Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 | 14:12

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Η συλλογική αντίδραση φέρνει αποτέλεσμα

Σε προηγούμενο φύλλο της Κόντρας (αρ. φύλ. 1036) δημοσιεύσαμε την καταγγελία του φοιτητικού σχήματος Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την καθηγητική αυθαιρεσία του Α.Θ. Πρόκειται για τον καθηγητή που δίδασκε το μάθημα «Αναπτυξιακή-Γνωστική Ψυχολογία» και εισέπραττε 8 ευρώ από κάθε φοιτητή για να του δώσει τις σημειώσεις του, με βάση τις οποίες οι φοιτητές του Τμήματος χωρίστηκαν σε δυο κατηγορίες για να γράψουν εξετάσεις: μια κατηγορία θα έγραφε βάσει των σημειώσεων και η άλλη βάσει της ύλης του συγγράμματος. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι ο εν λόγω καθηγητής εκβίαζε και τρομοκρατούσε τους φοιτητές, ενώ έκανε και σχόλια σεξιστικού περιεχομένου και παράλληλα διατρανώνουν τη θέλησή τους να σπάσουν το φόβο και να αντιδράσουν συλλογικά στα φαινόμενα καθηγητικών προκλήσεων και αυθαιρεσίας. 

Το γεγονός, μετά τη θαραλλέα στάση των φοιτητών, πήρε διαστάσεις και προκλήθηκε μέγας σάλος στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων.

Μετά από αυτό η Πρυτανεία δεν είχε άλλη επιλογή από το να «παγώσει» τη σύμβαση του καθηγητή, ο οποίος είχε προσληφθεί μέσω προγράμματος απόκτησης εμπειρίας για κατόχους διδακτορικού.

Παράλληλα αποφασίστηκε η απόσυρση του συμβασιούχου καθηγητή από τη διενέργεια των εξετάσεων και η εξέταση ανατέθηκε σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου από 22 Ιανουαρίου.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι «η διαδικασία εξέτασης θα είναι κοινή για όλους τους φοιτητές βάσει των σημειώσεων του μαθήματος. Οσοι φοιτητές δεν έχουν προμηθευτεί τις σημειώσεις θα υπάρξει δυνατότητα δωρεάν αναπαραγωγής τους από το πανεπιστημιακό τυπογραφείο. Τέλος, θα υπάρξει μέριμνα επιστροφής των χρημάτων στους φοιτητές που έχουν ήδη τις ανατυπωμένες σημειώσεις».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα Ψυχολογίας, η οποία αναφέρει τα εξής: 

«Τις τελευταίες μέρες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες φοιτητών/τριών για ενέργειες μέλους −μη μόνιμου− διδακτικού προσωπικού του Τμήματός μας, ενέργειες του οποίου αντιβαίνουν στους θεμελιώδεις κανόνες ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Ψυχολογίας διαχωρίζουν τη θέση τους από το είδος των καταγγελλόμενων συμπεριφορών και είναι αυστηρά αντίθετα με μη ακαδημαϊκές νοοτροπίες, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι καθηγητές του Τμήματος Ψυχολογίας δηλώνουν ομόφωνα ότι θα διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και την προάσπιση της αξιοπρέπειας των φοιτητών τους, και δεσμεύονται ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση της υψηλού επιπέδου Εκπαίδευσης που παρέχεται από το Τμήμα Ψυχολογίας και συνολικά από το Πανεπιστήμιό μας». 

Για το θέμα υπήρξε επικοινωνία του υφυπουργού Παιδείας Διγαλάκη με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατά την οποία ο πρύτανης διευκρίνισε στον υφυπουργό ότι το περιστατικό δεν αφορά μόνιμο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά συμβασιούχο που έχει προσληφθεί μέσω του προγράμματος απόκτησης διδακτικής εμπειρίας για κατόχους διδακτορικού και τον ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Πανεπιστήμιο.

Τώρα μάλιστα! Ησυχάσαμε! Αφού πρόκειται για συμβασιούχο καθηγητή δεν υπάρχει πρόβλημα και οι σχετικές διαδικασίες αποπομπής του έγιναν fast track. Το ζήτημα, όμως, είναι τι γίνεται με την αυθαιρεσία και τις προκλήσεις του μόνιμου πανεπιστημιακού κατεστημένου, που ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει ξεσαλώσει λόγω και του γενικότερου κλίματος που έχει καλλιεργηθεί από τον Κούλη και τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης περί «βίας και ανομίας» στα Πανεπιστήμια, αλλά και λόγω της έντασης της εμπορευματοποίησης των πάντων (του αγαθού της Παιδείας συμπεριλαμβανομένου), των ιδιωτικοποιήσεων και της στροφής στην επιχειρηματικότητα των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Πάντως, ενθαρρυντικό συμπέρασμα είναι ότι όταν υπάρχει συλλογική αντίσταση, όταν υπάρχει γενικότερα κίνημα, όταν δεν εγκαταλείπεται κάθε ένας μόνος του απέναντι στις επιθέσεις κυβέρνησης και μηχανισμών, τότε υπάρχει «φως», μπορούν να υπάρξουν νίκες.

Από την πλευρά του, το φοιτητικό σχήμα Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έκανε την καταγγελία ζητά την απομάκρυνση του καθηγητή από «κάθε διδακτική θέση» και τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ψυχολογίας, ώστε το φοιτητικό σώμα -ως σύνολο- να καταγγείλει «την καθηγητική αυθαιρεσία συνολικά».
 
Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2020