Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 | 08:24

ΠολιτικήPointer

Προεδρολογία: περί όνου σκιάς

Τελικά, ο Μητσοτάκης που όλοι περίμεναν να κατέβει από το Μέτσοβο όπως ο Μωυσής από το όρος Σινά, κρατώντας την πλάκα με το όνομα του προσώπου που θα προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας, «μας» την έσκασε. Εχει πλησιάσει, λέει, αλλά θέλει να το σκεφτεί λίγο ακόμα. Ισως -λέμε εμείς- να θέλει να πάρει και την έγκριση των Αμερικανών για το όνομα που θα προτείνει. Αντί να στέλνει απεσταλμένους στον Πάιατ, αυτός να επικοινωνεί με Ουάσιγκτον και να φέρνει την απάντηση, μπορεί να το συζητήσει κατευθείαν ο Κούλης στην Ουάσνγκτον. Αν όχι με τον Τραμπ ή τον Πενς, τουλάχιστον με τον Πομπέο που είναι και ο «καθ' ύλην αρμόδιος».
 
Αλλο που δεν ήθελε ο Τσίπρας, πήρε φόρα και άρχισε ο ίδιος να προμοτάρει τον Πάκη (μέχρι τώρα το έκαναν άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ). Λάνσαρε, μάλιστα, και μια εκπληκτικής πολιτικής πρωτοτυπίας ιδέα, την οποία παρουσίασε στη συνέντευξή του στο «Βήμα» του Μαρινάκη: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να το αναγνωρίσει και κυρίως να συνειδητοποιήσει τη κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα “προεδρικά καλλιστεία“. Να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο, για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στη Τουρκία»!
 
Τι δουλειά έχει η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με την -κατά ΣΥΡΙΖΑ- «εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία»; Δηλαδή μόνον ο Πάκης μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά; Αν ας πούμε ο Κούλης προτείνει τον Καραμανλή και τον εκλέξει με τις 158 ψήφους της ΝΔ, δε θα είναι πιο αποτελεσματικός από τον Πάκη στους πολιτικούς χειρισμούς που θα κάνει; Στο κάτω-κάτω, πρωθυπουργός επί πεντέμισι χρόνια διετέλεσε, χειρίστηκε τέτοια ζητήματα, μπορεί να ρίξει και καμιά ιδέα στο τραπέζι.
 
Δεν ξέρουμε αν ο Μητσοτάκης θα προτείνει τον Καραμανλή, αλλά αναφέρουμε το παράδειγμα για να δείξουμε πόσο γελοία είναι η νέα θέση που παρουσίασε ο Τσίπρας, συνδέοντας την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών δεν είναι προνομία του ΠτΔ, αλλά της κυβέρνησης. Γίνεται μόνο αν το ζητήσει ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος έχει καθαρά τυπικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Αρα, με Πάκη ή με οποιονδήποτε άλλο στη θέση του, ο Μητσοτάκης θα πάρει την απόφαση. Κι αν ο Τσίπρας θέλει να στριμώξει τον Μητσοτάκη για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών (την οποία, πάντως, δε ζήτησε όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης), θα μπορούσε να βρει έναν καλύτερο τρόπο και όχι να αναμιγνύει αυτό το αίτημα, ένα καθαρά πολιτικό αίτημα, με το πρόσωπο που θα αναλάβει το -καθαρά διακοσμητικό- πόστο του ΠτΔ.
 
Γενικά, γύρω απ' αυτή την υπόθεση ξετυλίγεται ένα ατελείωτο καραγκιοζιλίκι. Βγαίνει, ας πούμε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και δηλώνει ότι ο πρόεδρος πρέπει οπωσδήποτε να είναι από το δικό του χώρο. Ενα κόμμα του 8% προβάλλει αξιώσεις όπως τότε που ήταν κόμμα εξουσίας του 35%-40%! Ο Μητσοτάκης ενδεχομένως να μην είχε αντίρρηση για κάποιον πρώην πασόκο ή φιλοπασόκο, όμως δε θα χάριζε στους πασόκους μια τέτοια επιλογή, χωρίς να πάρει απ' αυτούς τουλάχιστον την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Οχι ότι μπορεί με τις ψήφους των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ να φτάσει τον μαγικό αριθμό 200 (τόσες ψήφοι χρειάζονται για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές), όμως μια τέτοια συμπόρευση θα είχε πολιτική σημασία, καθώς θα έδειχνε ότι το ΚΙΝΑΛ συγκλίνει προς τη ΝΔ και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό το καραγκιοζιλίκι, όμως ο Μητσοτάκης «κάτι» έχει κατά νου και το καθυστερεί. Οχι κάτι πολιτικά σημαντικό, αλλά κάτι που εντάσσεται στη στρατηγική της προσωπικής του προβολής. Από την εποχή που διεκδικούσε την αρχηγία της ΝΔ έγινε καθαρό ότι κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες ενός επιτελείου (Θεοδωρικάκος και σία) που τον αντιμετωπίζει ως «προϊόν» που χρειάζεται το κατάλληλο μάρκετινγκ. Τώρα, όπως δήλωσε ο Πέτσας από αμερικανικού εδάφους, θα ανακοινώσει το όνομα που θα προτείνει για ΠτΔ μετά την κατάθεση και ψήφιση του εκλογικού νόμου, τέλος Γενάρη με αρχές Φλεβάρη. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Επί ένα μήνα θα κάνει… προεκλογική εκστρατεία για λογαριασμό του Πάκη, λες και από την επανεκλογή του εξαρτάται… το μέλλον του έθνους; Θα ξεράσουν και τα ντουβάρια της Κουμουνδούρου αν συνεχίσουν το ίδιο βιολί παγιδευμένοι στην προεδρολογία (είναι σίγουρο πως οι φίλα διακείμενοι στην κυβέρνηση δημοσιογράφοι θα ρωτούν συνεχώς γι' αυτό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντάς τα να εμφανίζονται ως campaigning team του Πάκη).
 
Ο Πέτσας δήλωσε, ακόμα, ότι ο Μητσοτάκης θα συναντήσει άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς, ίσως και την Παρασκευή (χθες), απορρίπτοντας στην ουσία την πρόταση Τσίπρα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό έναν επανεκλεγέντα Πάκη. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο πρωθυπουργός προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με ατζέντα τα εθνικά θέματα και την ενημέρωση για τα αποτελέσματα των επισκέψεών του, εδώ, στην Αμερική».
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020