Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 | 07:00

ΕργατικάPointer

Πάει η «13η σύνταξη»

 
Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή τη χορήγηση του γνωστού πασχαλινού βοηθήματος που το βάφτισε «13η σύνταξη», η ΝΔ το ψήφισε. Μάλιστα, κατά την προεκλογική περίοδο τα στελέχη της ΝΔ διαβεβαίωναν ότι αυτό το βοήθημα δεν πρόκειται να κοπεί. «Ο,τι ψηφίζουμε μας δεσμεύει», έλεγε ο Βορίδης. Και εξηγούσε: «Στο βαθμό που είναι μια μερική συμβολή στην αναπλήρωση εμείς  θα το ψηφίσουμε. Δεν είναι 13η σύνταξη».
 
Από το πρώτο κιόλας διάστημα μετά την ανάληψη της εξουσίας, τα στελέχη της ΝΔ άρχισαν τα «μου-σου-του» σε σχέση μ' αυτό το βοήθημα. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ το 'πιασε και άρχισε τη σχετική προπαγάνδα, προσπαθώντας να θολώσει τη μετεκλογική εικόνα της κυβέρνησης, που τόσο μεθοδικά έχτιζαν τα φιλικά της ΜΜΕ, ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να βγει στην ομιλία του στη ΔΕΘ και να πει:  «Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός μποναμάς. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020». Το πήγε δηλαδή από το Πάσχα στα Χριστούγεννα. Ομως, στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 δεν περιέλαβαν σχετικό κονδύλι.
 
Ο Μηταράκης το είχε προαναγγείλει από τις 10 Δεκέμβρη στον ΑΝΤ1, λέγοντας ότι το βοήθημα δε θα δοθεί το 2020, αλλά η κυβέρνηση θα πάει «σε κάτι άλλο, ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης». Κανένας, όμως, δε δίνει σημασία σε όσα λέει σε καθημερινή βάση από τα ραδιοκάναλα ο Μηταράκης κι έτσι δεν έγινε κάποιος ντόρος.
 
Με το που μπήκε η νέα χρονιά, άρχισαν τα όργανα. Πρώτος βγήκε ο Γεωργιάδης και κάνοντας λογοπαίγνιο με τον όρο, είπε ότι 13η σύνταξη δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν τα λεφτά. Αρνήθηκε, όμως, να πει τι θα γίνει μ' αυτό το επίδομα που ο ΣΥΡΙΖΑ βάφτισε «13η σύνταξη». Την επόμενη μέρα (5 Γενάρη) εμφανίστηκε ο Βρούτσης και αφού επανέλαβε κι αυτός ότι «δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη. Ηταν μία προεκλογική εξαπάτηση της κυβέρνησης τότε για να εξαγοράσει τη συνείδηση των συνταξιούχων παραμονή των εκλογών», είπε ότι το ποσό των 900 εκατ. ευρώ «παραμένει ως συνταξιοδοτική δαπάνη στο νέο ασφαλιστικό σύστημα» και θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις με το νέο νόμο!
 
Μ' άλλα λόγια, το ψηφισμένο με νόμο (με την ψήφο και της ΝΔ) βοήθημα στους συνταξιούχους καταργείται. Για το κόλπο με την τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου και τις καθημερινά υποσχόμενες αυξήσεις στις νέες συντάξεις θα διαβάσετε σε άλλες στήλες της Κόντρας. Με την περιπέτεια του βοηθήματος της «13ης σύνταξης», όμως, που το υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης και το… ξεϋπόσχονται οι υπουργοί του, βλέπουμε καθαρά ότι οι αυξήσεις που υπόσχονται θα προκύψουν από εσωτερικές ανακατανομές εντός του ασφαλιστικού συστήματος (κόβω από εδώ, δίνω εκεί).
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020