Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 | 00:02

ΔιεθνήPointer

Ιταλία: 700.000 παιδιά πεινάνε

Small_img_35747
Σύμφωνα με το μεγαλύτερο αγροτικό οργανισμό της Ιταλίας, Coldiretti, περισσότερα από 700.000 παιδιά κάτω των 15 ετών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς βασικά είδη διατροφής, όπως ψωμί και γάλα, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας.
 
Η καπιταλιστική κρίση, που την επιτάχυνε το ξέσπασμα της πανδημίας, έχει πετάξει στην ανεργία και στη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, κυρίως στον ιταλικό Νότο, εξαθλιώνοντάς τες σε τέτοιο βαθμό, που πλέον αντιμετωπίζουν έντονο διατροφικό πρόβλημα. Το κλείσιμο των σχολείων έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, αφού τα σχολικά συσσίτια ήταν για πολλά παιδιά η μοναδική σταθερή πηγή φαγητού σε ημερήσια βάση πριν από την πανδημία.
 
Το πλήθος των νεόπτωχων απαρτίζεται, σύμφωνα με την Coldiretti, από οικογένειες που έχασαν τις εποχικές δουλειές τους, μικρέμπορους και μικροεπαγγελματίες που έπρεπε να κλείσουν τα μαγαζιά τους, εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν «μαύρα» και δε δικαιούνται κάποιου είδους κρατικό επίδομα, γιατί δεν καταγράφονται ως άνεργοι, καθώς και ανειδίκευτους εργάτες που δούλευαν σε περιστασιακές δουλειές. Οικογένειες που ποτέ δεν αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους προβλήματα πυκνώνουν πλέον τις ουρές των συσσιτίων της εκκλησίας και των φιλανθρωπικών κουζίνων, ενώ τα τηλεφωνήματα σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς από ανθρώπους που ντρέπονται να εμφανιστούν αυτοπροσώπως για να ζητήσουν βοήθεια για να ταΐσουν τις οικογένειές τους, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
 
Η προϊούσα εξαθλίωση του ιταλικού λαού είναι διάσπαρτη σε όλη την Ιταλία, όμως εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη στις πιο φτωχές νότιες περιφέρειες, της Καμπανίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας, ενώ πλέον έντονη διατροφική «ανασφάλεια», όπως ονομάζουν την πείνα οι αστοί δημοσιολόγοι, αντιμετωπίζουν ακόμα και περιοχές του βιομηχανικού Βορρά, όπως η Λομβαρδία και το Λάτσιο. Την πρόσβαση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων σε είδη διατροφής έρχονται να επιδεινώσουν οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων τον Απρίλη, που φτάνουν το 8,4% στα φρούτα, το 5% στα κηπευτικά και το 4,1% στο γάλα.
 
Δίπλα στο πλήθος των αδιάθετων εμπορευμάτων της καπιταλιστικής παραγωγής, που αλλοιώνονται και σαπίζουν στοιβαγμένα σε τεράστιες αποθήκες, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πεινάνε. Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που οδηγεί στην υπερσυσσώρευση αδιάθετων εμπορευμάτων, λόγω της αναρχίας στην παραγωγή, τα οποία στη συνέχεια καταστρέφει μαζικά, οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, λόγω της κρίσης που περνάει ανά περιόδους και της ανεργίας που αυτή παράγει, όχι σε κάποια μακρινή χώρα της Αφρικής, αλλά στην καρδιά της ιμπεριαλιστικής Ευρώπης.
 
 
Σάββατο 16 Μαΐου 2020