Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 | 04:54

ΠολιτικήPointer

Ο δικός μας και ο δικός τους πόλεμος

Ο μόνος «πόλεμος» που δίνει ο Μακρόν (και ο Μητσοτάκης που τον αντιγράφει) είναι αυτός για την προστασία του καπιταλισμού και της προσωπικής πολιτικής του επιβίωσης, η οποία συνδέεται -αναγκαστικά- με τη διαχείριση της πανδημίας της ασθένειας CoviD-19.

Υπερασπίστηκαν τη μη διασάλευση της ομαλής λειτουργίας του καπιταλισμού μέχρις εσχάτων. Αρχισαν να παίρνουν κάποια μέτρα περιορισμού της πανδημίας μόνο όταν δεν πήγαινε άλλο. Συνειδητοποιώντας ότι ρισκάριζαν πολλά περισσότερα. Ακόμα και μια γιγαντιαία λαϊκή εξέγερση, όταν ο κόσμος θα συνειδητοποιούσε ότι εγκλημάτισαν, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο. Είτε έπαιξαν τις ζωές των ανθρώπων στα ζάρια, όπως ο Τζόνσον, είτε ξεκουνήθηκαν πιο γρήγορα, όπως ο Μητσοτάκης, είτε βρέθηκαν κάπου στη μέση, όπως ο Κόντε, ο Σάντσεθ, ο Μακρόν, η Μέρκελ, γνώμονάς τους υπήρξε η προστασία του καπιταλισμού.

Αυτό φάνηκε πιο καθαρά ακόμα και στα πρώτα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσαν, όταν άρχισαν -αναγκαστικά- να βάζουν τις χώρες σε καραντίνα, τη μία μετά την άλλη. Μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιοκρατίας και κάποια ψίχουλα για τους εργάτες και τους εργαζόμενους, που από τώρα, που βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, δείχνουν ότι τα καταστροφικά αποτελέσματα και αυτής της κρίσης θα τα φορτώσουν στις πλάτες των εργατών.

«Θέλουμε να μας εμπιστευτούν όλοι», λέει με θράσος ο Πέτσας. Η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών, της ΟΕΝΓΕ (http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/35144. Οι-γιατροί-ξεφτιλίζουν-τον-Μητσοτάκη-–-Εδώ-και) αποδεικνύει ότι δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε ούτε στη διαχείριση της πανδημίας από ιατρικής πλευράς. Απαγορεύουν τις συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, όχι όμως και το στοίβαγμα ακόμα και εκατοντάδων εργατών σε κάθε είδους καπιταλιστικά κάτεργα, χωρίς καν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Κι ας μην είναι αυτές οι επιχειρήσεις απαραίτητες για την τροφοδοσία με είδη πρώτης ανάγκης ή για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ο δικός μας πόλεμος δεν έχει καμιά σχέση με το δικό τους. Εμείς πολεμάμε για να προστατέψουμε τους ανθρώπους μας από την πανδημία. Τους ηλικιωμένους μας, τους αρρώστους μας, τους εξασθενισμένους μας. Γι' αυτό απαιτούμε να παρθούν ακόμα πιο αποφασιστικά μέτρα μη διασποράς του ιού: να ανασταλεί άμεσα κάθε παραγωγική, εμπορική και οικονομική δραστηριότητα, εκτός απ’ ό,τι αφορά είδη πρώτης ανάγκης και κοινή ωφέλεια.

Εμείς απαιτούμε να μην πληρώσει η εργατική τάξη την κρίση. Να απαγορευτούν οι απολύσεις, να πληρωθούν οι εργάτες κανονικά τα μεροκάματα (και με πλήρη ασφάλιση) της περιόδου που θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, και όχι με άθλια κρατικά προνοιακά βοηθήματα.

Εμείς απαιτούμε άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, επάνδρωση ΜΕΘ και άλλων απαραίτητων ιατρικών μονάδων, εφοδιασμό γιατρών και νοσηλευτών με μέτρα προστασίας, για να μην τους θερίσει η επιδημία και μείνουν οι υπόλοιποι ασθενείς χωρίς ιατρική υποστήριξη.

Ακόμα κι όταν ταυτιζόμαστε σε κάποια πρακτικά μέτρα μ' αυτά που αναγκάζεται να πάρει η κυβέρνηση, σε διαφορετικό πόλεμο πολεμάμε εμείς κι αυτοί. Γι' αυτό δεν τους εμπιστευόμαστε.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020