Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 22:42

ΔιεθνήPointer

Γαλλία

Νέες απεργίες, νέοι πονοκέφαλοι του ΜακρόνΕκεί που ο Μακρόν σκούπιζε ανακουφισμένος τον ιδρώτα από το μέτωπό του, μετά τη λήξη της απεργίας στο μετρό του Παρισιού, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια νέα απεργία, αυτή τη φορά στην καθαριότητα. Οι έξι από τους εφτά αποτεφρωτήρες απορριμμάτων της πρωτεύουσας σταμάτησαν να λειτουργούν εξαιτίας της απεργίας και σε πολλές περιοχές του Παρισιού άρχισαν να μαζεύονται σωροί από σκουπίδια. Στη Μασσαλία, οι εργάτες καθαριότητας έχουν αποκλείσει εδώ και ένα δεκαήμερο τα κέντρα συλλογής απορριμμάτων, με αποτέλεσμα 3.000 τόνοι σκουπιδιών να συσσωρεύονται στους δρόμους της πόλης. Οι εργάτες καθαριότητας αντιτίθενται και αυτοί στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Μακρόν, με το οποίο ενοποιούνται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και εισάγεται σκληρό ανταποδοτικό σύστημα ασφάλισης, και ζητούν να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, καθώς ο μέσος όρος ζωής τους είναι κατά εφτά χρόνια μικρότερος από αυτόν των άλλων εργαζομένων. 

Σαν να μην του έφτανε αυτό, το περασμένο Σάββατο οι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα επέστρεψαν στους δρόμους του Παρισιού. Μαζί τους επέστρεψαν και τα δακρυγόνα, αφού η διαδήλωση χτυπήθηκε από την αστυνομία που συνέλαβε 59 άτομα. Μια μέρα πριν, ο Μακρόν αναγκαζόταν να την κοπανήσει άρον-άρον από θεατρική παράσταση αφού οι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουκάρουν μέσα και να την σταματήσουν!

Στην Οπερα ο Μακρόν δεν μπορεί ούτε να πλησιάσει, γιατί οι εργαζόμενοι εκεί συνεχίζουν την απεργία με αποτέλεσμα να έχουν ακυρωθεί 67 παραστάσεις. Το περασμένο Σάββατο, όμως, η ορχήστρα της Οπερας του Παρισιού έπαιξε τζάμπα για τον κόσμο στα σκαλοπάτια του Παλέ Γκαρνιέ (όπου δίνονται οι παραστάσεις των μπαλέτων του Παρισιού) προς υποστήριξη της απεργίας. Η υπαίθρια συναυλία τελείωσε με τη Μασσαλιώτιδα και ζητωκραυγές υπέρ της απεργίας. 

Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία δεν απουσίασαν οι πυροσβέστες που διαδήλωσαν ενάντια στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας τους, ζητώντας τα μπόνους τους να εξισωθούν με αυτά της αστυνομίας και διαμαρτυρόμενοι για το νέο Ασφαλιστικό. Οι μπάτσοι τους «περιποιήθηκαν» κι αυτούς, όπως κι ένα φωτογράφο στον οποίο πέταξαν στο πόδι χειροβομβίδα κρότου λάμψης με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
 
Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2020