Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 | 00:34
Medium_img_35689
Με την ΠΝΠ της 1ης Μάη (συμβολική μέρα) η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τα συμφέροντα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, παρατείνει -για ξεκάρφωμα- τα ψίχουλα του προνοιακού βοηθήματος στους εργαζόμενους, αρπάζει τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων και ανοίγει τα σχολεία χωρίς μέτρα προστασίας.
Πλήρες άρθρο...
Στις 28 Μάρτη που κυκλοφόρησε το προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας» διατυπώσαμε ένα τρίπτυχο στο οποίο επιβαλλόταν να κινηθούμε, για ν’ αντιμετωπίσουμε την πανδημία, αλλά και την επίθεση του κεφαλαίου κατά τη διαχείρισή της ή με πρόσχημα τη διαχείρισή της: ♦ Μέτρα αποτροπής της διάδοσης της νόσου.
Πλήρες άρθρο...
  H Boυλή παρέμεινε ανοιχτή, όμως η λειτουργία της ήταν καθαρά τυπική, καθώς είχαν συμφωνήσει να συμμετέχουν ελάχιστοι βουλευτές. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει κρίσιμα νομοσχέδια. Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη, που το ψήφισαν κιόλας, και το έκτρωμα της Κεραμέως, που λόγω των αντιδράσεων συγκρατήθηκαν και το έχουν ακόμα στη «διαβούλευση».
Πλήρες άρθρο...
Ο Σταϊκούρας κατέθεσε στην Κομισιόν το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, στο οποίο για το 2020 «προέβλεψε» ποσοστό μεταβολής του «πραγματικού» ΑΕΠ μεταξύ -4,7% (βασικό σενάριο) και -7,9% (δυσμενές σενάριο).   Η Κομισιόν πέταξε στα σκουπίδια τις εκτιμήσεις που της έστειλε ο Σταϊκούρας και στις λεγόμενες εαρινές οικονομικές προβλέψεις της προβλέπει -9,7% για το 2020 (φωτογραφία).
Πλήρες άρθρο...
O καθηγητής-ιεροψάλτης Σωτήρης Τσιόδρας έχει νευράκια. Του ασκούν κριτική και όπως έχει δείξει και άλλες φορές στη διάρκεια αυτού του διμήνου, την κριτική δεν την αντέχει με τίποτα. Τότε, ο γνωστός ήρεμος, άνευρος λόγος του θυμίζει σφύριγμα κόμπρας που ετοιμάζεται να πετάξει το δηλητήριό του.
Πλήρες άρθρο...
Οι εποχές που ο Τραμπ πανηγύριζε για την επίπλαστη ευμάρεια της αμερικάνικης οικονομίας ανήκουν πλέον στη σφαίρα των… παραμυθιών του παρελθόντος. Τώρα, με τον πιο επίσημο τρόπο, η αμερικάνικη οικονομία ξεκινά την κατρακύλα, αφού το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αυτού του χρόνου μειώθηκε κατά 4,8%, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου για την πορεία του αμερικάνικου ΑΕΠ του Γραφείου Οικονομικής Πολιτικής (Bureau of Economic Analysis – BEA), το οποίο ανήκει στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (βλ.
Πλήρες άρθρο...
Στις 10 του Μάρτη τα σχολεία έκλεισαν με την αιτιολογία ότι τα «νεότερα επιστημονικά δεδομένα» αναφέρουν «υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα» και ότι «τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους».
Πλήρες άρθρο...

