Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 | 04:11

ΕργατικάPointer

Κυβερνητικά μέτρα

Πλούσιες παροχές στους καπιταλιστές, μετρημένες σταγόνες στους εργάτες

Δεν περίμενε κανείς ότι οι τρεις υπουργοί του Μητσοτάκη (Σταϊκούρας, Βρούτσης, Γεωργιάδης) θα έλεγαν τίποτα το διαφορετικό. Ισχυρίστηκαν ότι με τα μέτρα που εξήγγειλαν την Τετάρτη 18 Μάρτη ανακουφίζουν τους εργαζόμενους των καπιταλιστικών επιχειρήσεων που έκλεισαν με κυβερνητικές αποφάσεις λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, οι εργαζόμενοι των 220.000 καπιταλιστικών επιχειρήσεων, που «ανέστειλαν εν συνόλω ή εν μέρει την λειτουργία τους» με κυβερνητική απόφαση, λόγω του κοροναϊού, ανέρχονται σε 600.000, ενώ υπάρχουν και άλλες 100.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν από μόνες τους και απασχολούσαν 200.000 εργαζόμενους. Αρα, μιλούν για ένα σύνολο 800.000 εργαζόμενων.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο όλων αυτών των επιχειρήσεων, ο Σταϊκούρας δήλωσε ότι και οι 320.000 επιχειρήσεις θα ενταχθούν στις διατάξεις των κυβερνητικών μέτρων, αλλά μόνο οι 500.000 εργαζόμενοι που δούλευαν στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση θα πάρουν κάποια ψίχουλα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και δεν έδωσε καμία εξήγηση, γιατί 300.000 εργαζόμενοι αποκλείστηκαν απ’ αυτό το μέτρο.

Σταϊκούρας και Βρούτσης ανέφεραν ότι στους 500.000 εργαζόμενους θα δοθεί ένα ποσό 800 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την περίοδο από 15 Μάρτη έως 30 Απρίλη. Οι κυβερνητικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί μέχρι και τις 17 Μάρτη προέβλεπαν προσωρινό κλείσιμο των καπιταλιστικών επιχειρήσεων μέχρι 27 ή μέχρι 29 Μάρτη. Περιλαμβάνοντας στο γλοίσχρο επίδομα και ολόκληρο τον Απρίλη, οι υπουργοί μας προϊδεάζουν ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων θα παραταθεί, με νέες αποφάσεις.

Σε σχέση με το επίδομα των 800 ευρώ, το πρώτο που πρέπει να θυμίσουμε είναι ότι από το νόμο 3198/1955 προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που μια επιχείρηση αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της, οι εργαζόμενοι δεν απολύονται αλλά μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το 1/2 των αποδοχών τους και να τους ασφαλίζουν στο ΙΚΑ για όσο διάστημα η επιχείρησή τους βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή της δραστηριότητάς της. Το αστικό κράτος, λοιπόν, δεν ήταν υποχρεωμένο να πληρώνει τους μισθούς των εργαζόμενων και να τους ασφαλίζει στο ΙΚΑ.

Αναφερόμαστε στην ισχύουσα νομοθεσία για τη διαθεσιμότητα στις περιπτώσεις που οι καπιταλιστές αναστέλλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, όχι επειδή έχουμε την άποψη ότι και τώρα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου για τη διαθεσιμότητα, αλλά για να δείξουμε ότι με τα 800 ευρώ που δίνονται εφάπαξ στους εργαζόμενους για μια περίοδο ενάμιση μήνα στην ουσία ενισχύονται οι καπιταλιστές. Οπως, δε, θα δούμε στη συνέχεια, αυτή δεν είναι η μοναδική ενίσχυση στους ιδιοκτήτες των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Με τους μνημονιακούς νόμους οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων επέβαλαν από τον Φλεβάρη του 2012 κατώτερο μισθό 586 ευρώ (και 510 ευρώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών). Το 2019 πήγαν τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας. Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι καπιταλιστές, αξιοποιώντας τις κακόφημες επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ατομικές συμβάσεις, πέτυχαν να μειώσουν πολύ τους εργατικούς μισθούς, ισοπεδώνοντάς τους στο επίπεδο των 650 ευρώ.

