Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 | 12:59

ΠολιτικήPointer

Ξεδιαντροπιά

Ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι και -σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις σε συνέχεια της αμερικανικής πρότασης και τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για επίλυση διαφορών και διενέξεων στην περιοχή είναι αυτός του αμοιβαίου σεβασμού, του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ. Υπογράμμισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην ανάγκη για επανέναρξη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών με στόχο τη λύση δυο κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια, με την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.

Ο ίδιος είναι που πήγε στο Ισραήλ όσες φορές δεν είχαν πάει όλοι οι προηγούμενοι έλληνες πρωθυπουργοί, ο ίδιος που οργάνωσε κοινά υπουργικά συμβούλια και στο Ισραήλ και στην Ελλάδα, ο ίδιος που με περισσό θράσος έγραψε στο βιβλίο επισκεπτηρίων του ισραηλινού προέδρου ότι η Ιερουσαλήμ είναι η «ιστορική πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους». Ο ίδιος που στα συνεχή νταραβέρια του με τον σφαγέα Νετανιάχου δε βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τους βομβαρδισμούς της Γάζας και για τη συστηματική σφαγή αμάχων παλαιστίνιων διαδηλωτών. Το CNN Greece (o πρώην συριζαίος Γ. Αλμπάνης) «ρώτησε αξιωματούχο της Κουμουνδούρου αν μετά το “παρών“ στη συμφωνία για τις βάσεις, η τοποθέτηση Τσίπρα για το σχέδιο Τραμπ σηματοδοτεί συνολική επανατοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ».

Η απάντηση δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας περί αλλαγής στάσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση παραμένει σταθερός στην ανάγκη αξιοποίησης του δίπολου ΗΠΑ-Ισραήλ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά παράλληλα θεωρεί απαραίτητο αυτό να γίνεται με αποφασιστική διεκδικητικότητα για διαβεβαιώσεις στήριξης (βάσεις), καθώς και χωρίς εκπτώσεις στο Παλαιστινιακό ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή που ξανανοίγει».

Υπάρχει, βέβαια, και η υποτιθέμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, που θέλει πιο… προωθημένες θέσεις. Οπως ο Φίλης που σε συνέντευξή του στην «Αυγή» δήλωσε ότι «τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για το Ισραήλ συναντούν μεγάλες αντιδράσεις και δοκιμάζουν την αντίληψη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έπρεπε να έχει προνομιακή σχέση με το Ισραήλ, ακόμα και στον στρατιωτικό τομέα». Αυτές είναι κουβέντες του αέρα, από εκείνους που θέλουν να πλασαριστούν σαν «αριστερή πτέρυγα» του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίσουν μια καλή θέση στο υπό διαμόρφωση νέο κομματικό τοπίο. Τόσο προσεκτικές και τόσο ευθυγραμμισμένες με το «εθνικό συμφέρον» (το τόνισε ο Φίλης), που μ' ένα φύσημα εξαφανίζονται άμα ξαναγίνουν κυβέρνηση.


Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2020