Τρίτη 07 Απριλίου 2020 | 15:35

ΔιεθνήPointer

Κόλαση συγκρούσεων και πάλι η Βηρυττός

Εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες από δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στη Βηρυττό, καθώς η αστυνομία πήρε εντολή από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να κάνει επίδειξη δύναμης χρησιμοποιώντας τα πιο βάρβαρα μέσα καταστολής ενάντια στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου.
 
Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν οι πιο μαζικές από τις 17 Οκτώβρη, όταν άνοιξε ο κύκλος των κινητοποιήσεων με αφορμή την επιβολή φόρου στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας για τη χρήση δωρεάν εφαρμογών όπως το Whatsapp. Σε αντίθεση με τον πρώτο καιρό, όμως, που οι διαδηλώσεις έμοιαζαν με πολύχρωμο ποτάμι διαμαρτυρίας, πλέον έχουν πάρει μαχητικό χαρακτήρα, καθώς οι διαδηλωτές στρέφονται ενάντια σε τράπεζες και κυβερνητικά κτίρια, καταγγέλλοντας από τη μια την υπερεκμετάλλευση και από την άλλη την πολιτική διαφθορά. Περικοπές μισθών, μαζικές απολύσεις, κλείσιμο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, επιβολή capital controls στις τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλη υποτίμηση της λιβανέζικης λίρας, είναι φαινόμενα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τα βάρη της οποίας φορτώνονται στις πλάτες των εργατών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
 
Γι' αυτό και το Σαββατοκύριακο η αστυνομία υπήρξε εξαιρετικά σκληρή, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, αντλίες νερού, ακόμα και πλαστικές σφαίρες. Λιβανέζικα και ξένα ΜΜΕ περιέγραψαν σκηνές με μπάτσους να ξυλοκοπούν άγρια διαδηλωτές πεσμένους στο έδαφος, με τα χτυπήματα να επικεντρώνονται στο κεφάλι και στην κοιλιά. Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχασαν τα μάτια τους από κάνιστρα δακρυγόνων που οι μπάτσοι τα έριχναν σε ευθεία βολή.
 
Παρά την άγρια αστυνομική καταστολή, όμως, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν επί διήμερο, καθώς οι διαδηλωτές έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα και απάντησαν με πέτρες, φωτοβολίδες και κροτίδες.
 
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν προήδρευσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας για να εξετάσουν τις «εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διατηρηθούν η σταθερότητα και η ηρεμία στη χώρα».
 
 
 
 
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020