Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 21:55

ΔιεθνήPointer

Δυτική Οχθη

Μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στο Σχέδιο ΤραμπΟ 19χρονος Γιαζάν Αμπού Ταμπίχ στη μαρτυρική Τζενίν και ο 17χρονος Μοχάμεντ Αλ Χαντάντ στη Χεβρώνα είναι οι πρώτοι Παλαιστίνιοι που έπεσαν νεκροί από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του Σχεδίου Τραμπ, που ξεκίνησαν αυθόρμητα και συνεχίζονται καθημερινά εδώ και περισσότερο από μια βδομάδα.

Στη Τζενίν, παλαιστίνιοι νεολαίοι συγκρούστηκαν ένοπλα με μονάδα του ισραηλινού στρατού, που εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό προκειμένου να κατεδαφίσει το σπίτι μαχητή της Αντίστασης, που κατηγορείται για εμπλοκή με πυρήνα της Χαμάς στην περιοχή. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε έπεσε νεκρός ο Αμπού Ταμπίχ.

Στη Χεβρώνα και τη Ραμάλα, παλαιστίνιοι νεολαίοι επιτίθενται οργανωμένα με πέτρες και εκατοντάδες μολότοφ εναντίον του ισραηλινού στρατού.

Οι σιωνιστές ξέρουν ότι θα πρέπει να ματώσουν για να εφαρμόσουν το Σχέδιο Τραμπ, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι μπορούν να κάνουν.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Τραμπ για την Παλαιστίνη, ο Μαχμούντ Αμπάς έσπευσε να διακηρύξει ότι απαντάει στο σχέδιο «με χίλια όχι», δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι η Παλαιστινιακή Αρχή σκοπεύει να διακόψει τη συνεργασία ασφάλειας με τους σιωνιστές και καλώντας ταυτόχρονα τον παλαιστινιακό λαό σε μαζικές διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη.

Παρά τους λεκτικούς λεονταρισμούς και τις απειλές του Αμπάς προς τους σιωνιστές, οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για διαδηλώσεις, με τη Φατάχ να αδυνατεί να κινητοποιήσει ακόμα και το στενό της πυρήνα, γεγονός που την ανάγκασε -σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές- να μεταφέρει οπαδούς με λεωφορεία στη Ραμάλα για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση που οργάνωσε η ΠΑ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει μόνο χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα, αλλά αντιμετωπίζεται από την πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού σαν ένα ξένο σώμα που ο μοναδικός του ρόλος είναι η συνεργασία με το Ισραήλ για την εμπέδωση της σιωνιστικής καταστολής σε βάρος των Παλαιστίνιων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της το 1994, με βάση τη Συμφωνία του Οσλο, και πολύ περισσότερο την τελευταία 20ετία, διατηρεί μια άριστη σχέση με τους σιωνιστές, λειτουργώντας ως το αόρατο χέρι τους μέσα στον παλαιστινιακό λαό. Στις μέρες και τα έργα της ΠΑ, των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφάλειας και του Αμπάς προσωπικά καταγράφονται εκατοντάδες φυλακίσεις και βασανισμοί παλαιστίνιων αγωνιστών, καταστολή διαδηλώσεων, σφίξιμο του σιωνιστικού αποκλεισμού της Γάζας, αφοπλισμός της Αντίστασης στη Δυτική Οχθη και παροχή πληροφοριών στους σιωνιστές που πολλές φορές έχουν οδηγήσει στη δολοφονία μελών και στελεχών της Αντίστασης, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, όταν η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ κατασκόπου της ΠΑ στη Γάζα και αξιωματικού των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Οι πληροφορίες που έδωσε η ΠΑ στους σιωνιστές οδήγησαν στη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ και της γυναίκας του από πύραυλο που εξαπέλυσε ισραηλινό drone.

Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο Αμπάς εξαπολύει απειλές εναντίον των σιωνιστών, δηλώνοντας ότι θα διακόψει τη συνεργασία ασφάλειας μαζί τους. Κάνει το ίδιο κάθε φορά που οι σιωνιστές ή οι Αμερικανοί προχωρούν σε μια μεγάλη πρόκληση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, προκειμένου να αναστηλώσει κάπως το κατεστραμμένο πολιτικό του προφίλ, ελπίζοντας να περιορίσει κάπως την ανυποληψία του μέσα στον παλαιστινιακό λαό. Παρολαυτά, οι σιωνιστές -και πολύ περισσότερο οι Παλαιστίνιοι- γνωρίζουν ότι τα λόγια του δεν έχουν καμία βαρύτητα. Θα συνεχίσει με συνέπεια να παίζει το παιχνίδι των σιωνιστών, όπως έκανε μέχρι τώρα. Εξάλλου, και ο ίδιος ο Αμπάς γνωρίζει ότι, χωρίς την αμερικανική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια και τους φόρους που συλλέγει το Ισραήλ για λογαριασμό του, που διοχετεύονται κυρίως στη συγκρότηση και τον εξοπλισμό των υπηρεσιών ασφάλειας που τον περιστοιχίζουν, η ΠΑ θα κατέρρεε την επόμενη μέρα.
 
Σάββατο 08 Φεβρουαρίου 2020