Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 | 12:37

ΠολιτικήPointer

Σπάνια νόσος πλήττει το δικαστικό σώμα!

Μια σπάνια ασθένεια έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Οι ειδικοί την έχουν ονομάσει παροδική αμνησία. Επειδή δε πλήττει δικαστικούς, έχει καταταγεί στις επαγγελματικές ασθένειες.

Από τη νόσο επλήγη η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία έδωσε μια ποινικά αδιάφορη κατάθεση σε συνάδελφό της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον αποχαιρέτισε, αλλά μόλις έφτασε στο γκαράζ για να πάρει το αυτοκίνητό της, κάτι έλαμψε μέσα της και θυμήθηκε όλα όσα δεν είχε καταθέσει. Ξανακλείδωσε το αυτοκίνητο, πήρε το ασανσέρ και ανέβηκε ασθμαίνουσα (είχε βλέπετε την αγωνία μην τα ξαναξεχάσει) στο γραφείο του συναδέλφου της, ζητώντας να δώσει συμπληρωματική κατάθεση. Και είπε… τα πάντα όλα. Για τον Ρασπούτιν και τις παρεμβάσεις του. Πράγματα που είναι γνωστά, καθώς τα είπε και στην Προανακριτική Παπαγγελόπουλου στη Βουλή (ευτυχώς δεν επλήγη ξανά από κάποιο επεισόδιο της παροδικής αμνησίας) και μεταφέρθηκαν «mot a mot» από τους βουλευτές-ρεπόρτερ στους κανονικούς ρεπόρτερ.

Η ίδια νόσος έπληξε και τον -διάσημο πλέον- αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, πρώην εποπτεύοντα την εισαγγελία Διαφθοράς, ο οποίος από «καλό παιδί» (κατά δήλωσή του) της πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, γεγονός που του έδινε το δικαίωμα να συνομιλεί όχι μόνο με την προϊσταμένη του εισαγγελέα, αλλά και με τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου (παντελώς αναρμόδια, κατά τα άλλα!) και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, βρέθηκε στο αντίπαλο στρατόπεδο και έγινε διαπρύσιος πολέμιος του Ρασπούτιν (τον οποίο, πάντως, δεν κατονομάζει). Ο κ. Αγγελής έχει στείλει αναφορές στους προϊσταμένους του (τις έχουμε όλες διαβάσει στο αγαπημένο του «Πρώτο Θέμα»), έχει καταθέσει στην Προανακριτική (το τι είπε το διαβάσαμε, επίσης, χάρη στο ρεπορτάζ των βουλευτών-ρεπόρτερ), αλλά -πληγείς από την παροδική αμνησία- είχε ξεχάσει να αναφέρει ένα βασικό στοιχείο.

Επειδή η νόσος είναι, όπως είπαμε παροδική, κάποια στιγμή έφαγε και ο κ. Αγγελής τη «φλασιά», θυμήθηκε αυτό που είχε ξεχάσει και έτρεξε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, ζητώντας του να καταθέσει ενόρκως. Φαντάζεστε την αγωνία του, μη τυχόν και τον χτυπήσει πάλι η παροδική αμνησία! Τι κατέθεσε;  Οτι υπήρχε σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογική παραπομπή του Σαμαρά, του Γεωργιάδη και του Λοβέρδου, το οποίο σχέδιο γνώριζαν η Ξ. Δημητρίου και η Μ. Παπασπύρου, με τις οποίες είναι πρόθυμος να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση ενώπιον της Προανακριτικής (η οποία έχει ήδη στη διάθεσή της την κατάθεσή του, καθώς τη διαβίβασε «αμελλητί» -όπως προβλέπεται- ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Ζαχαρής).

Μ' αυτά που κάνουν, με τις χοντροκομμένες μεθοδεύσεις τους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ηρωποιήσουν τον Παπαγγελόπουλο, ο οποίος έστειλε στην Προανακριτική νέα επιστολή, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία ότι «σχεδιάζει άρον άρον το κλείσιμο των εργασιών της» με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του. «Είναι προφανές ότι επειδή από τις μέχρι τώρα εργασίες της Επιτροπής σας δεν έχει προκύψει απολύτως κανένα στοιχείο ενοχής μου, επιχειρείται με συνεχείς αντισυνταγματικές και παράνομες πράξεις και με αλλεπάλληλα νομικά πραξικοπήματα η δημιουργία και διατήρηση δυσμενούς επικοινωνιακού κλίματος εναντίον μου, προκειμένου να δικαιολογηθεί η πρωτοφανής εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου», έγραψε στην επιστολή του ο Παπαγγελόπουλος, προειδοποιώντας ότι η επιτροπή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες χωρίς να εξεταστούν συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο Σαμαράς, που τον έχει μηνύσει, και άλλα πολιτικά πρόσωπα που έχουν στραφεί εναντίον του, αλλά και δικαστικοί στους οποίους έχει αναφερθεί ο Αγγελής.

Ο Σαμαράς, πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία. Αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα περί της νέας κατάθεσης του Αγγελή, φώναξε τις κάμερες και έκανε δήλωση από την Καλαμάτα: «Από την πρώτη μέρα είχα πει ότι είναι συμμορία. Και όσοι τότε δεν το πίστευαν σήμερα το πιστεύουν. Η ιστορία αυτή πρέπει να καθαρίσει σε βάθος και μέχρι τέλους». Αντε τώρα να πείσεις τους… κακοπροαίρετους, ότι δεν είναι συνεννοημένοι.

Στο μεταξύ, για τη ΝΔ προέκυψε άλλη δυσκολία. Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε αίτημα να κληθεί η Τουλουπάκη να καταθέσει ανωμοτί, ως ύποπτη διάπραξης αδικημάτων. Οι βουλευτές της ΝΔ έδειξαν αρχικά ότι συμφωνούν, στη συνέχεια όμως διέρρευσε ότι μάλλον δε θα συμφωνήσουν, σημειώνοντας ότι την ιδιότητα του υπόπτου μόνο οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, που ερευνούν τις καταγγελίες σε βάρος συναδέλφων τους, μπορούν να την αποδώσουν στην Τουλουπάκη. Είναι προφανές ότι από το Μαξίμου δόθηκε εντολή να μην προκαλέσουν δυσαρέσκεια στο δικαστικό σώμα, το οποίο εξακολουθεί να στηρίζει την Τουλουπάκη.


Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2020