Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 | 04:22

ΕργατικάPointer

Αδίστακτοι καπιταλιστές, νεοφιλελεύθεροι δήμαρχοι

Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενους της Teleperformance Greece, μιας εταιρίας που έχει μακρά παράδοση στην εφαρμογή ιδροκοπικών εργασιακών μοντέλων που αντιμετωπίζουν τους εργάτες σαν σκλάβους.

Η TP είναι η μεγαλύτερη εταιρία παροχής κάθε είδους τηλεφωνικών υπηρεσιών, απασχολώντας στην Αθήνα πάνω από 8.500 εργάτες, το 70% από τους οποίους είναι αλλοδαποί, από 91 διαφορετικές εθνικότητες. Κι ενώ παίρνονται μέτρα «κοινωνικής απομόνωσης», ενώ υπάρχει απαίτηση αυτά τα μέτρα να γίνουν πιο αποφασιστικά για να υπάρξει αποτελεσματικότερη άμυνα στην πανδημία της CoviD-19, «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την εργασία μας στα συνωστισμένα από κόσμο γραφεία μας, και μάλιστα, τα γραφεία μας είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. «Φοβόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ'επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε», συνεχίζει η ανακοίνωση, παρουσιάζοντας ανάγλυφα το δράμα που ζει ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης.

«Στατιστικά, αν ισχύουν τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί σχετικά με τη μη τήρηση της κοινωνικής απομόνωσης, το 65% των εργαζόμενων στην Teleperformance κινδυνεύει να μολυνθεί από τον Κορονοϊό», αναφέρουν οι εργαζόμενοι. Και συνεχίζουν: «Επιπλέον, δεδομένου του εκτιμώμενου ρυθμού μετάδοσης της συγκεκριμένης μόλυνσης, ο καθένας μας, αν τύχει και νοσήσει, θα κολλήσει τουλάχιστον άλλους δύο ανθρώπους στο μετρό, στο λεωφορείο, στην καφετέρια ή στα ασανσέρ των γραφείων μας. Με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς η Teleperformance στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μολύνει τουλάχιστον 10 χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έπειτα μπορούν να μολύνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αθήνα».

Τι κάνει η κυβέρνηση μπροστά σ' αυτή τη συγκλονιστική καταγγελία; Τίποτα. Προφανώς, τα όσα συμβαίνουν στο γκέτο της ΤΡ (και σε πολλά ακόμα εργασιακά γκέτο) δεν υπάγονται στην κατηγορία της «ατομικής ευθύνης», για την οποία φλυαρούν ολημερίς η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της αστικής προπαγάνδας.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, μία είναι η λύση: Κάθε παραγωγική, εμπορική και άλλου τύπου οικονομική δραστηριότητα του καπιταλισμού και του κράτους του, πλην των απαραίτητων για την τροφοδοσία του λαού με είδη άμεσης ανάγκης και της κοινής ωφέλειας, πρέπει ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ, χωρίς καμιά απώλεια για τους εργαζόμενους, που πρέπει να εξακολουθήσουν να παίρνουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το μισθό τους και ΠΛΗΡΗ ασφάλιση (αναλυτικά δείτε εδώ).

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλθηκε από συνδικαλιστές του χώρου των ΟΤΑ, δήμαρχοι βρήκαν την ευκαιρία να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις ή να καταστείλουν «ενοχλητικούς» εργαζόμενους.

Στους Αγιους Ανάργυρους, η δημοτική αρχή ,εφαρμόζοντας την ΠΝΠ, προσπάθησε αιφνιδιαστικά να βάλει εργολάβο στην καθαριότητα, με την αιτιολογία ότι δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό. Στον Παπάγο-Χολαργό, είπαν στους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς, είπαν στους εργαζόμενους να εργάζονται με μείωση ωραρίου κατά 25%, το οποίο 25% θα το «χρωστάνε» και θα το παράσχουν με τη μορφή απλήρωτων υπερωριών, όταν ξανανοίξουν οι Σταθμοί. Στον Ωρωπό μετακίνησαν σε άλλο χωριό εργάτες που απαίτησαν μέσα ατομικής προστασίας. Στην Πετρούπολη απαιτούσαν από τους εργάτες στην καθαριότητα να βγουν για δουλειά χωρίς μέσα προστασίας.
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020