 
Και ο υφυπουργός Κοντοζαμάνης υπερθεμάτισε: «Εχουμε δώσει οδηγίες προς τα νοσοκομεία, και τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, έτσι ώστε κατά την διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου, πριν γίνει ένα τακτικό χειρουργείο, διότι βρισκόμαστε σε φάση που έχουν ξεκινήσει να επαναλειτουργούν τα τακτικά χειρουργεία που είχαν διακοπεί την προηγούμενη περίοδο, να γίνεται η διεξαγωγή του τεστ».
 
Στις 10 Μάη, ο αντιπτέραρχος-λοιμωξιολόγος Χατζηγεωργίου, που αντικαθιστούσε τον Τσιόδρα, εξήγησε ότι οι γιατροί στον προεγχειρητικό έλεγχο θα συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά και μοριακό τεστ για CoviD-19: «Να πω λιγάκι ότι ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι κάτι δεδομένο για όλους τους ασθενείς. Δεν είναι μόνο για COVID-19. Δηλαδή, κάθε ασθενής που πρόκειται να χειρουργηθεί υφίσταται μια σειρά εξετάσεων υποχρεωτικά, πριν το χειρουργείο. Επομένως, το να προστεθεί μια ακόμα εξέταση, που είναι εδώ, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η COVID-19, δεν είναι κάτι που είναι πρωτόγνωρο. Το γνωρίζουν οι ασθενείς και οι γιατροί ότι πρέπει προεγχειρητικά να προηγηθούν κάποιες εξετάσεις».
 
Αυτό που ανακοινώνουν είναι σαφέστατο: όποιος/α μπαίνει σε νοσοκομείο όχι μόνο για εγχείριση, αλλά και για νοσηλεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, τοκετό, θα κάνει τεστ ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικός. Το ίδιο και οι υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό). Και παραμυθιάζεται ο ελληνικός λαός (που παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή το καθημερινό σόου «ενημέρωσης» των Τσιορδοχαρδαλιάδων), ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, κατά την οποία θα γίνονται μαζικά τεστ και ειδικά σε χώρους όπως τα νοσοκομεία δε θα περνάει ούτε… λέπι κοροναϊού.
 
Αμ δε! Ηρθε την περασμένη Τετάρτη η δημοσίευση σε όλο τον Τύπο εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας προς τα νοσοκομεία, να προσγειώσει ανώμαλα κάθε ευκολόπιστο.
 
♦ «Ο έλεγχος για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας».
 
♦ «Σχετικά με τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας».
 
♦ «Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας όπως π.χ. οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου».
 
♦ Τέλος, «έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνεται σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κλπ».
 
♦ Για τις εγκύους δεν είδαμε να γράφεται κάτι σχετικό.
 
Ολα έγιναν φύλλο και φτερό. Εκεί που έλεγαν ότι θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όποιον μπαίνει σε νοσοκομείο, άρχισαν να τον αφαιρούν ακόμα και από επεμβατικές πράξεις (χημειοθεραπείες, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις κ.ά.), από χειρουργεία με τοπική αναισθησία, ακόμα και από χειρουργεία με τεράστια διασπορά σταγονιδίων, όπως είναι τα οδοντιατρικά που γίνονται με αεροτουρμπίνα και νέφος νερού!
 
Τι δείχνει αυτή η εγκύκλιος; Τεράστια οικονομία στα τεστ, γιατί δεν έχουν αντιδραστήρια και φρόντισαν να παραγγείλουν μόνο 90.000 για τρεις μήνες (τα 540.000 τεστ που διαφημίζουν στα κυβερνητικά φυλλάδια είναι προπαγάνδα για εξαπάτηση του λαού).
 
 
 
 
Σάββατο 16 Μαΐου 2020