Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 | 06:55

ΔιεθνήPointer

Aυστρία: από τη φασιστική Δεξιά στους Πράσινους

Νέα κυβέρνηση απέκτησε η Αυστρία. Καγκελάριος είναι ο ακροδεξιός Σεμπάστιαν Κουρτς του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριος ο Βέρνερ Κόγκλερ των Πρασίνων. Επειδή δεν παρακολουθούν όλοι από κοντά τις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία, θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς είχε συμμαχήσει με το φασιστικό κόμμα, όμως η κυβέρνηση έπεσε εξαιτίας του «σκανδάλου Ιμπιζα» (οι φασίστες παζάρευαν σαν λαμόγια με ρώσους πράκτορες, οι οποίοι τους είχαν παγιδέψει).
 
Στις εκλογές που ακολούθησαν, ο Κουρτς κέρδισε με 37,5% ενώ οι Πράσινοι ήταν τέταρτοι με 13,9%. Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν τρεις μήνες, κατέληξαν σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Το συνέδριο των Πρασίνων ενέκρινε τη συμφωνία με ποσοστό 93,18%! Μόνο δεκαπέντε από τους 264 αντιπρόσωπους απείχαν ή καταψήφισαν! Μιλάμε για ακόρεστη δίψα για εξουσία.
 
Φυσικά, ο Κουρτς θα συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του (στην οποία περιλαμβάνεται και η σκληρή ξενοφοβική και αντιμεταναστευτική πολιτική), ενώ οι Πράσινοι ανέλαβαν να αυξήσουν το… πράσινο αποτύπωμα στην οικονομία και στη δημοσιονομική πολιτική!
Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020