Πέμπτη 28 Μαΐου 2020 | 23:38

ΕργατικάPointer

Startup στις απολύσεις

Δεν υπάρχει αστός πολιτικός που να μην παρουσιάζει εκστασιασμένος τις τεράστιες επιτυχίες των λεγόμενων startup επιχειρήσεων, που τις στήνουν «δυνατά μυαλά» και «καινοτόμοι επιστήμονες», που αναδεικνύουν «τη δημιουργικότητα του Ελληνα». Πόσες φορές δεν τα έχουμε ακούσει αυτά από τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη και πολλούς άλλους;
 
Μια τέτοια επιχείρηση, η Workable προχώρησε σε 24 απολύσεις (το 10% του προσωπικού της!), επικαλούμενη την κρίση. Με απόλυτο κυνισμό, λες και μιλούσε για πράγματα και όχι για ανθρώπους, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είπε στους εργαζόμενους με e-mail: «Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και πολλές επιχειρήσεις κλείνουν. Ακόμη και αν δεν σταματούν τις εργασίες τους πολλές εταιρείες αλλάζουν τα πλάνα προσλήψεων ή τις συνήθειες τους μέχρι να βγουν από την κρίση. Είναι πολύ πιθανό να παγώσουν τις προσλήψεις ή να μην συνεχίσουν να πληρώνουν για ανανέωση των συμβολαίων τους». Μέσα στα εκατομμύρια των απολυμένων, οι 24 της εν λόγω επιχείρησης είναι… σταγόνα στον ωκεανό.
 
Με τον ίδιο κυνισμό, ο καπιταλιστής δηλώνει ότι οι απολύσεις γίνονται για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία της επιχείρησης, την οποία μέχρι τώρα «θυσίαζε» για να πετυχαίνει γρήγορη ανάπτυξη. Η κερδοφορία, βέβαια, δεν ταυτίζεται με το λογιστικό αποτέλεσμα στα βιβλία της επιχείρησης. Ας μας πει ο διευθύνων σύμβουλος τι μισθό και τι μπόνους παίρνει ο ίδιος και οι συνεταίροι του και τότε θα καταλάβουμε καλύτερα ποια είναι η πραγματική κερδοφορία. Και χωρίς να ξέρουμε τα δεδομένα του παιχνιδιού των υποτιμολογήσεων και υπερτιμολογήσεων, με τις οποίες οι διευθύνοντες τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις βγάζουν «αφανή» (και αφορολόγητα) πρόσθετα κέρδη.
 
«Νωρίτερα φέτος σας είχα πει ότι σιγά σιγά εγκαταλείπουμε αυτή την στρατηγική (σ.σ. της επιχειρηματικής επέκτασης σε βάρος -υποτίθεται- της κερδοφορίας), προσαρμόζοντας τις επενδύσεις με στόχο να είμαστε κερδοφόροι το 2021. Πλέον αυτή η στρατηγική δεν είναι απλά μια καλή ιδέα, αλλά αποτελεί αναγκαιότητα. Σε μια ύφεση, κάθε εταιρεία βρίσκεται σε καλύτερη θέση αν γίνει κερδοφόρα νωρίτερα, οπότε θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία», έγραψε ανερυθρίαστα στο e-mail που έστειλε στους εργαζόμενους. Για τους καπιταλιστές, «παραδοσιακούς» και «σταρτάπερ», οι εργαζόμενοι είναι απλά νούμερα σε έναν ισολογισμό. Αφού τους στύψουν στη φάση της επέκτασής τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τους πετάξουν στο δρόμο, όταν η κρίση τους επιβάλλει να «μαζευτούν».
 
 
 
Σάββατο 16 Μαΐου 2020