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας

Απύθμενο θράσος, μίσος για την εκπαίδευση

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αποτελεί έκφραση εγκληματικής πολιτικής για την εκπαίδευση, φανερώνει μίσος απέναντι σε μαθητές-φοιτητές-εκπαιδευτικούς.   Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας με απύθμενο θράσος θεωρούν ότι τώρα είναι η ευκαιρία να αποτελειώσουν μαζί με τον κοροναϊό την εκπαιδευτική κοινότητα.
Πλήρες άρθρο...
Αν ήσασταν ο Μητσοτάκης και σας είχε πιστωθεί «επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας», ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζατε μια περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής ύφεσης, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να πάρετε σκληρά αντεργατικά μέτρα και πρόσθετα μέτρα λιτότητας, δε θα σκεφτόσασταν τις εκλογές; Αν ξέρατε ότι
Πλήρες άρθρο...
  Προτού η Βουλή αρχίσει να λειτουργεί με κάποια κανονικότητα, άρχισαν να επαναλειτουργούν την Προανακριτική Παπαγγελόπουλου και διέρρευσαν ότι θα κάνουν διεύρυνση του κατηγορητήριου και θα βγάλουν πόρισμα μέχρι τις 30 Ιούνη, οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο προβλεπόμενο δικαστικό συμβούλιο που είναι αρμόδιο να κάνει την κύρια ανάκριση και να αποφανθεί αν ο Παπαγγελόπουλος πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 86 του Συντάγματος.
Πλήρες άρθρο...
Ο Ελύτης έγραψε «Τα ρω του έρωτα» κι ο Τσιόδρας πασχίζει να μας πείσει ότι το Ro έχει πέσει πολύ κάτω από το 1 και γι’ αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε σε άρση του lockdown, ακόμα και στα σχολεία. Ελεγε για παράδειγμα στις 29 Απρίλη: «Ενας μετριασμός της κυκλοφορίας του ιού αυτήν την περίοδο παραμένει ο σημαντικότερός μας στόχος, με παρακολούθηση σε καθημερινή -το τονίζω, καθημερινή- βάση του πραγματικού Ro, του πραγματικού δείκτη αναπαραγωγικότητας του ιού, του πραγματικού Ro».
Πλήρες άρθρο...

ΔιεθνήPointer

Ευρωπαϊκή Ενωση και διαχείριση της καπιταλιστικής ύφεσης

Το κυρίως πιάτο στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στους εργαζόμενους

Μετά από 16,5 ώρες τηλεδιάσκεψης και έντονου παζαριού και αφού μεσολάβησε και έντονο παρασκηνιακό παζάρι σε διακρατικό επίπεδο μεταξύ των βασικών ιμπεριαλιστικών κέντρων της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup κατάφεραν τελικά  να συμφωνήσουν αργά τη νύχτα της Πέμπτης 2 Απρίλη, προκειμένου να… σωθεί η τιμή της… «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Πλήρες άρθρο...
Εντονη δυσοσμία σκανδάλου αποπνέει η υπόθεση με τον επικεφαλής τμήματος προμηθειών του βρετανικού ΕΣΥ, ο οποίος είχε στήσει παράλληλη ιδιωτική επιχείρηση πώλησης ειδών ατομικής προστασίας ενάντια στον κοροναϊό εν μέσω πανδημίας, ενώ φαίνεται καθαρά ότι είχε ήδη εντάξει ή σκόπευε να εντάξει στο πελατολόγιο της εταιρίας του δημόσια νοσοκομεία, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Guardian.
Πλήρες άρθρο...
Πειραματίζονται εγκληματικά με το άνοιγμα των σχολείων, προκειμένου να επανέλθουν στη «μισθωτή κανονικότητα» οι εργαζόμενοι γονείς και να πραγματοποιήσουν γρήγορα τις πανελλαδικές εξετάσεις, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία.   Η «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» του υπουργείου Υγείας με εκπρόσωπο τον Τσι
Πλήρες άρθρο...
Συνεχίζεται με νέα επεισόδια η κόντρα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού ή καλύτερα η επιχειρηματική κόντρα Σαββίδη-Μαρινάκη. Ο νέος κύκλος ξεκίνησε με την προσφυγή των ερυθρόλευκων στο CAS (ευρωπαϊκό αθλητικό δικαστήριο) για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Mερικές μέρες αργότερα, ήρθε η απάντηση από την πλευρά ΠΑΟΚ,
Πλήρες άρθρο...