Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 | 07:50

ΠολιτικήPointer

Κόβεται το ρεύμα; Να πουλήσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ!

 
Ατάραχος, καταπώς το συνηθίζει, ο Χατζηδάκης μπροστά στις καταγγελίες για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες, είχε έτοιμη την απάντηση: για να μην κόβεται το ρεύμα πρέπει να πουλήσουμε τον ΔΕΔΔΗΕ (τη θυγατρική της ΔΕΗ που έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης).
 
Αφού είπε τα καθιερωμένα («όταν έχουμε κακοκαιρία προφανώς παντού,  σε όλον τον κόσμο,  έχουμε προβλήματα» και «ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια μέσα σε αντίξοες συνθήκες και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται»), πέρασε στο ζουμί: «Είναι προφανές ότι όταν δεν επενδύεις επί χρόνια και αφήνεις μια επιχείρηση να απαξιώνεται, τελικά έχεις και τέτοιου είδους προβλήματα». Και ποια είναι η λύση για να γίνουν επενδύσεις; Ο Χατζηδάκης παρουσιάζει τη «λύση» με την τετράγωνη νεοφιλελεύθερη λογική: «Εδώ αποδεικνύεται νομίζω ότι είχα απόλυτο δίκιο. Από εκεί και πέρα, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάταξης, η οποία όμως, προφανώς, παίρνει κάποιο χρόνο. Εχουμε ήδη ξεκινήσει από τα θέματα της ρευστότητας της ΔΕΗ  -και έτσι  δεν χάσαμε την ίδια τη ΔΕΗ μέσα από τα χέρια μας- διότι αυτό ήταν το θέμα μας το καλοκαίρι και το αντιμετωπίσαμε… Αλλά, βεβαίως, μόνο στα κινούμενα σχέδια μπορούν να αντικατασταθούν όλα τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ σε ολόκληρη τη χώρα -ένα τεράστιο δίκτυο- με πολυάριθμες διακλαδώσεις… Μιλάμε για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ -που είναι μια ειλημμένη απόφαση- μέχρι 49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας για μην βρούμε μόνο θεσμικούς, αλλά και στρατηγικούς επενδυτές. Δεν το λέμε διότι ο νεοφιλελεύθερος Χατζηδάκης θέλει να ξεπουλήσει τα φιλέτα του Δημοσίου, όπως λέγανε εναντίον μου αυτοί που έλεγαν ότι καταστροφολογώ και για την κατάσταση του ΔΕΔΔΗΕ. Το λέμε διότι θέλουμε να μπουν καινούρια κεφάλαια μέσα, για να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο περαιτέρω, να υπογειοποιηθεί όπου γίνεται, να γίνει ψηφιακό όπου γίνεται κ.λ.π.».
 
Και γιατί να μη γίνει αυτό όπως γινόταν στο παρελθόν, όπως χτίστηκε ο γίγαντας ΔΕΗ μέσα σε μισό αιώνα; Αυτά είναι… λαϊκισμοί του παρελθόντος!
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020