Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 | 23:44

ΚαταστολήPointer

Εκδικητικό μένος κατά των κρατούμενων

Small_img_35754
Απαγόρευση των λεγόμενων ανοιχτών επισκεπτηρίων επιβάλλει το υπουργείο Προ Πο (αυτό είναι πλέον αρμόδιο για τις φυλακές και όχι το υπουργείο Δικαιοσύνης), αποσκοπώντας –όπως όλα δείχνουν- στη μόνιμη κατάργησή τους. Η πανδημία του κοροναϊού ήταν απλά το πρόσχημα που χρειάζονταν οι πολιτικοί που διακρίνονται για το κατασταλτικό τους μένος.
 
Οπως είναι γνωστό, τα επισκεπτήρια στις φυλακές κόπηκαν, όπως και οι άδειες των κρατούμενων, με το που ξεκίνησαν τα μέτρα περιορισμού της κοινωνικής ζωής. Οπως είχαμε επισημάνει τότε, οι φύλακες μπαινόβγαιναν στις φυλακές, είχαν την κανονική ζωή τους, έρχονταν σε επαφή με τους κρατούμενους χωρίς μέτρα προστασίας, αλλά οι κρατούμενοι στερούνταν το επισκεπτήριο, που είναι γι’ αυτούς μια ανάσα. Στερούνταν την άδειά τους, ενώ θα μπορούσε να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο της 14ήμερης καραντίνας για όποιον επιστρέφει από άδεια. Και βέβαια, η περιβόητη ΠΝΠ για την αποσυμφόρηση των φυλακών δεν υπογράφηκε ποτέ. Το ζήτημα «λύθηκε» με τον πιο σκληρό κατασταλτικό τρόπο.
 
Τώρα περνάμε την περίοδο της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ξανάνοιξαν τα μαγαζιά, επιτρέπονται οι μετακινήσεις, ξανάνοιξαν ακόμα και τα σχολεία, κυβέρνηση και καπιταλιστές καίγονται να «επανεκκινήσουν» τον τουρισμό. Τα νοσοκομεία δέχονται όλα τα περιστατικά, γίνονται επισκεπτήρια στους νοσηλευόμενους κτλ. Οι φύλακες των φυλακών κυκλοφορούν όπως και πριν, εκτιθέμενοι στους όποιους κινδύνους εκτίθενται και όλοι οι άλλοι πολίτες.
 
Για τους κρατούμενους, όμως, ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Οπως ενημερώθηκαν από τις διοικήσεις των φυλακών, τα επισκεπτήρια θα είναι μόνο κλειστά, πίσω από τζάμι, με τους συγγενείς να φορούν μάσκες και γάντια! Τα ανοιχτά επισκεπτήρια, κατά τα οποία ο κρατούμενος κάθεται με τους συγγενείς του σε κάποιον ειδικά καθορισμένο χώρο της φυλακής, απαγορεύονται.
 
Για να αντιληφθείτε περί τίνος πρόκειται, μιλάμε για δύο επισκεπτήρια το μήνα. Δηλαδή, με τη μεσολάβηση χρονικού διαστήματος ικανού για να διαπιστωθεί αν υπάρχει προσβολή από κοροναϊό. Ακόμα κι αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι θα μπορούσε προληπτικά να γίνει τεστ, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να εξασφαλιστούν οι κανόνες υγιεινής κατά τη συνάντηση του κρατούμενου με τους συγγενείς του χωρίς το απεχθές τζάμι και τη συνομιλία μέσω τηλεφωνικής συσκευής.
 
Περιττεύει να τονίσουμε δε, ότι οι ίδιοι οι συγγενείς του κρατούμενου θα πάρουν όλα τα μέτρα για να μη θέσουν τον άνθρωπό τους σε κίνδυνο. Πράγμα που δεν είναι καθόλου σίγουρο για τους φύλακες, οι οποίοι πηγαινοέρχονται στις φυλακές σε καθημερινή βάση και έρχονται σε πιο στενή επαφή με τους κρατούμενους, σε καθημερινή επίσης βάση και όχι μια φορά κάθε δυο εβδομάδες.
 
Ακόμα και το κλειστό επισκεπτήριο, πίσω από τζάμι και με μάσκα, δείχνει την κατασταλτική τους μανία. Είναι σαν να λένε στον κρατούμενο: «Καλύτερα να μην έρθουν οι δικοί σου, αφού δε θα δεις ούτε το πρόσωπό τους. Μιλήστε από το τηλέφωνο, το ίδιο είναι. Θα γλιτώσουν και τα έξοδα για να έρθουν στο επισκεπτήριο». Είναι ένας έμμεσος εκβιασμός.
 
Ολοι οι προοδευτικοί άνθρωποι οφείλουμε να φωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη:
 
- Να επανέλθει το κανονικό καθεστώς των επισκεπτηρίων!
 
- Να ξαναρχίσουν οι άδειες των κρατούμενων.
 
- Οχι στο εκδικητικό μένος του Χρυσοχοΐδη, του Οικονόμου, της Νικολάου, της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
 
Σάββατο 16 Μαΐου 2020