Κυριακή 05 Ιουλίου 2020 | 14:25

ΕργατικάPointer

Χοντροκομμένο παραμύθι

Το παραμύθι των καπιταλιστών ότι τάχα αναζητούν εξειδικευμένους εργαζόμενους και δε βρίσκουν και γι' αυτό θα πρέπει να θεσπιστεί η «διά βίου μάθηση» και η «συνεχής επανεκπαίδευση» των εργαζόμενων, περνούσε σε κάποιον κόσμο από τα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Ηταν η περίοδος του «εκσυγχρονισμού», της «ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων» και της «ευελφάλειας». Η κρίση το έκανε σκόνη. Διότι από την Ελλάδα άρχισαν να μεταναστεύουν εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης (από οικοδόμοι μέχρι τεχνίτες της ναυπηγοεπισκευαστικής) και νέοι επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί και άλλοι) και να βρίσκουν δουλειά στο εξωτερικό. Αρα, δεν έλειπαν από την Ελλάδα η υψηλή εξειδίκευση και το επιστημονικό επίπεδο. Απλά, οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί-τσιράκια τους ήθελαν να ρίξουν τους μισθούς και τα μεροκάματα, να καταργήσουν τις ειδικότητες, να εντατικοποιήσουν την εργασία κτλ., με στόχο το υψηλότερο ποσοστό υπεραξίας ανά εργαζόμενο.

Το πιο εξοργιστικό είναι πως αυτό το παραμύθι το συνεχίζουν και σήμερα, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους και μισό εκατομμύριο νέους μετανάστες. «Σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εργασίας», ισχυρίζεται η Ετήσια Διεθνής Ερευνα Ελλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2019. Οπως αναφέρεται, «το ποσοστό 77% αποτελεί ρεκόρ 11ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της Ερευνας το 2008»!

Μ' άλλα λόγια, όσο βαθαίνει η κρίση και πέφτει η παραγωγή, όσο πολλαπλασιάζονται οι άνεργοι, τόσο πιο δύσκολα οι καπιταλιστές βρίσκουν τις ειδικότητες που θέλουν! Νομίζουν, δηλαδή, ότι απευθύνονται σε ηλίθιους. Λες και τη δεκαετία της κρίσης έγινε κάποια επιστημονική και τεχνική επανάσταση στον ελληνικό καπιταλισμό και το υπάρχον εργατικό και επιστημονικό δυναμικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες!

Προσέξτε και κάποιες λεπτομέρειες για να αντιληφθείτε πόση… αξιοπιστία έχουν κάτι τέτοιες έρευνες, που στηρίζονται στο τι δηλώνουν οι ίδιοι οι καπιταλιστές. Ανάμεσα στις δέκα θέσεις εργασίας με την υποτιθέμενη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα είναι οι πτυχιούχοι μηχανικοί! Στην Ελλάδα υπάρχουν κάμποσες πολυτεχνικές σχολές πλέον, ορισμένες από τις οποίες είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, όλες πενταετούς φοίτησης, οι μηχανικοί κάνουν ουρά για να ρυθμίσουν τα χρέη προς το ασφαλιστικό τους ταμείο, χιλιάδες φεύγουν στο εξωτερικό, χιλιάδες κάνουν επαγγέλματα του ποδαριού, αλλά αυτοί δε βρίσκουν πτυχιούχους μηχανικούς. Το αποκορύφωμα: ανάμεσα στα δέκα… περιζήτητα επαγγέλματα είναι και οι εργάτες του κατασκευαστικού κλάδου! Φαίνεται πως έπεσε… επιδημία στους οικοδόμους, που έχουν χρόνια να σταυρώσουν μεροκάματο!
Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2020