Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 | 18:23

ΔιεθνήPointer

Κολομβία: Θερίζουν αγωνιστές τα τάγματα θανάτου

Πριν ακόμα συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας του 2020, τους 23 έφτασαν οι αγωνιστές που δολοφονήθηκαν από τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου στην Κολομβία. Ο 23ος ήταν ο 36χρονος Χόβερ Αρίας Χιράλντο, πρώην αντάρτης των FARC. Ενοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, τον γέμισαν με σφαίρες στην αγροτική περιοχή Νταμπέιβα της επαρχίας Αντιόκια. Προηγήθηκε η δολοφονία του Γιόρνταν Τοβάρ, προέδρου της Ενωσης Εργατών Γης στο Πουέρτο Ασίς της επαρχίας Πουτουμάγιο και στελέχους της Πατριωτικής Συμμαχίας, μετώπου μιας σειράς αριστερών οργανώσεων. Τον δολοφόνησαν στα γραφεία της Ενωσής του.
 
Από το 2016, όταν υπογράφηκε η λεγόμενη συμφωνία ειρήνευσης και οι FARC παρέδωσαν τα όπλα, οι δολοφονημένοι αντάρτες έχουν φτάσει τους 186, ενώ οι δολοφονίες αγωνιστών του εργατικού και του αγροτικού κινήματος έχουν φτάσει τις 800! Η «συμφωνία ειρήνευσης» αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων η αρχή ενός μονόπλευρου πολέμου ενάντια σε πρώην αντάρτες και συμπαθούντες του αντάρτικου. Το κράτος έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο αποχαλίνωσης που ο γενικός εισαγγελέας Φάμπιο Εσπιτία δήλωσε προκλητικά ότι από τις 23 δολοφονίες του 2020 μόνο μία μπορεί να θεωρηθεί δολοφονία με πολιτικά κίνητρα, ενώ οι υπόλοιπες… ερευνώνται.
 
Οπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο δημοσίευμά μας (http://www.eksegersi.gr/issue/1018/Διεθνή/33739. Ξανά-στο-αντάρτικο-οι-farc), ο Ιβάν Μάρκες, ανώτατο στέλεχος των FARC και εκλεγμένος βουλευτής, μαζί με άλλους διοικητές και αντάρτες, άρχισε και πάλι τον ένοπλο αγώνα, αρνούμενος να αποδεχτεί το βρόμικο πόλεμο ενάντια στους εν όπλοις συντρόφους του με αντάλλαγμα μια θέση στο Κογκρέσο της Κολομβίας.
 
Την κατάφωρη παραβίαση της «συμφωνίας ειρήνευσης» από την πλευρά της κυβέρνησης και τη μη εφαρμογή των κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα όρων της (όπως η συμφωνημένη ικανοποίηση αγροτικών αιτημάτων) καταγγέλλει και το μη ένοπλο κίνημα που αναπτύσσεται στην Κολομβία τους τελευταίους μήνες, με αιχμή τις μεγάλες απεργίες του περασμένου Νοέμβρη.
 
 
 
 
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020