Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 | 05:43

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Εγκληματική αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας

Με τα χίλια ζόρια, μετά από συνεχείς εκκλήσεις και την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος στο ΚΕΣΥ (Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) Αττικής, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να δώσει οδηγίες για κάποια περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των ΚΕΣΥ (είναι οι δημόσιες εκπαιδευτικές δομές στις οποίες προσφεύγουν οι μαθητές με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, προκειμένου να τους γίνει διάγνωση), όπως αναστολή όλων των προγραμματισμένων ενεργειών που απαιτούν φυσική παρουσία μαθητών/τριών.

Το υπουργείο Παιδείας, προφανώς, θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε με το θέμα. Πλην, όμως, το πρόβλημα παραμένει και είναι μέγα, αφού είναι γνωστό ότι οι μαθητές που παίρνουν διαγνωστική έκθεση, στη συνέχεια κατευθύνονται, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ειδικής αγωγής, προκειμένου να ακολουθήσουν συγκεκριμένα προγράμματα που θα βελτιώσουν τη μαθησιακή τους προοπτική (βλέπετε το κράτος μόνο διάγνωση και συμβουλευτική προσφέρει και από κει και πέρα επικρατεί το χάος, με τα Ταμεία να καλύπτουν ένα μέρος της δαπάνης).

Σήμερα λάβαμε Δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Συντοντιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής με τίτλο: «Ειδική Αγωγή: Εκκληση για να κλείσουν άμεσα τα θεραπευτήρια λόγω κορωνοϊού», στο οποίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η πλειοψηφία των περιστατικών που βλέπουμε καθημερινά έχουν αδυναμία αυτοδιαχείρισης. Είναι συνεπώς πολύ δύσκολη η χρήση μέσων αυτοπροστασίας. Για τον ίδιο λόγο είναι σχεδόν ακατόρθωτο να απολυμαίνεται αποτελεσματικά ο χώρος μας μετά από κάθε συνεδρία και να διασφαλιστεί πλήρως η προστασία των παιδιών. Παράλληλα, κάθε παιδί προσέρχεται για θεραπεία αρκετές φορές την εβδομάδα, αντίθετα με τις επισκέψεις σε γιατρούς που μπορεί να πραγματοποιούνται σε αραιά χρονικά διαστήματα ή μονάχα μια φορά».

Παρότι πολλά από αυτά τα κέντρα, με δική τους πρωτοβουλία, έχουν κλείσει, εντούτοις κάποια παραμένουν ανοιχτά, αναφέρει το Δελτίο Τύπου, «αναλαμβάνοντας την ευθύνη της μεγάλης επικινδυνότητας καθώς το τοπίο για τη λειτουργία τους ή μη παραμένει θολό. Κι όλα αυτά την ώρα που οι δομές που υποδέχονται και απασχολούν παιδιά σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει». 

«Η μη ονομαστική αναφορά στα ιδιωτικά θεραπευτήρια Ειδικής Αγωγής στις μέχρι σήμερα κυβερνητικές αποφάσεις δημιουργεί συνθήκες πρωτοφανούς αβεβαιότητας στον κλάδο μας», σημειώνει η εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φιλιώ Βλάχου.
 
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020