Ετσι, για τον ενάμιση μήνα οι εργαζόμενοι έπρεπε να πάρουν ως μισθούς τουλάχιστον 975 ευρώ (650+325). Κι ακόμα, τουλάχιστον 325 ευρώ ως δώρο Πάσχα, δηλαδή σύνολο αποδοχών 1.300 ευρώ. Επομένως, η κυβέρνηση δίνει στους εργαζόμενους τουλάχιστον 500 ευρώ λιγότερα. Εννοείται ότι για τους εργαζόμενους που έχουν μισθό μεγαλύτερο από 650 ευρώ η απώλεια είναι μεγαλύτερη.

Θα μας πει κάποιος, ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν από τους εργοδότες τμήμα του δώρου Πάσχα για την περίοδο από τις 26 Δεκέμβρη μέχρι τις 14 του Μάρτη. Αυτό ισούται με το 70% του δώρου, δηλαδή τουλάχιστον 227,5 ευρώ. Το πρωί της Πέμπτης, ο Σταϊκούρας δήλωσε ότι μελετάται η μη καταβολή του δώρου. Επειδή ξέσπασε σάλος και άρχισε να σπεκουλάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε το βράδυ ο Μητσοτάκης και είπε ότι το δώρο θα καταβληθεί κανονικά. Δεν μας είπε, όμως, ποιος θα το καταβάλει, σε επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές. Ξέρουμε πολύ καλά ότι και τα προηγούμενα χρόνια πάρα πολλοί καπιταλιστές υποχρέωναν τους εργάτες να τους επιστρέφουν το δώρο που κατέθεταν στους λογαριασμούς τους. Φαντάζεστε, λοιπόν, τι έχει να γίνει φέτος, με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη απροκάλυπτα στο πλευρό τους. Αυτό που είπε ο Σταϊκούρας δεν είναι παρά το κλείσιμο του ματιού στους καπιταλιστές «να κάνουν τα κουμάντα τους», ασκώντας την τρομοκρατία της απόλυσης στους εργαζόμενους, με τη βεβαιότητα ότι το κράτος θα κάνει τα στραβά μάτια. Ο Μητσοτάκης είπε και κάτι ακόμα: «Ο ακριβής χρόνος καταβολής θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία»! Πάμε για καλοκαίρι; Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό.

Το κλείσιμο των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί και μετά τις 30 Απρίλη, γιατί η επιδημία δε θα έχει κάνει τον κύκλο της. Θα δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και άλλες σταγόνες ορού στους εργαζόμενους και πόσες θα είναι αυτές;

Μπορεί οι εργαζόμενοι να στερούνται το μισθό τους και να καλούνται να αρκεστούν σε ένα άθλιο προνοιακό επίδομα, όμως όσοι νοικιάζουν σπίτι θα πρέπει να καταβάλουν το 60% του ενοικίου! Επίσης, δεν αναβάλλεται η καταβολή των δόσεων για τραπεζικά δάνεια. Αυτό αφέθηκε στη… φιλεύσπαχνη διάθεση των τραπεζιτών. Αντίθετα, όπως θα δούμε, στους καπιταλιστές δόθηκε η δυνατότητα να μην καταβάλουν τις δόσεις των δανείων τους, χωρίς αυτές να τοκίζονται.

Απαιτούμε να καταβληθούν από τους καπιταλιστές και το κράτος τους πλήρως οι αποδοχές των εργαζόμενων για όλη την περίοδο που οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές (με ή χωρίς κυβερνητική απόφαση), όπως και το δώρο του Πάσχα.

Απαιτούμε να κλείσει άμεσα κάθε παραγωγική, εμπορική και άλλη οικονομική δραστηριότητα, εκτός από ό,τι αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης και την κοινή ωφέλεια, απαιτούμε να παραλύσει η καπιταλιστική μηχανή για να προστατευθεί ο λαός από την πανδημία, χωρίς όμως να φορτωθούν τα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων.

Το κονδύλι για την καταβολή του προνοιακού επιδόματος των 800 ευρώ σε 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο αυτών των 500.000 εργαζόμενων. Ετσι, οι υπόλοιποι 300.000 εργαζόμενοι που βρίσκονται αναγκαστικά χωρίς δουλειά, δε θα στερηθούν μόνο το προνοιακό επίδομα των 800 ευρώ αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Και άνεργοι και μη επιδοτούμενοι και μη ασφαλιζόμενοι!

