Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 | 00:49

ΔιεθνήPointer

Καθάρματα!

«Και λοιπόν; Λυπάμαι. Εγώ τι θέλετε να κάνω;». Αυτή ήταν η απάντηση του φασίστα Μπολσονάρου, προέδρου της Βραζιλίας, όταν του επισημάνθηκε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται (Πέμπτη απόγευμα, η Βραζιλία είχε 13.551 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους). Ο Μπολσονάρου, όμως, απόλυτα αδιάφορος για τις ανθρώπινες ζωές, βιάζεται να «επανεκκινήσει» την καπιταλιστική οικονομία της Βραζιλίας. Μετά το «εγώ τι θέλετε να κάνω;», υπέγραψε διάταγμα για να επαναλειτουργήσουν γυμναστήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, με το επιχείρημα ότι προσφέρουν «ουσιώδεις υπηρεσίες»!
 
Στην ίδια ρότα ο Τραμπ, βγήκε από το twitter και υπερασπίστηκε το αφεντικό της Tesla Ιλον Μασκ, που είχε ανακοινώσει ότι θα επαναλειτουργήσει την αυτοκινητοβιομηχανία, κόντρα στο απαγορευτικό της πολιτείας της Καλιφόρνια. Μολονότι οι πολιτειακές αρχές, με δηλώσεις του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, είχαν ανακοινώσει ότι θα επιτρέψουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της Tesla από την επόμενη εβδομάδα, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει όλο το εργοστάσιο αμέσως. Για να δείξει δε ότι κουμάντο κάνει αυτός και όχι το τμήμα Υγείας της επαρχίας Αλαμέντα της Καλιφόρνια, που ζήτησε από την εταιρία να επαναλειτουργήσει μόνο ελάχιστες διαδικασίες και να περιμένει έγκριση για συνολική επαναλειτουργία, δήλωσε ότι θα είναι παρών στη γραμμή παραγωγής και αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον να συλλάβουν αυτόν. Βιάζεται, βλέπετε, να αυξήσει την παραγωγή του Y-Model, το οποίο ελπίζει ότι θα γίνει το πιο ευπώλητο της φίρμας του, δίνοντάς της προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
 
Στη Γερμανία γίνεται ανταγωνισμός ανάμεσα στα κρατίδια για το ποιο θ' ανοίξει πρώτο, αφού οι τοπικοί πρωθυπουργοί κατάφεραν να στριμώξουν στη γωνία τη Μέρκελ και να αποσπάσουν την άδεια να χειρίζονται οι ίδιοι την άρση του lockdown. Το μόνο που κατάφερε να θέσει ως όρο η Μέρκελ ήταν το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε μια βδομάδα, που αν ξεπεραστεί θα πρέπει να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα.
 
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» (RKI), ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου, το περιβόητο Ro, ήταν 0,65 την Τετάρτη 6 Μάη και μέχρι την Κυριακή 10 Μάη είχε ανέβει στο 1,13 (οι Γερμανοί μπορούν και μετρούν σε μικρό χρόνο τις αλλαγές στο Ro, επειδή το σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης στηρίζεται στη διεξαγωγή τεστ σε μαζική κλίμακα).  Την ίδια μέρα, σύμφωνα με το RKI, πέντε ομόσπονδα κρατίδια είχαν ξεπεράσει το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Μεταξύ αυτών και η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, ο πρωθυπουργός της οποίας Αρμιν Λάσετ θέλει να γίνει ο διάδοχος της Μέρκελ. Σε εργοστάσιο κρέατος με 1.200 εργάτες, κυρίως μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, έγιναν περισσότερα από 900 τεστ και 200 εργάτες βρέθηκαν μολυσμένοι. Οι υγειονομικές αρχές είπαν ότι οι εργάτες υποχρεώνοινταν να δουλεύουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, ενώ ζούσαν σε διαμερίσματα ανά τέσσερα ή πέντε άτομα.
 
Σάββατο 16 Μαΐου 2020