Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 | 16:54

ΠολιτικήPointer

Πολιτικάντικη φλυαρία

«Σε καταλαβαίνω, κι εγώ στη θέση σου το ίδιο θα έκανα». Ετσι απάντησε ο Μητσοτάκης στη Γεννηματά στη συνάντησή τους στο Μαξίμου, όταν την ενημέρωσε για τον εκλογικό νόμο κι αυτή του απάντησε ότι το ΚΙΝΑΛ δε θα τον ψηφίσει. Το διάλογο φρόντισε να διαρρεύσει η Χαριλάου Τρικούπη, μάλλον για να δείξει ότι ο Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για συναίνεση. Γιατί όμως να της πει αυτή τη φράση ο Κούλης; Από… πολιτική ευγένεια; Περισσότερο σε περιφρόνηση φέρνει η στάση του. «Αφού δεν μπορείτε να μου δώσετε λύση να φτάσω τις 200 ψήφους, γιατί να το διαπραγματευθώ μαζί σας και να μου ζητάτε υποχωρήσεις; Προχωράω μόνος μου και δεν σας έχω καμιά υποχρέωση».
 
Είχαμε όμως και συνέχεια με… μεγάλης βαρύτητας δήλωση Φώφης: «Ο κ. Μητσοτάκης φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του». Τι μήνυμα θέλησε να στείλει η… ποιήτρια; Σαφέστατο νομίζουμε. Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει (δεν το κρύβει, άλλωστε) διπλές εκλογές, ώστε την πρώτη φορά να «κάψει» την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυταπατάται, γιατί η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση χωρίς αυτόν.
 
Το πρώτο που θα έπρεπε να ρωτήσουν όσοι άκουσαν τη δήλωση της Φώφης είναι γιατί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε την απλή αναλογική όταν την κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την καταψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το Ποτάμι (αλήθεια, τι να γίνεται εκείνη η ψυχή, ο Σταύρος;). Στην αστική πολιτική, όμως, δεν κρατιούνται κακίες. Αν το ΚΙΝΑΛ διατίθεται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, η στάση του την εποχή που ψηφιζόταν η απλή αναλογική μπορεί να ξεχαστεί. Κι αυτό έλεγε η δήλωση της Φώφης, αν την πάρει κανένας τοις μετρητοίς. Εννοούσε, όμως, αυτά που έλεγε ή ήταν μια μπαρούφα της στιγμής, έτσι για να πει κάτι ενάντια στον Μητσοτάκη και να διαλύσει τις υποψίες ότι υπάρχει άτυπο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ;
 
Μάλλον το δεύτερο ισχύει. Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια κίνηση σε πρακτικό επίπεδο που να δείχνει προσέγγιση  ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το μόνο που βλέπουμε είναι τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει γεροντομάζεμα πασόκων στην επαρχία, χρησιμοποιώντας τα στελέχη της «Προοδευτικής Συμμαχίας» και τους δεσμούς που αυτά διατηρούν με τις πάλαι ποτέ ισχυρές και δραστήριες «νομαρχιακές» του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί πια να μην έχουν μέλη, έχουν όμως τοπικούς παραγοντίσκους.
 
Και βέβαια, ακόμα κι αν υπάρξει πολιτική προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, δύσκολα θα βγει η αριθμητική. Θα πρέπει τα δύο κόμματα μαζί να πάρουν γύρω στο 50% για να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Δηλαδή (με τα σημερινά δεδομένα) να πάρει γύρω στο 40% ο ΣΥΡΙΖΑ και γύρω στο 10% το ΚΙΝΑΛ. Απίθανη προοπτική, όπως αντιλαμβάνεστε.
 
Οσο για τον Μητσοτάκη, όπως έχουμε ξαναγράψει, δεν έχει μόνο στρατηγική διπλών εκλογών, αλλά και στρατηγική πρόωρων εκλογών, για να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα. Κι επειδή αυτές οι πιθανότητες μειώνονται όσο αυξάνεται η κυβερνητική θητεία ενός αστικού κόμματος, οι εκλογές θα γίνουν πρόωρα, ίσως και πριν να βγει το 2020. Τις ανοησίες της κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι τόσο επιτυχημένη που στο τέλος της τετραετίας θα έχει μεγαλύτερο ποσοστό απ' αυτό που πήρε τον Ιούλη του 2019, δεν τις συζητάμε. Τις έχουμε ακούσει πολλές φορές μέχρι τώρα στα χρόνια που πέρασαν από την πτώση της χούντας και τελευταία φορά τις ακούσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
 
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020