Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 | 12:48

ΠολιτικήPointer

Κατάφεραν να ξαναγίνουν ρεζίλι

Είπαμε κι εμείς: πώς και φέτος δεν πήγε κάποιος στρατιωτικός να πετάξει ένα στεφάνι πάνω από τα Ιμια; Εδώ υπάρχουν αρθρογράφοι που καταλογίζουν στον σημερινό υφυπουργό Αμυνας Στεφανή, ότι ως στρατηγός στον Εβρο είχε εισηγηθεί στον Καμμένο να οργανωθεί «μπούκα» στην Τουρκία για να πάρουν πίσω τους δυο στρατιωτικούς που είχαν συλληφθεί, κι αυτός δεν πήρε ένα «Σινούκ» για να πεταχτεί και να πετάξει ένα στεφάνι, όπως έκανε ο Καμμένος;

Την απορία μας την έλυσε ο Ερντογάν, που αποκάλυψε ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ώστε να μη γίνει τίποτα στα Ιμια (Καρντάκ στα τουρκικά) από ελληνικής πλευράς, για να μην υπάρξει ανταπόδοση από τουρκικής.    «Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ θα δείτε ότι δεν θα γίνει κάτι και από την πλευρά μας», είπε ο Ερντογάν. Και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Αμυνας πιθανότατα θα καλούσε τον έλληνα υπουργό Αμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Καρντάκ και στα υπόλοιπα νησιά».

Τους έδωσε κανονικότατα. Ο Παναγιω-τόπουλος το άντεξε ένα 24ωρο. Μετά και μπροστά στην πίεση που δεχόταν, διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια συνεννόηση, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο του Alpha, ο οποίος μόλις έκλεισε το τηλέφωνο είπε: «Μίλησα τώρα στο τηλέφωνο με τον ίδιο τον κ. Παναγιω-τόπουλο, μου είπε ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως συνεννόηση για τα Ιμια». Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η… διάψευση της διάψευσης με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, που «διευκρίνισε» ότι ο υπουργός «ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση» και πως «όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών». Το ακατανόητο δεύτερο σκέλος της ανακοίνωσης του ΥΕΘΑ αποκαλύπτει τον πανικό του Παναγιωτόπουλου, που πήγε να το παίξει μάγκας και νταής και πρέπει ν' άκουσε τα σχολιανά του από τον Κούλη (ή από κάποιον «επιτελικό» του Κούλη).

Για να τελειώνουμε μ' αυτό το κακόγουστο θέατρο: ποια ήταν η συμφωνία που με αμερικάνικη μεσολάβηση έγινε τη βραδιά των Ιμίων; «No ships, no troops, no flags» («όχι πλοία, όχι στρατεύματα, όχι σημαίες» στα Ιμια). Ας θυμηθούμε τι έγραφε η επιστολή του αμερικανού ΥΠΕΞ Γουόρεν Κρίστοφερ, την οποία παρέδωσαν ταυτόχρονα στον Πάγκαλο ο αμερικανός πρέσβης Νάιλς και στον Μπαϊκάλ ο αμερικανός επιτετραμμένος Ριτσαρντόουν: «Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες –με έναν αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο– επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της μιας (χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτήν τη διαβεβαίωση από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)».

Γι' αυτό και ο Καμμένος πήγαινε με ελικόπτερο και πετούσε το στεφάνι κάπου στη θάλασσα, αρκετά μακριά από τα Ιμια. Φέτος, δεν έκαναν ούτε αυτό το καραγκιοζιλίκι, φοβούμενοι ότι ο Ερντογάν τους την είχε στημένη και είτε θα έκανε κάτι ανάλογο είτε θα τους κατηγορούσε διεθνώς για παραβίαση των συμφωνημένων.
 
Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2020