Κυριακή 07 Ιουνίου 2020 | 05:32
Medium_img_35283
-       Να απαγορευτούν οι απολύσεις – Πλήρης μισθός και ασφάλιση για κάθε εργαζόμενο -       Nα αγωνιστούμε για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας -       Με συντροφικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων μας   Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επικίνδυνη πανδημία, η οποία έχει ήδη κοστίσει πολλές ζωές παγκόσμια και –δυστυχώς- θα κοστίσει και άλλες.
Πλήρες άρθρο...
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο eksegersi.gr το βράδυ της Κυριακής 22 του Μάρτη.   Η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας, όπως ονομάστηκε, ήταν αναμενόμενη. Ενώ όμως παρουσιάζεται από τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του σαν το πιο αποφασιστικό μέσο ενάντια στην εξάπλωση της επιδημίας CoviD-19, στην π
Πλήρες άρθρο...
«Εχουμε ένα απλό μήνυμα προς όλες τις χώρες: Ελέγξτε, ελέγξτε, ελέγξτε». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας 16 Μάρτη. Η δήλωση αυτή έγινε μερικές μέρες αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε (καθυστερημένα) πανδημία και τη μέρα που τα κρούσματα είχαν «αισίως» φτάσει τα 180 χιλιάδες παγκόσμια.
Πλήρες άρθρο...
«Από τις 19 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε να διαθέσει 750 δισ. ευρώ για ένα πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας με στόχο την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της κρίσης,  καθώς και 120 δισ. ευρώ για μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και 20 δισ.
Πλήρες άρθρο...

