Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 | 03:30

ΔιεθνήPointer

Ο Τραμπ δωροδοκεί για να πάρει το εμβόλιο!

Εκεί που λέγαμε να ζητήσουμε… δημόσια συγγνώμη από τον Τραμπ που τον λοιδορούσαμε όταν επέβαλε την απαγόρευση εισόδου σε άτομα από την Κίνα (φυσικά το έκανε για άλλους λόγους, όχι για τη δημόσια Υγεία), μας τα χάλασε πάλι ο «πλανητάρχης»! Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πηγές μέσα από τη γερμανική κυβέρνηση αποκάλυψαν ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση ψάχνει τρόπους για να αποκτήσει πρώτη πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού (όταν αυτό βγει στην αγορά), που σήμερα προσπαθεί να παράξει η γερμανική εταιρία CureVac.

Η γερμανική εφημερίδα Welt Am Sonntag έγραψε ότι ο Τραμπ πρόσφερε πολύ χρήμα στην CureVac για να πάρει το εμβόλιο όταν φτιαχτεί, με τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει αντι-προσφορές για να μην το χάσει! Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με την CureVac. Ο Φραντς Βέρναρ Χάας, μέλος του ΔΣ της εταιρίας, παραδέχτηκε ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την αμερικάνικη πλευρά, αλλά τελικά δεν προχώρησε.

Ο αμερικάνος πρεσβευτής στη Γερμανία, φυσικά, διέψευσε την προσπάθεια δωροδοκίας. Ομως, καλού κακού, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι σύμφωνα με το γερμανικό νόμο για το εξωτερικό εμπόριο, το Βερολίνο μπορεί να μπλοκάρει προσφορές από χώρες εκτός ΕΕ, αν «κινδυνεύουν τα συμφέροντα της εθνικής η ευρωπαϊκής ασφάλειας». Σιγά μην άφηναν τον κάθε Τραμπ να τους πάρει το μέλι από τα χέρια για να το «πουλήσει» στο αμερικάνικο κοινό ενόψει των επερχόμενων εκλογών!

ΥΓ. Στις 17 Μάρτη, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι προσέφερε χρηματοδότηση ύψους έως 80 εκατ. ευρώ στην CureVac, μια καινοτόμο εταιρία που αναπτύσσει εμβόλια με έδρα στο Τύμπινγκεν της Γερμανίας, για να επεκτείνει την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίου κατά του κοροναϊού στην Ευρώπη. Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Καινοτομίας, Ερευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ συζήτησαν με τη διοίκηση της CureVac μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κ. Ambroise Fayolle»…
 
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020