Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 | 17:23

ΕργατικάPointer

Αλλα τρία χρόνια στον πάγο ο κατώτατος μισθός

Ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ μεικτά το 2009. Το 2012, η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, τον πετσόκοψε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου φέρνοντάς τον στα 586 ευρώ (ταυτόχρονα, θέσπισε και υποκατώτατο μισθό στα 511 ευρώ για τους εργάτες ηλικίας κάτω των 25 ετών). Ολοκληρώνοντας το αντεργατικό πραξικόπημα, ο Βρούτσης (υπουργός Εργασίας τότε και τώρα) ψήφισε νόμο με τον οποίο η ρύθμιση του κατώτατου μισθού έφυγε από το πεδίο των λεγόμενων συλλογικών διαπραγματεύσεων και έγινε αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι εκμεταλλευόμενοι το μνημονιακό καθεστώς, με την ενθάρρυνση των κυβερνήσεων, οι καπιταλιστές άρχισαν να πληρώνουν με τον κατώτατο μισθό και εργάτες που έπρεπε να πληρώνονται με βάση τους μισθούς των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ετσι, στον κοινό παρονομαστή του κατώτατου μισθού στριμώχνεται πλέον ένα σημαντικό υψηλότερο -σε σχέση με το παρελθόν- ποσοστό της εργατικής τάξης.
 
Οι συριζαίοι, που είχαν καταδημαγωγήσει την εργατική τάξη και ιδιαίτερα τη νέα βάρδια της, με τη «δέσμευση» ότι θα επαναφέρουν άμεσα τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, διατήρησαν άθικτο το πραξικοπηματικό αντεργατικό πλαίσιο και στα δυο του σκέλη, στο ύψος του κατώτατου μισθού και στην απόσπασή του από το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 
Αφού συμπλήρωσαν τετραετία στην εξουσία κρατώντας τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ και διατηρώντας τον υποκατώτατο μισθό των 511 ευρώ (μεικτά), προχώρησαν σε αύξησή του στα 650 ευρώ (με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου), υπό τις ευλογίες της τρόικας και των καπιταλιστών. Η Αχτσιόγλου διατήρησε άθικτο το νόμο Βρούτση, ο οποίος πλέον φέρει και το δικό της όνομα (ως στίγμα). Ο ορισμός του κατώτατου μισθού δεν έγινε με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τις καπιταλιστικές-εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά από εισήγηση της τότε υπουργού Εργασίας.
 
Πριν από μερικές μέρες, σε τηλεοπτική εμφάνισή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας ανακοίνωσε ότι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Οι σχετικές διαδικασίες θα αρχίσουν τον Φλεβάρη και θα ολοκληρωθούν τον Μάη, όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου.
 
Πόση θα είναι η αύξηση δεν είπε (υποτίθεται ότι θα προκύψει από… διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους»), δήλωσε όμως ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας τριετίας (μέχρι το 2022 δηλαδή), ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 703 ευρώ μεικτά, από 650 ευρώ που είναι σήμερα! Δηλαδή, η μέση ετήσια αύξηση για το 2020, το 2021 και το 2022 θα είναι 17,5 ευρώ το μήνα μεικτά! Και ο κατώτερος μισθός θα εξακολουθήσει να είναι 48 ευρώ χαμηλότερος από το επίπεδο που είχε πριν από δέκα χρόνια, όταν πετσοκόπηκε!
 
Η «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ, ισοδύναμο της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει τα δόντια της στην εργατική τάξη. Ακόμα και αυτή η αναιμική ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού, μετά από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης, στη διάρκεια της οποίας χάθηκε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας, έχει ως προϋπόθεση το πετσόκομμα του εργατικού μισθού. Αυτό σημαίνει «χώρα φιλική στις επενδύσεις». Και βέβαια, δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι η πουλημένη στο κεφάλαιο εργατοπατερία θα κάνει κάτι για να το αλλάξει. Αν δεν κινηθούν οι εργάτες, ο εργασιακός μεσαίωνας θα συνεχιστεί επ' αόριστον.
 
 
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020