Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 | 04:43

ΔιεθνήPointer

Βρετανία

Στα ζάρια παίζει τη δημόσια υγεία ο Τζόνσον

Πόσο γομάρι πρέπει να είσαι για να κάνεις ό,τι κάνει ο Μπόρις Τζόνσον, τη στιγμή που ο νέος κοροναϊός είναι μια απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρακτικά μέτρα και όχι με ευχολόγια; Oταν τα κρούσματα στη χώρα σου αυξάνονται κι όταν υπάρχει το παράδειγμα της Ιταλίας που η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο; Και μάλιστα, όταν σε προειδοποιούν οι ίδιες σου οι υπηρεσίες, ότι στη Βρετανία η ίωση αυτή μπορεί να κρατήσει ως του χρόνου την άνοιξη, οδηγώντας στα νοσοκομεία ενδεχομένως μέχρι και 7,9 εκατομμύρια άτομα;
 
Η προειδοποίηση δημοσιεύτηκε στο βρετανικό Guardian (https://www.theguardian.com/world/2020/mar/15/uk-coronavirus-crisis-to-last-until-spring-2021-and-could-see-79m-hospitalised) την περασμένη Κυριακή. Η εφημερίδα επικαλείται μυστικό ενημερωτικό έγγραφο της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη δημόσια Υγεία (Public Health England) προς τους προϊσταμένους της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS), σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται να νοσήσει μέχρι και το 80% των Βρετανών μέσα στον επόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα το 15% από αυτούς (γύρω στα 7,9 εκατομμύρια άτομα) να χρειαστεί ενδεχομένως νοσηλεία στα νοσοκομεία τα οποία είναι ήδη υπερφορτωμένα.
 
Ο καθηγητής Κρις Γουίτι, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα Υγείας, υποστήριξε ότι το νούμερο αυτό αποτελεί το «χειρότερο σενάριο» και εκτίμησε ότι το πραγματικό νούμερο θα είναι μικρότερο. Ισως να ’ναι έτσι (όλοι το εύχονται). Ομως όταν μιλάμε για Δημόσια Υγεία, δεν μπορούμε να παίζουμε… ζάρια. Ιδιαίτερα όταν οι θάνατοι μπορεί να είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε βάθος χρόνου. Για το χειρότερο σενάριο θα πρέπει να προετοιμαστείς και να πάρεις μέτρα για να το αποφύγεις, ιδιαίτερα όταν βλέπεις ότι τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Αυστηρά περιοριστικά σε πρώτο βαθμό, όσο περισσότερο γίνεται. Από τη στιγμή που εμβόλιο δεν υπάρχει (και αν υπάρξει θα καθυστερήσει πολύ) κι από τη στιγμή που η εξάπλωση του ιού είναι ακόμα στην αρχή, με τον πληθυσμό να μην έχει ακόμα αποκτήσει ανοσία, το ελάχιστο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις όλους τους χώρους που μπορεί να μαζευτεί κόσμος. Υστερα έρχεται η αυστηρή καταγραφή και ο έλεγχος των κρουσμάτων για να μην επεκταθούν.
 
Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Guardian, ο σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης που αναφέραμε παραπάνω, ο Κρις Γουίτι, εκτιμά ότι τα κρούσματα θα αυξάνονται τις πρώτες 10 με 14 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι η κορύφωση εκτιμάται από τα τέλη Μάη μέχρι τα μέσα Ιούνη, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας να βρεθεί σε μεγάλη πίεση. Η στρατηγική είναι να καθυστερήσει η κορύφωση, ώστε να μη γονατίσουν τα συστήματα υγείας (που είναι και υποστελεχωμένα και με ελάχιστους πόρους, αφού τα αστικά κράτη θεωρούν τη δημόσια Υγεία «μη παραγωγικό» έξοδο). Μετά την κορύφωση, τα κρούσματα και οι θάνατοι αναμένεται να μειωθούν για 10 ή περισσότερες βδομάδες, μέχρι να πέσουν πολύ χαμηλά. Τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένεται να μειωθούν, αφού οι άνθρωποι δεν κάθονται σε κλειστούς χώρους, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος της όξυνσης από το ερχόμενο φθινόπωρο.
 
Ομως στη Βρετανία αυτά είναι… γαλλικά! Ξέρετε τι «μέτρα» ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) την Τρίτη; Διά στόματος υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, συνέστησε στους Βρετανούς να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό για ένα μήνα! Τόσο «σκληρά» μέτρα! Και μάλιστα, περιορίστηκαν μόνο σε συστάσεις! Τα αφήνουν όλα ανοιχτά (μαγαζιά, κινηματογράφους, μέχρι και συναυλίες κτλ), ο κόσμος εξακολουθεί να συσσωρεύεται και ο ιός να μεταδίδεται κανονικότατα μέχρι να γίνει της… Ιταλίας! Τότε θα αναγκαστούν να πάρουν πιο αυστηρά μέτρα, θέλοντας και μη. Ηδη ξεκίνησαν με το κλείσιμο των σχολείων από την Παρασκευή, μέτρο που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν τα θύματα έφτασαν τα 104!
 
Καθυστερώντας, όμως, θα έχουν «ξεφορτωθεί» αρκετούς ηλικιωμένους για να «ανακουφιστούν» τα ασφαλιστικά ταμεία! Για το κεφάλαιο, βέβαια, ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης, γιατί η κρίση από τον κοροναϊό ίσως να κρατήσει ακόμα κι ένα χρόνο! Τέτοια ξετσιπωσιά!!! Στη ζυγαριά ανθρώπινες ζωές και όξυνση της κρίσης. Ο Τζόνσον ενδιαφέρεται να αποφευχθεί η όξυνση της κρίσης από μια ενδεχόμενη παράλυση της βρετανικής οικονομίας (ενόψει μάλιστα Brexit). Την παράλυση δε θα τη γλιτώσει, αλλά το τρενάρει. Δεν είναι βλάκας. Εγκληματίας είναι!
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020