Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 | 03:44

ΔιεθνήPointer

Συγκλονιστική καταγγελία γιατρού

Μας θεωρούν αναλώσιμους, αδιαφορώντας για την εξάπλωση του ιού!

Μεταφράσαμε και αναδημοσιεύουμε τη συγκλονιστική καταγγελία βρετανού γιατρού για την κατάσταση που επικρατεί στα βρετανικά νοσοκομεία και στις πτέρυγες των ασθενών που έχουν βγει θετικοί στο τεστ του νέου κοροναϊού (βλ. https://www.theguardian.com/world/2020/mar/16/im-losing-faith-in-the-leadership-a-doctors-story-coronavirus). 

«Εργάζομαι στην πτέρυγα μολυσματικών ασθενειών ενός μεγάλου βρετανικού νοσοκομείου. Εχει γίνει τώρα η πτέρυγα του κοροναϊού. Είναι μία “κόκκινη ζώνη” – μία από τις πιο μολυσματικές περιοχές. Εχουμε όλους τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στα τεστ, ξεχωριστά από εκείνους που είναι σοβαρά άρρωστοι και χρειάζονται εντατική θεραπεία. Ξέρουμε ότι ορισμένοι από τους ασθενείς μας θα πεθάνουν.
 
Περιθάλπω ασθενείς που έχει αποδειχθεί ότι έχουν κοροναϊό. Πριν από μια βδομάδα φορούσα όλα τα μέσα ατομικής προστασίας. Αυτά περιλαμβάνουν μία κατάλληλη μάσκα FFP3 (που προσφέρει υψηλή προστασία αναπνοής), προσωπίδα, χειρουργική στολή και δυο ζευγάρια γάντια.
 
Τώρα μας είπαν να μην ασχολούμαστε με τίποτε απ’ αυτά. Μας είπαν “απλά χειριστείτε το σα να πρόκειται για εποχική γρίπη”. Τώρα αναμένεται να φοράμε μόνο μία κανονική χειρουργική μάσκα, ένα ζευγάρι κοινά γάντια και μία πλαστική ποδιά που δεν σε καλύπτει όπως η χειρουργική στολή. Θα βλέπω άλλους ασθενείς στο νοσοκομείο με την ίδια στολή κι αυτή θα έχει πάνω της κοροναϊό.
 
Αλλά αυτή η συμβουλή αντιφάσκει με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρώπης. Αυτές οι οδηγίες λένε να χρησιμοποιείς πλήρως τα μέσα ατομικής προστασίας αν εκτίθεσαι σε ασθενείς με κοροναϊό.
 
Είμαι τρομοκρατημένος. Σκέφτομαι σοβαρά αν μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω ως γιατρός. Μπορεί να είμαι OK –είμαι νέος και υγιής– αλλά δεν μπορώ να αντέξω την ιδέα της μόλυνσης άλλων ασθενών με μία αρρώστια που θα μπορούσε να τους σκοτώσει. Και αυτό είναι το ρίσκο, χωρίς κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Είναι τρομερό, είναι απερίγραπτο. Αυτό δεν είναι μία εποχική γρίπη. Είναι ένας νέος ιός με μεγαλύτερη θνησιμότητα και γνωρίζουμε πολύ πιο λίγα γι’ αυτόν.
 
Δε μπορώ να πιστέψω και να καταλάβω γιατί η Public Health England (σ.σ. Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας) έχει υποβαθμίσει τα μέτρα ατομικής προστασίας μας. Γιατί αντιφάσκουν με τις διεθνείς πρακτικές; Οι αποδείξεις ότι οι κλασικές χειρουργικές μάσκες προστατεύουν είναι για την εποχική γρίπη, όχι αυτό το νέο ιό. Γιατροί πεθαίνουν στην Ιταλία και την Κίνα. Νέοι άνθρωποι πεθαίνουν επίσης.
 
Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η λογική και τα κίνητρά τους. Εχουν καταθέσει τα όπλα; Αποφάσισαν απλά να χτίσουν μία ανοσία αγέλης, βλέποντάς μας να πεθαίνουμε; Η κυβέρνηση κατέθεσε τα όπλα, έτσι δεν είναι;
 
Χάνω την εμπιστοσύνη μου στην ηγεσία, τόσο την ιατρική όσο και την πολιτική. Δε φαίνεται να υπάρχει σχέδιο. Είχαμε βδομάδες να προετοιμαστούμε και όλοι μας ξεμένουμε από μέσα ατομικής προστασίας. Σαφώς οι γιατροί είναι αναλώσιμοι. Γιατί να μας θυσιάσουν όταν δεν υπάρχουν ακόμα και τώρα πολλοί από εμάς; Πόσοι από εμάς θα μπορούμε ακόμα να είμαστε ικανοί για εργασία, όταν φτάσει η “κατάλληλη στιγμή”; Μας πετάνε στο σφαγείο. Αυτό κάνουν.
 
Πώς μπορώ να κοιμηθώ; Αισθάνομαι άρρωστος. Καθιστούν αδύνατο να κάνω τη δουλειά μου. Είμαι σοκαρισμένος. Αισθάνομαι προδομένος. Ποιος θα φροντίσει τους ασθενείς μου, αν είμαστε όλοι άρρωστοι ή νεκροί;
 
Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα γιατί έχουν σταματήσει τα τεστ (σ.σ. για το νέο κοροναϊό) και την ιχνηλάτηση επαφών (σ.σ. έλεγχος για τα άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι νοσούντες, ώστε να τα ελέγξουν κι αυτά). Είπαν στο νοσοκομειακό προσωπικό ότι δεν μπορεί να κάνει το τεστ, αν τα συμπτώματά μας είναι ήπια. Αυτό είναι απίστευτο. Αν δε μας επιτρέπουν να κάνουμε το τεστ, τότε πώς θα γνωρίζουμε πόσους άλλους ανθρώπους –ασθενείς– κολλήσαμε; Λαμπρό. Τι λαμπρό σχέδιο».
 
Η πολιτική απόφαση της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας είναι ξεκάθαρη. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (Public Health England) γνωρίζει ότι θα νοσήσει μέχρι και το 80% του πληθυσμού (βλ. άρθρο στην ίδια σελίδα). Επιλέγουν την προοπτική να νοσήσουν όλοι κι ας πεθάνουν οι πιο μεγάλοι κι αυτοί με τα περισσότερα προβλήματα υγείας. Ετσι πιστεύουν ότι θα «ξεφορτωθούν» ένα «κόστος» από συντάξεις, περίθαλψη και άλλα «μη παραγωγικά έξοδα», για να μπορέσουν οι πιο δυνατοί να παράγουν περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο. Και το κράτος να μην ξοδεύει «άσκοπα» λεφτά γι’ αυτούς, αλλά να τα δίνει για να στηρίξει το κεφάλαιο. Η ταξική αγριανθρωπική λογική σε όλο της το μεγαλείο! Μόνο ο… Καιάδας λείπει!
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020