Ισχυρίζονται ψευδώς ότι για την ασφάλιση των 500.000 εργαζόμενων θα χρειαστούν άλλα 450 εκατ. ευρώ. Το κάνουν για ν’ ανεβάσουν τη συνολική «δαπάνη» του κρατικού προϋπολογισμού στα 850 εκατ. ευρώ. Βάλαμε σε εισαγωγικά τη λέξη δαπάνη, γιατί απλά δεν είναι δαπάνη, καθώς η εργατική τάξη είναι παραγωγός του κοινωνικού πλούτου που τον αρπάζουν οι καπιταλιστές-κάτοχοι των μέσων παραγωγής, μέσω της υπεραξίας. 

Το κονδύλι για τις ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται στο 44,4% του ασφαλιστέου μισθού, που υπολογίζεται με βάση τις ισχύουσες κλαδικές συμβάσεις εργασίας (σ’ αυτές ορίζονται οι βασικοί μισθοί και μεροκάματα για όλες τις ειδικότητες). Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο, στη μνημονιακή περίοδο, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με το βασικό μισθό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, και ταυτόχρονα να ασφαλίζονται σε υψηλότερους μισθούς. Θυμίζουμε ότι από το 2004, αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επεξεργαζόταν όλες τις ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) που κατέθεταν οι καπιταλιστές. Οι ΑΠΔ ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια γεγονός που σε συνδασμό με το λειψό προσωπικό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια υστέρηση αρκετών μηνών στη δημοσιοποίηση της επεξεργασίας αυτών των στοιχείων. Αυτή την επεξεργασία των ΑΠΔ την έχουν θάψει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα και από το 2013 προβάλλουν το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Ο «Ασφαλιστικός οδηγός του εργοδότη», που έχει εκδοθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει στις σελίδες 15-16 για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών: «Οι εισφορές υπολογίζονται επί των πραγματικών ακαθάριστων αποδοχών των εργαζόμενων… Οι αποδοχές αυτές δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερες από τις νόμιμες δηλαδή αυτές που προβλέπονται κάθε φορά από τις κατά κλάδο συλλογικές συμβάσεις εργασίας» (η έμφαση δική μας).

Επομένως, οι ασφαλιστικές εισφορές δεν πρέπει να υπολογίζονται πάνω στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Σε ποιό ποσό υπολογίζονται; Σύμφωνα με την επεξεργασία του ΙΚΑ, τον Αύγουστο του 2019 ασφαλίζονταν 1.821.145 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση, με μέσο μισθό 1171,92 ευρώ και μέσο μεροκάματο 49,85 ευρώ, ενώ στη μερική απασχόληση ασφαλίζονταν 662.160 εργαζόμενοι, με μέσο μισθό 443,79 ευρώ και μέσο μεροκάματο 24,91 ευρώ. Εισάγοντας παράνομα, για πρώτη φορά στα χρονικά, τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών επί των ονομαστικών μισθών (δηλαδή επί του προνοιακού επιδόματος των 800 ευρώ που θα πάρουν 500.000 εργαζόμενοι), θα καταβάλλουν για ασφαλιστικές εισφορές 177,6 εκατ. ευρώ (400 εκατ. Χ 44,4%) και όχι 450 εκατ. ευρώ, όπως ψευδώς ισχυρίζονται.

Αν αυτή την παρανομία δεν την καταγγείλουμε και δεν παλέψουμε να μην περάσει, υπάρχει ο κίνδυνος να παγιωθεί μετά το τέλος της κρίσης του κοροναϊού, εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για τους ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Το φθινόπωρο του 2019, οι καπιταλιστές χρωστούσαν 36 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία! Αν παγιωθεί αυτή η παρανομία, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιχειρήσει τον επανυπολογισμό των χρεών, υπολογίζοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τους κατώτατους μισθούς των 586-650 ευρώ, προκαλώντας καίριο πλήγμα στον ΕΦΚΑ, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα φέσια των καπιταλιστών, αλλά και σε ό,τι αφορά τα έσοδά του από τώρα και μετά.

«Πλούσια τα ελέη» για τους καπιταλιστές

Εκτός από τους πετσοκομμένους μισθούς των εργατών, που θα τους πληρώσει με προνοιακά επιδόματα το κράτος,  οι καπιταλιστές κατά την κοροναϊκή περίοδο θα πάρουν ακόμα: Ατοκα δάνεια, πάγωμα των χρεών προς τις ΔΟΥ, πάγωμα των οφειλών προς τις τράπεζες, πάγωμα των δόσεων των οφειλών, πάγωμα της καταβολής του ΦΠΑ και πάγωμα της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, που τις έχουν παρακρατήσει από τους εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεστε πού θα φτάσει το φέσι των 36 δισ. ευρώ προς την Ασφάλιση.