ΕργατικάPointer

Με το βλέμμα στραμμένο και στην περίοδο μετά την επιδημία

Κυβέρνηση και καπιταλιστές προσπαθούν να στήσουν πιο αντεργατικό καθεστώς

♦ Εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό   ♦ Επαναφέρουν και την πολιτική επιστράτευση   Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το ένατο άρθρο της ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) της 20ής Μάρτη, άναψε το πράσινο φως στους καπιταλιστές εργοδότες να αλλάξουν μονομερώς τις συμβάσεις εργασίας όλων των εργατών και εργαζόμενων και να τις μετατρέψουν σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.
Πλήρες άρθρο...
«Οσον αφορά τις Πανελλαδικές υπάρχει το ενδεχόμενο να μετακυλιστεί η ημερομηνία έναρξης των Εξετάσεων. Σταθερή μας επιδίωξη θα είναι να μείνουμε όσο πιο κοντά γίνεται στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων». «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, η αναστάτωση για τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ να είναι μικρή και να μη γίνουν οι Πανελλαδικές το Σεπτέμβριο».
Πλήρες άρθρο...
Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών είχε προειδοποιήσει: «Κύριε Μητσοτάκη, μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό να μας δώσετε, όχι “φίμωτρα“ για να μην μιλάμε. Κύριε Μητσοτάκη, αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή πρώτα και κύρια δεν είναι “ένα οικονομικό αντάλλαγμα“ που υπαινιχθήκατε ότι θα μας δώσετε.
Πλήρες άρθρο...
Η σουηδική κυβέρνηση ακολουθεί τα πρωταρχικά χνάρια της αγγλικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ολοφάνερα, για να μειώσει τους κραδασμούς από τη νέα διεθνή καπιταλιστική κρίση, προτιμά να θυσιάσει χιλιάδες πολίτες από ευπαθείς ομάδες στο βωμό της διάσωσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Πλήρες άρθρο...
Μια 24ωρη απεργία στη βιομηχανία της Λομβαρδίας από τους μεταλλεργάτες, τους εργάτες στη χημική βιομηχανία και στην κλωστοϋφαντουργία και η απειλή των τραπεζοϋπάλληλων ότι ετοιμάζονται να κατέβουν και αυτοί σε απεργία τις επόμενες μέρες, ανάγκασε σε αναδίπλωση την ιταλική κυβέρνηση, με τον Κόντε να δηλώνει ότι «ο κατάλογος θα αλλάξει.
Πλήρες άρθρο...
«Δεν θα ήθελα καν να σκεφτώ -γιατί η πατρίδα μας πέρασε τα προηγούμενα χρόνια και μια μεγάλη φάση αντιευρωπαϊσμού – τι θα συνέβαινε εάν  στην παρούσα κρίση, είμαστε χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ολοι το καταλαβαίνουμε και καλό είναι να το συνεκτιμήσουμε για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης παρά τις προηγούμενες περιπέτειες».
Πλήρες άρθρο...
Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, ο Χατζηδάκης έστειλε δελτίο Τύπου με τίτλο: «Αχτίδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία η υψηλή συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας». Το δελτίο περιλάμβανε πανηγυρική δήλωση του ίδιου και του υφυπουργού Θωμά για την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Πλήρες άρθρο...
Οι αλητήριοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ «ξύπνησαν» ξαφνικά και εξέδωσαν γιορτάρα μέρα (25η του Μάρτη) ανακοίνωση για να εκφράσουν «την κατηγορηματική τους αντίθεση στην κυβερνητική ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας φυσικά το μισό μισθό».
Πλήρες άρθρο...
Eκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν με SMS στα κινητά τους (!) από τις εταιρίες Swissport και Skyserv που δραστηριοποιούνται στην επίγεια εξυπηρέτηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν εδώ και χρόνια (κάποιοι και για 10 χρόνια) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονται κάθε μήνα.
Πλήρες άρθρο...
Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν σταθερό εργοδότη, αλλά παρέχουν υπηρεσίες για σύντομο χρονικό διάστημα σε διάφορους εργοδότες. Υπάρχουν και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». Ολοι αυτοί έχουν αποκλειστεί ακόμα και από το ισχνό επίδομα των 800 ευρώ!   Το Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικ
Πλήρες άρθρο...
Μπορεί να «βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό», όπως λέει ο Μητσοτάκης, όμως η αστική τάξη και το κράτος τους βρίσκονται σε μόνιμο πόλεμο με έναν ορατό εχθρό, τον «εσωτερικό εχθρό», την εργατική τάξη και το λαό. Γι' αυτό και δεν ξεχνούν ποτέ να «εξυπηρετήσουν» τη δύναμη καταστολής που χρησιμοποιούν ενάντια σ' αυτόν τον «εσωτερικό εχθρό».
Πλήρες άρθρο...
«Για να δούμε λοιπόν τι είπε ο κ. Τσιόδρας (και όχι Τσιόρδας). Είπε ότι όντως τα περιστατικά υποκαταγράφονται και ότι ειδική ομάδα στατιστικής δουλεύει τα επιδημιολογικά μοντέλα. Αλλά αποτελεί στοιχειώδη επιστημονική αλήθεια ότι κανένα στατιστικό μοντέλο δεν δουλεύει χωρίς επαρκή δείγματα, τα οποία ο κ.
Πλήρες άρθρο...
Ενός κακού μύρια έπονται. Το αρχαιοελληνικό ρητό θυμίζει τμήμα της «εκτός των τειχών Αριστεράς», μετά την ανακοίνωση του μέτρου της «απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων». Αντέδρασε με αντανακλαστικά «αντίστασης στην καταστολή», αφαιρώντας το μέτρο από το συνολικό του πλαίσιο, με αποτέλεσμα –αντί να στριμώχνει την κυβέρνηση, όπως (υποτίθεται ότι) είναι η πρόθεσή της- να τη βοηθάει να αποκτά κοινωνική νομιμοποίηση.
Πλήρες άρθρο...
Δεν είναι κανένας επαναστάτης ή έστω αριστερός ο δήμαρχος της Μπρέσια, Εμίλιο  Ντελ Μπόνο. Ως περιφερειακός γραμματέας της δεξιάς Χριστια-νικής Δημοκρατίας ξεκίνησε, μετά πέρασε στο συνονθύλευμα της Ελιάς, μετά στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα, μετά στο σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα.
Πλήρες άρθρο...
