Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 | 06:50

ΠολιτικήPointer

Μετρό Θεσ/νίκης: Χαστούκι και από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ

 
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ δε διέπεται ούτε καν από αντιλήψεις αστικού προοδευτισμού. Είναι ένα ούλτρα συντηρητικό όργανο, που δίνει «έδρα» στον Σαββίδη, αναγορεύει σε επίτιμους διδάκτορες τον Ανθιμο και τον CEO της Pfizer και υπερασπίζεται το πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Εχουν τη σημασία τους, λοιπόν, οι προειδοποιήσεις της για το χειρισμό του ζητήματος των αρχαιοτήτων που υπάρχουν σε σταθμούς του υπό ανέγερση Μετρό της Θεσσαλονίκης. Είναι τόσο προκλητική, τόσο καταστροφική η διαχείριση που αποφασίστηκε (για να βολευτούν οι εργολάβοι), που η Σύγκλητος του ΑΠΘ δεν μπορούσε να την προσπεράσει χωρίς κόστος για την ίδια (αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα). Παραθέτουμε, λοιπόν, χωρίς κανένα σχόλιο την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 23 του Δεκέμβρη:
 
«Η παροχή υπηρεσιών κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης, ποιοτικής μαζικής μετακίνησης είναι μια βασική αναγκαιότητα για κάθε σύγχρονη, ανθρώπινη πόλη.
 
Την ίδια στιγμή είναι απαίτηση ο σεβασμός και η ανάδειξη της ιστορίας και της κληρονομιάς της κάθε κοινωνίας όχι μόνο ως οφειλή στη διατήρηση της μνήμης και στην επέκταση της γνώσης, αλλά και ως επένδυση για την ανάπτυξή της.
 
Με αφορμή το ζήτημα των αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό στη Βενιζέλου, η Σύγκλητος του ΑΠΘ διατυπώνει την ανησυχία της ως προς την επίτευξη των δύο αυτών στόχων για τη Θεσσαλονίκη.
 
Στην κατεύθυνση αυτή απευθύνει έκκληση για μια προσεκτική και τεκμηριωμένη τοποθέτηση των αρμόδιων θεσμών. Ταυτόχρονα, προς υποστήριξη αυτών των διεργασιών, θα μπορούσε να ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων από την πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, προκειμένου να συμβάλει με συγκεκριμένες θέσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα».
 
Ομως, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος (ο εκλεκτός του Κούλη, που απέτυχε να εκλεγεί δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη), σε μια ιταμή συνέντευξή του στο Radio North 98, αφού χαρακτήρισε τον Μπουτάρη «εκπρόσωπο μιας φωνασκούσας μειοψηφίας» (ξεχνώντας ότι αν ο Μπουτάρης ξανακατέβαινε για δήμαρχος μάλλον θα είχαν φάει τη σκόνη του και αυτός και ο Ζέρβας που εκλέχτηκε), έσβησε από το χάρτη και το ΑΠΘ, λέγοντας: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι  όλοι σχεδόν οι φορείς και οι αρχές, η Περιφέρεια δια του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, ο Δήμος δια δημάρχου του κ. Ζέρβα, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας δια του προέδρου κ. Καϊτεζίδη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ δια των κ. Τσακούμη και κ. Μπίλλια, ο Εμπορικός Σύλλογος και τα Επιμελητήρια δια των προέδρων τους, τάσσονται υπέρ του έργου και της συγκεκριμένης μεθόδου. Και είναι όλοι αιρετοί εκπρόσωποι της κοινωνίας». Το ΑΠΘ, που κατά τεκμήριο εκφράζει τις επιστημονικές απόψεις στο πιο υψηλό επίπεδο, δεν μετράει. Δεν αναφέρεται καν, αλλά υπονοείται μ' εκείνο το «σχεδόν όλοι». Πάλι καλά που ο Ταχιάος δεν είπε «όλοι πλην Λακεδαιμονίων», βάζοντας τη Σύγκλητο του ΑΠΘ στη θέση των τελευταίων.
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020