Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 22:25

ΔιεθνήPointer

Ιράκ

Νέος πρωθυπουργός αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονταιΤην επιστροφή στην ομαλότητα ζήτησε ο δημοφιλής σιίτης κληρικός Μοκτάντα Αλ Σαντρ στο Ιράκ, μετά από τον διορισμό από τον ιρακινό πρόεδρο του πρώην υπουργού Tηλεπικοινωνιών (από το 2006 μέχρι το 2007 και από το 2010 μέχρι το 2012), Μοχάμεντ Αλάουι, στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο Μοχάμεντ Αλάουι είχε συμμετάσχει στην κυβέρνηση Μαλίκι, από την οποία παραιτήθηκε δύο φορές στο παρελθόν, και είναι ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι. Γι’ αυτό και παρά το γεγονός ότι τον στήριξε ο Σαντρ, πολλοί διαδηλωτές δεν πείστηκαν και κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας ότι «απορρίπτεται». Κι αυτό γιατί τον θεωρούν μέρος του διεφθαρμένου κατεστημένου που όλα αυτά τα χρόνια κυβερνά το Ιράκ.

Ο Αλάουι προσπάθησε να πείσει ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη σ' αυτούς που διαδηλώνουν από τον περσινό Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί 556, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα η ιρακινή τηλεόραση. Ομως, για την ώρα δεν πείθει. Η αστυνομική καταστολή ήταν όλο αυτό το διάστημα ιδιαίτερα σκληρή, με πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες ζωής στη χώρα, δεκαεφτά χρόνια μετά την αμερικάνικη εισβολή.

Εκτός από την «επίσημη» αστυνομία, οι διαδηλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν και τις παραστρατιωτικές σιιτικές πολιτοφυλακές που κατευθύνονται από τον Σαντρ και τον Σιστάνι (ανώτατο ηγέτη των σιιτών στο Ιράκ). Την περασμένη Τρίτη, οι πολιτοφυλακές αυτές μπούκαραν στο «τουρκικό εστιατόριο» (το εγκαταλελειμμένο κτίριο που αποτελεί τη βάση των διαδηλωτών όλους αυτούς τους μήνες, όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενα φύλλα) και το κατέλαβαν διώχνοντας τους διαδηλωτές που ήταν μέσα. Εφάρμοσαν δηλαδή την «επιστροφή στην ομαλότητα», στην οποία κάλεσε ο Σαντρ.

Θα σταματήσουν το κίνημα; Παραμένει αμφίβολο, γιατί οι διαδηλωτές δεν ξεσηκώθηκαν για ψύλλου πήδημα, αλλά γιατί δεν άντεχαν άλλο την άθλια ζωή στο Ιράκ. Ο Αλάουι υπόσχεται ότι θα αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο, αλλά αυτό υποσχόταν και ο προκάτοχός του που παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, έχοντας παραμείνει στην εξουσία λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Οσο ο ιρακινός λαός ζει υποταγμένος σε αμερικανόδουλες κυβερνήσεις, που δίνουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας στις πετρελαϊκές πολυεθνικές, όσο η κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει κάτι άγνωστο στη χώρα, τόσο θα εξεγείρεται. Χωρίς σοσιαλισμό δε θα βρει τη λευτεριά του.
 
Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2020