Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 | 15:51

ΔιεθνήPointer

Πείνα στην καρδιά του ιμπεριαλισμού

Στον Καναδά, τη Γη της Επαγγελίας για τους απανταχού απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπου το «κοινωνικό κράτος» συνιστά προπαγανδιστικό επιχείρημα για όσους υποστηρίζουν τις διάφορες ιδεοληψίες περί καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια Καναδοί δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα μέσα διατροφής, με αποτέλεσμα είτε να υποφέρουν από υποσιτισμό είτε να καταναλώνουν τη χαμηλότερης ποιότητας τροφή, όπως αναφέρει έκθεση του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Η παρατεταμένη έλλειψη επαρκούς ποσότητας ειδών διατροφής οδηγεί σε σωματικές και ψυχικές ασθένειες, ενώ επιβαρύνει ακόμα περισσότερο ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που απαιτούν ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπως ο διαβήτης.
 
Σύμφωνα με την έκθεση οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες υποσιτισμού είναι πιο ευάλωτοι σε μεταδοτικές ασθένειες. Το 2019, μια έρευνα που αφορούσε τη σύνδεση μεταξύ θνησιμότητας και υποσιτισμού ανάμεσα σε ενήλικες στις ΗΠΑ έδειξε ότι ασθένειες που υπό άλλες συνθήκες δε θα οδηγούσαν σε θάνατο εξελίχτηκαν σε θανατηφόρες, λόγω του χρόνιου υποσιτισμού του ασθενή.
 
Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό, από τους οποίους το 8% ζει στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Δίπλα στον τεράστιο όγκο τροφίμων που παράγονται για το καπιταλιστικό εμπόριο και μένουν αδιάθετα, σαπίζοντας στις αποθήκες, λόγω της περιορισμένης αγοραστικής δυνατότητας των λαϊκών μαζών, δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες πείνας, πεθαίνοντας πρόωρα.
 
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020