Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 | 22:00

ΠολιτικήPointer

Αξιοκρατικές τοποθετήσεις… ημετέρων

Ο 82χρονος τέως γυμνασιάρχης, αποτυχημένος πολιτευτής της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, του ΛΑΟΣ (έχει ιστορία ο άνθρωπος), που διορίστηκε διοικητής στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, παραιτήθηκε τελικά, μετά από τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε ακόμα και από στελέχη της ΝΔ, που αισθάνθηκαν ριγμένα και έκαναν λόγο για «αχαριστία» για «επιβράβευση πολιτικών γυρολόγων» και για «bonus της γενιάς των 80plus». Ομως ο Χάτσιος, που διορίστηκε διοικητής στο Νοσοκομείο Καστοριάς, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παραιτηθεί. Τι έκανε δηλαδή; Οπως δήλωσε ο «γαλάζιος» βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας, «δεν υπάρχει συγγένεια εξ αίματος, το ότι είναι συμμαθητής μου και παιδικός μου φίλος, και μας συνδέει και μια κουμπαριά, όπως λέτε, αυτό δεν έχει καμιά σημασία». Τι έκανε στο κάτω-κάτω ο Τζηκαλάγιας; Μίλησε για τον Χάτσιο στον υπουργό Υγείας Κικίλια. Και ο Χάτσιος, ως ευγενής άνθρωπος, αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει τον κουμπάρο του.
 
Για να μην τα πολυλέμε, όποιος είχε καλύτερο «μέσον» στον κομματικό μηχανισμό κέρδισε μια επίζηλη θέση διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή σε κρατικό νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι σκούζουν επειδή αδικήθηκαν. Και τι διαφορετικό από τους προηγούμενους έκανε η κυβέρνηση Κούλη; Τίποτα. Μάζεψε αποτυχημένους πολιτευτές, κουμπάρους, δικτυωμένους και λοιπούς… αρίστους και τους τοποθέτησε στα νοσοκομεία, όπου δε θα έχουν μόνο έναν καλό μισθό, αλλά και τη διαχείριση προμηθειών (ο νοών νοείτω) και τη δυνατότητα να κάνουν τοπικά ρουσφέτια. Για να μη φανεί, μάλιστα, ποιους μάζεψαν και τοποθέτησαν στις επίζηλες θέσεις, δεν έδωσαν στη δημοσιότητα ιδιότητες, επαγγελματικά προσόντα και βιογραφικά, ως είθισται, αλλά μόνο τα ονόματα των διοριζόμενων.
 
Ενδεχομένως και να μην το σχολιάζαμε, αν δεν ήταν ακόμα φρέσκοι οι προεκλογικοί κομπασμοί του Κούλη: «Τι προτιμά δηλαδή ο κόσμος, να διορίζουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας ή τεχνοκράτες οι οποίοι θα λογοδοτούν και θα αξιολογούνται με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα;». Ο 80χρονος τέως γυμνασιάρχης και ο κουμπάρος της Καστοριάς αποτελούν όντως λαμπρά παραδείγματα… τεχνοκρατών που θα… απογειώσουν τη λειτουργία των νοσοκομείων.
 
Αφήνοντας κατά μέρος την μπουρδολογία του Μητσοτάκη και του… άτεγκτου Κικίλια, θα θυμίσουμε ότι ο κρατικός μηχανισμός αντιμετωπίζεται διαχρονικά από τα αστικά κόμματα ως φέουδο. Τα ίδια έκαναν και οι συριζαίοι (βολεύοντας και διάφορους ανελίτες) και οι προηγούμενοι απ' αυτούς. Τα αστικά κόμματα εξουσίας είναι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί που πρέπει να φροντίσουν την αναπαραγωγή τους. Οταν βρίσκονται στην εξουσία, τοποθετούν δικούς τους ανθρώπους σε κάθε υπηρεσία, οργανισμό, φορέα του Δημοσίου που μπορεί να γίνει διορισμός, ώστε και τμήμα του στελεχικού τους δυναμικού να βολεύουν και το σύστημα των προμηθειών, ρουσφετιών, εργολαβιών, εξυπηρέτησης τοπικών καπιταλιστών να μπορούν να ελέγχουν. Μόνο έτσι δουλεύει το σύστημα (και όχι μόνον εδώ).
 
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019