Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 | 00:27

ΔιεθνήPointer

Καταρρέει το άλλοθι ευαισθησίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες

Small_img_35745
Τη χειρότερη οικονομική κρίση των επτά δεκαετιών της Ιστορίας της περνά η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, που ιδρύθηκε το 1949 για να παράσχει υγειονομικές, εκπαιδευτικές, στεγαστικές και άλλες υπηρεσίες ανακούφισης στους πάνω από πέντε εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, την ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς και την Ιορδανία, το Λίβανο και τη Συρία.
 
Αυτό αποκάλυψε η διευθύντρια της υπηρεσίας, Ελίζαμπεθ Κάμπελ, μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA στην Ουάσιγκτον. Αυτό το χρόνο, η UNRWA έχει εξασφαλίσει μόλις το ένα τρίτο των 1.2 δισ. δολαρίων του προϋπολογισμού της και η Κάμπελ δήλωσε ότι τα χρήματα που διαθέτει μόλις που φτάνουν μέχρι το τέλος του μήνα!
 
Στις 17 Μάρτη, η UNRWA έκανε επείγουσα έκκληση για χρηματοδότηση 14.1 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει τις άμεσες υγειονομικές ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία, ενώ την περασμένη βδομάδα ζήτησε κι άλλα χρήματα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν για το επόμενο τρίμηνο. Συνολικά τα χρήματα που ζητά είναι 93.4 εκατομμύρια δολάρια. Ψίχουλα μπροστά στα λεφτά που δίνονται απλόχερα στους καπιταλιστές παγκόσμια!
 
Η UNRWA έχει ήδη πληγεί από το σταμάτημα της χρηματοδότησής της από τις ΗΠΑ, που ήταν και ο μεγαλύτερος δωρητής της, καλύπτοντας γύρω στα 360 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της. Το σταμάτημα αυτό έγινε με το αιτιολογικό ότι η UNRWA ακολουθεί αντι-ισραηλινή πολιτική!
 
Ωστόσο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, με συντριπτική πλειοψηφία (160 υπέρ, δύο κατά – ΗΠΑ και Ισραήλ - και 9 αποχές) να στηρίξει τη συνέχιση της λειτουργίας αυτής της υπηρεσίας μέχρι τις 30 Ιούνη του 2023. Αν και η απόφαση χαιρετίστηκε τόσο από την Παλαιστινιακή Αρχή όσο και από τη Χαμάς, στην ουσία παραμένει κενό γράμμα, από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζεται στην πράξη η χρηματοδότησή της.
 
Αφού οι σιωνιστές διέλυσαν την Παλαιστίνη, σκορπίζοντας τους Παλαιστίνιους σε προσφυγικά στρατόπεδα ανά τον κόσμο και μετατρέποντας σε ανοιχτές φυλακές τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, η «διεθνής κοινότητα» απέτυχε ακόμα και να στηρίξει την υπηρεσία που η ίδια έφτιαξε για να λειτουργήσει ως το άλλοθί της για την απραξία απέναντι στο έγκλημα που διαπράχθηκε κατά του παλαιστινιακού λαού.
 
Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ζητιάνοι! Απαιτούν τις υπηρεσίες της UNRWA, γι’ αυτό και διαδήλωσαν στις αρχές Μάρτη κατά του τερματισμού ορισμένων υπηρεσιών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη (από αυτή τη διαδήλωση είναι η φωτογραφία που αναδημοσιεύουμε). Εχουν κάθε δικαίωμα να το απαιτούν αυτό, από τη στιγμή που τους έχουν υποβάλει σε πάνω από δεκαετές οικονομικό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας και τους εμποδίζουν να ζήσουν σαν άνθρωποι στη Δυτική Οχθη.
 
Αν σημειώνουμε την έλλειψη κονδυλίων για την UNRWA, δεν το κάνουμε για να ενώσουμε τη φωνή μας με όσους θεωρούν ότι η οργάνωση αυτή δίνει λύση στο πρόβλημα των παλαιστίνιων προσφύγων ή εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτούς, γιατί δεν μπορεί να το κάνει. Οπως σημειώσαμε παραπάνω, ένα άλλοθι «ευαισθησίας» των διεθνών ιμπεριαλιστών είναι η UNRWA κι αυτό φαίνεται όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα το άλλοθι αυτό εκφυλίζεται ταχύτατα, αποδεικνύοντας ότι μόνο η Αντίσταση μπορεί να ικανοποιήσει τους πόθους του παλαιστινιακού λαού για λευτεριά και ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Αυτή την αντίσταση πρέπει να στηρίζουμε με κάθε τρόπο, καταδεικνύοντας την υποκρισία του ΟΗΕ που δεν έχει κάνει τίποτα στην πράξη ούτε καν για να αναχαιτίσει την ισραηλινή επιθετικότητα που έχει γράψει εκεί που δεν πιάνει μελάνι ακόμα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.
 
 
 
Σάββατο 16 Μαΐου 2020