Οι τρεις υπουργοί που ανακοίνωσαν τα μέτρα υπέρ των καπιταλιστικών επιχειρήσεων ισχυρίστηκαν ότι, για να τύχουν αυτών των πλούσιων παροχών, δεν πρέπει να κάνουν απολύσεις. Σκόπιμα απέφυγαν να πουν από πότε θα ισχύσει αυτό το μέτρο. Θα ισχύσει από τη μέρα που ξέσπασε η επιδημία του κοροναϊου ή από τις 18 Μάρτη που εξήγγειλαν τα κυβερνητικά μέτρα;

Μιλώντας εισαγωγικά, κατά τη συνέντευξη «Τύπου» (δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι, γι' αυτό τα εισαγωγικά), ο Βρούτσης αναφέρθηκε στην παρακλητική προτροπή του Μητσοτάκη στους επιχειρηματίες, λέγοντας: «Η εικόνα της αγοράς εργασίας έως σήμερα για το μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική. Οπως τόνισε και στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός, οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές». Αυτό λέει πολλά (για να μην πούμε ότι τα λέει όλα), για όσους ξέρουν να διαβάζουν ανάμεσα από τις γραμμές των δηλώσεων που κάνουν οι αστοί πολιτικοί.

Παραπέρα, με το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, που τόσο διαφημίζει ο Βρούτσης, δινόταν από την πρώτη στιγμή η δυνατότητα στους καπιταλιστές να εμφανίζουν τους απολυμένους ως οικειοθελώς αποχωρούντες! Στην υπουργική απόφαση Βρούτση 29502/85 (ΦΕΚ 2390Β/8.9.2014), στο τέλος του εντύπου Ε5 του ΠΣ Εργάνη «Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού», διαβάζουμε: «Υπογραφή ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝΤΟΣ. Σε περίπτωση που ο/η αποχωρήσας/σα δεν υπογράφει, η παρούσα υποβάλλεται στον ΟΑΕΔ μόνο με την υπογραφή του εργοδότη. Υποβάλλεται και σε περιπτώσεις εθελούσιας εξόδου».

Εχουμε γράψει πολλές φορές πόσο διάτρητο είναι από κάθε άποψη το ΠΣ Εργάνη. Αυτό το σύστημα δίνει στους καπιταλιστές τη δυνατότητα να εμφανίζουν τις απολύσεις ως οικειοθελείς αποχωρήσεις. Δε χρειάζεται να πούμε ότι αυτή τη δυνατότητα οι καπιταλιστές θα τη χρησιμοποιήσουν κατά κόρον προκειμένου να κρύψουν τις μαζικές απολύσεις και αυτή την περίοδο.Τέλος, δίνεται στους καπταλιστές η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το άρθρο 4 της ΠΝΠ όχι μόνο για να κρύβουν τις απολύσεις. Η εξαίρεση του άρθρου 4 της ΠΝΠ, για την καταγραφή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας κ.λ.π. του Μάρτη, η οποία μπορεί να μη γίνεται άμεσα μέσα στον Μάρτη, αλλά το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, δε δίνεται άπαξ. Θα παρατείνεται όσο υπάρχει η επιδημία. Και βέβαια, οι καπιταλιστές θα αξιοποιήσουν και αυτή τη διάταξη και θα κρύβουν τις απολύσεις. Είναι πραγματικά «εκπληκτικό» τι μηχανεύτηκαν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του για να δώσουν πλούσιες παροχές στους καπιταλιστές, μολονότι αυτοί κάνουν μαζικές απολύσεις.

ΥΓ. Τα αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα αισθάνθηκαν την ανάγκη να ψελλίσουν μερικά λόγια κριτικής στις κυβερνητικές ανακοινώσεις όσον αφορά τους εργαζόμενους. Η μόνη που δεν αισθάνθηκε την ανάγκη είναι η ξεπουλημένη στο κεφάλαιο -και εντελώς ξεδιάντροπη- εργατοπατερία της ΓΣΕΕ. Η μόνη ανακοίνωση που εξέδωσε η εργατοπατερία της ΓΣΕΕ την Πέμπτη είχε ως τίτλο: «Η αιμοδοσία είναι δείγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς…»!
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020