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΜΑΡΤΗ   Tη γνωστή τακτική των κυβερνήσεων, να παρουσιάζουν ως νέα, μέτρα που έχουν ήδη εξαγγείλει τις προηγούμενες μέρες και να φουσκώνουν τα στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων και το συνολικό ύψος της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ακολούθησε το κυβερνητικό τρίο του Μητσοτάκη (Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης), που έδωσαν νέο μονόλογο-σόου σε απευθείας ραδιοφωνική και τηλεοπτική μετάδοση.
Πλήρες άρθρο...
Οι «υποψιασμένοι» καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή σε τι αποσκοπούσε η προπαγάνδα περί ατομικής ευθύνης, η οποία πήρε εκκωφαντικές διαστάσεις από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να παίρνονται μέτρα ενάντια στην πανδημία της CoviD-19. Αναγορεύοντας την ατομική ευθύνη στο ύψιστο των ζητημάτων προστασίας, η αστική τάξη και το κράτος της προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες.
Πλήρες άρθρο...
Κάθε φορά που μια μεγάλη συμφορά είναι «προ των πυλών», είτε αυτή ξεπηδά από τη φύση (π.χ. πυρκαγιά μεγάλων διαστάσεων τους θερινούς μήνες στα μέρη μας, στα άφθονα ξερά χορτάρια και τις παράνομες χωματερές που είναι διάχυτες σε όλη την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη της ίδιας της πολιτείας που δεν δαπανά πια κονδύλια από τους μνημονιακούς προϋπολογισμούς για καθαρισμό των δασών και πρόληψη), είτε ξεπηδά από τις ίδιες τις κοινωνικές σχέσεις παραγωγής (π.
Πλήρες άρθρο...
«Και όπως έχουμε δει αλλού, σε άλλες χώρες που επίσης έχουν φανταστικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αυτή είναι η στιγμή πραγματικού κινδύνου. Για να το πούμε απλά, αν τόσοι πολλοί άνθρωποι αρρωστήσουν αυτή τη στιγμή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) δε θα μπορέσει να το διαχειριστεί αυτό – που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς να πεθάνουν, όχι μόνο από τον κοροναϊό αλλά κι από άλλες ασθένειες».
Πλήρες άρθρο...
Τα τρία βασικά συνδικάτα των μεταλλεργατών της βόρειας Λομβαρδίας, FIOM, FIM και UILM, αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν σήμερα, Δευτέρα 23 Μάρτη, ότι θα καλέσουν σε απεργία, απαιτώντας να σταματήσει η παραγωγή στο βιομηχανικό κλάδο του μετάλλου, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των εργατών που δουλεύουν εκεί.
Πλήρες άρθρο...
Ο Λι Ουενλιάνγκ ήταν από τους πρώτους ανθρώπους στον κόσμο που κατάλαβε την επικινδυνότητα του νέου κοροναϊού. Οφθαλμίατρος, εργαζόταν ως ειδικευόμενος γιατρός σε νοσοκομείο της Γουχάν, το επίκεντρο της νόσου, όταν στα τέλη Δεκέμβρη διαπίστωσε ότι επιβεβαιώθηκαν περιπτώσεις όπως ο SARS στην αγορά ψαριών και λαχανικών Χουανάν.
Πλήρες άρθρο...
Μπορεί κάθε δέκα λεπτά να πεθαίνει ένα Ιρανός από την πανδημία του κοροναϊού και να μολύνονται περισσότεροι από 50, όμως το αυτί των αμερικάνων ιμπεριαλιστών δεν ιδρώνει. Συνεχίζουν το εμπάργκο στη χώρα, επιδεινώνοντας την υγειονομική κρίση που υφίσταται ο ιρανικός λαός.
Πλήρες άρθρο...
«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» είναι το σύνθημα που συνδυάζει από τη μια τη συντροφικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη απέναντι στους ανθρώπους μας για τη μάχη της ζωής και από την άλλη τη διεκδίκηση για αποφασιστικά μέτρα από το αστικό κράτος.   Το σύνθημα αυτό έκαναν πράξη οι φοιτητικοί σύ
Πλήρες άρθρο...
Οι φτωχούληδες… εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, αυτές οι βδέλλες που με τα σαπάκια τους σοδειάζουν τεράστια κέρδη εδώ και δεκαετίες, εκμεταλλευόμενοι -πάντα με τις πλάτες του αστικού κράτους- τις ανάγκες των νησιωτών και των ταξιδιωτών του καλοκαιριού, σήκωσαν και πάλι την παντιέρα των πιο ιταμών απαιτήσεων, απειλώντας ότι θα παροπλίσουν τα βαπόρια τους, αν οι απαιτήσεις τους δε γίνουν δεκτές.
Πλήρες άρθρο...
ΤΡΙΤΗ, 24 ΜΑΡΤΗ   Την Τρίτη το πρωί, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ (993Β’ και 994Β’) δύο αποφάσεις του υπουργού Εργασίας Βρούτση. Η πρώτη αφορά τους εργαζόμενους που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης, αυτούς που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν μόνες τους, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, και αυτούς που είχαν απολυθεί παράνομα από τις επιχειρήσεις από την 1η μέχρι τις 18 Μάρτη.
Πλήρες άρθρο...
Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από το άρθρο των A. Παπαϊωάννου και Χ. Κρομμύδα, που δημοσιεύτηκε στο tvxs. Στο άρθρο αναφέρονται στοιχεία, η συλλογή των οποίων αφορά σε έρευνα που έγινε την άνοιξη του 2019 για τους σκοπούς του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ της ΕΕ, που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον πρώτο συγγραφέα.
Πλήρες άρθρο...
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το δωδέκατο άρθρο της ΠΝΠ της 20ής Μάρτη επαναφέρει το καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης και της επίταξης των εργαζόμενων, όταν θα κηρύσσουν απεργίες.   Ομως, όπως συνέβη με την μη επίταξη μεγάλων ξενοδοχείων, το ίδιο συμβαίνει με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.
Πλήρες άρθρο...

ΑθλητισμόςPointer

καλπάζει ο κοροναϊός κι η ΔΟΕ κάνει «κωλοτούμπα»

Τα κέρδη είναι ο θεός κι η άμιλλα μια αρλούμπα

Στα χνάρια της ΟΥΕΦΑ, με μια βδομάδα χρονική διαφορά, βάδισε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη (24/3) αποφάσισε να αναβάλει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Μόλις μια βδομάδα πριν, η ΔΟΕ είχε αποφασίσει να μην αναβάλει τους αγώνες και είχε θέσει ένα χρονικό ορίζοντα τριών με τέσσερις βδομάδων προκειμένου να επαναξιολογήσει τα δεδομένα και να πάρει την οριστική της απόφαση.
Πλήρες άρθρο...