Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 | 07:23

ΠολιτικήPointer

Εντονη διαμαρτυρία της Παλαιστινιακής Αρχής

Small_img_34632
Μέσα στο κλίμα ψεύτικης ευφορίας που δημιούργησαν τα αστικά ΜΜΕ και της ευρείας πολιτικής συναίνεσης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), πέρασε στο ντούκου η έγγραφη διαμαρτυρία της Παλαιστινιακής Αρχής για την υπογραφή από την Ελλάδα της συμφωνίας για τον EastMed. Προσοχή, δεν μιλάμε για κάποια επαναστατική παλαιστινιακή οργάνωση ή γενικότερα για τις οργανώσεις της Αντίστασης με τα αντι-σιωνιστικά αντανακλαστικά. Μιλάμε για το όργανο της πιο αντιδραστικής, της πιο ξενόδουλης μερίδας της παλαιστινιακής μπουρζουαζίας, αναγνωρισμένο απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, των οποίων αποτελεί στενό και διαρκή συνομιλητή και συνεργάτη.
 
To διπλωματικό διάβημα «για συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed που παραβιάζει την κυριαρχία της Παλαιστίνης και του Λιβάνου» φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της ΠΑ Ριάντ Μαλίκι και επέδωσε στον Δένδια ο παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι.
 
Στο διάβημα τονίζεται ότι «τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ αμφισβητούνται σε μεγάλο βαθμό στη βόρεια και νότια πλευρά των δηλωμένων θαλάσσιων ζωνών» και γι' αυτό «εάν ο αγωγός πρόκειται να περάσει από τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες που ανήκουν είτε στο κράτος της Παλαιστίνης είτε στη Δημοκρατία του Λιβάνου, τότε θα είναι παράνομος εκτός εάν έχει χορηγηθεί η συγκατάθεση των ενδιαφερομένων σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».
 
Ο ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να απόσχει από την υπογραφή της συμφωνίας, σημειώνοντας: «Παρότι το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), δεσμεύεται ωστόσο από τη Συνέλευση, ανεξάρτητα από το αν αποφασίζει ή όχι να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις στις σχέσεις του με τις γειτονικές χώρες. Ως εκ τούτου, αντιλαμβανόμαστε ότι εάν το Ισραήλ προτίθεται να παραβεί τέτοιες διατάξεις, είναι υποχρεωτικό από τα άλλα κράτη να μην αναγνωρίσουν μια κατάσταση που πηγάζει από παράνομη πράξη ούτε να παράσχουν βοήθεια και να συμπράξουν σε τέτοιες πράξεις»!
 
«Πιστεύουμε ότι η περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία θα επιτευχθεί μόνο μέσω του σεβασμού της ακεραιότητας των συνόρων μιας γειτονικής χώρας και με την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Δίκαιου της Θάλασσας», αναφέρεται στο παλαιστινιακό διάβημα. Οχι τυχαία. Η Ελλάδα και η Κύπρος κατηγορούν την Τουρκία για παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και παρανομία κατά τον καθορισμό ΑΟΖ με τη Λιβύη που παραγνωρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή συνυπογράφουν συμφωνία με το Ισραήλ για την κατασκευή ενός αγωγού που παραβιάζει τα συμφέροντα Παλαιστίνης και Λιβάνου. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ (όπως και η Τουρκία) δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Θέλει να έχει το ελεύθερο να καταπατά τα δικαιώματα της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020