Παρασκευή 07 Αυγούστου 2020 | 00:20

ΠολιτικήPointer

Οι νεοναζί έφυγαν, ο ρατσισμός μένει

Ολοι θυμόμαστε την εποχή που οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, με βιτρίνα κάποια «επιτροπή κατοίκων» (μία από τις κεντρικές περσόνες της οποίας ήταν η Σκορδέλη) είχαν επιβάλει το «νόμο του αίματος» στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, κλείνοντας ακόμα και την παιδική χαρά της ομώνυμης πλατείας για να μην παίζουν παιδάκια οικογενειών μεταναστών. Και βέβαια, οργάνωναν συνεχή πογκρόμ εναντίον μεμονωμένων μεταναστών ή εναντίον μικρομάγαζων που διατηρούν μετανάστες, εισπράττοντας και το σχετικό νταβατζιλίκι (γιατί οι φασίστες με τον υπόκοσμο που πουλάει «προστασία» είναι πάντα συγκοινωνούντα δοχεία).
 
Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την έναρξη της δίωξης εναντίον των νεοναζιστών, οι οποίοι μέχρι τότε δρούσαν με την πλήρη κάλυψη των μπάτσων, η περιοχή σαν να ανάσανε λίγο. Οι μετανάστες, που στο μεταξύ έγιναν πιο πολλοί καθώς προστέθηκαν αρκετοί πρόσφυγες από τη Συρία, μπορούν να κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς τον κίνδυνο να τους λιντσάρουν τα αφιονισμένα στίφη των νεοναζιστών και των υποστηρικτών τους. Και ξαφνικά πληροφορούμαστε ότι δημιουργήθηκε νέα «επιτροπή κατοίκων», η οποία υπέβαλε αίτημα στο συμβούλιο του 6ου διαμερίσματος της Αθήνας, ζητώντας να μη δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στη Μιχαήλ Βόδα. «Πόσο ακόμα θα επιβαρυνθεί η περιοχή», αναρωτιούνται με αγανάκτηση οι ρατσιστές, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν ο Γιαννάτος και η Γιαννάτου, που ήταν παρέα με τη Σκορδίλη και στην «επιτροπή κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα». Η Γιαννάτου ήταν υποψήφια με τον Μπακογιάννη στις τελευταίες εκλογές, ενώ ο Γιαννάτος ήταν αυτός που είχε πάρει αλά μπρατσέτα τον Μπακογιάννη και τον «ξεναγούσε» προεκλογικά στην περιοχή.
 
Το αίτημα ήταν να συζητηθεί στο συμβούλιο χτες (Παρασκευή) το απόγευμα, οπότε δε γνωρίζουμε την αντιμετώπισή του. Ομως, δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση εκδηλώνεται λίγο καιρό μετά την απόπειρα να κλείσει το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας στα γειτονικά Σεπόλια, κίνηση στην οποία είχε πρωτοστατήσει άλλη δημοτική σύμβουλος του Μπακογιάννη, η Ινέζ Λυκούδη, την οποία είχε ορίσει και υπεύθυνη Παιδείας (αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν κυκλοφόρησε βίντεο που την έδειχνε να συναγωνίζεται σε ρατσιστικό μίσος τους Παναγιώταρο και Κασιδιάρη). Οι χρυσαυγίτες έχουν τα μαύρα τους τα χάλια, οι ρατσιστές συνοδοιπόροι τους όμως παραμένουν δραστήριοι και κινούνται πλέον στις γραμμές της επίσημης Δεξιάς, που βρίσκεται και στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του δήμου Αθήνας με μέλη της ίδιας φαμίλιας.
 
 
 
 
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019