Παρασκευή 07 Αυγούστου 2020 | 01:28

ΠολιτικήPointer

Περισσότεροι πασόκοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στο ΚΙΝΑΛ

Πώς το είπαν οι 53+; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα και όχι παράταξη. Και το… επέβαλαν. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε η «σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», στην οποία «συμπεριλαμβάνονται προσωπικότητες από τα Συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία, το Φεμινιστικό και Οικολογικό Κίνημα». Η ίδια η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης θα γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες, καθώς αποτελείται από 694 μέλη! Δεν νομίζουμε πως υπάρχει προηγούμενο διεθνώς.
 
Για να μην κοροϊδευόμαστε, το συνέδριο που προγραμματίζεται να γίνει μετά από μερικούς μήνες δε θα είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνέδριο ενός νέου κόμματος, στο οποίο θα συμμετέχουν ισότιμα όχι μόνο οι παλιοί πασόκοι (που ήδη ανήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και οι καινούργιοι. Οπως επίσης και οι δημαρίτες. Δεν είχαμε το χρόνο να εξετάσουμε όλα τα ονόματα, αλλά με μια πρόχειρη ανάγνωση και στηριζόμενοι στη μνήμη μας είδαμε τον απαραίτητο Τζουμάκα (κάθε άλλο σχόλιο παρέλκει), τον Μπίστη, τη Βάρτζελη (δεξί χέρι του Γιωργάκη, πανίσχυρη διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου), τους σημιτικούς «εκσυγχρονιστές» Λιάκο, Μουζέλη, Καζάκο, πρώην βουλευτές και μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γικόνογλου, ο Γκίβαλος, ο Κοκελίδης, ο Μαδεμλής, ο Μανιάτης, ο Μωραΐτης, ο Πιπεργιάς, ο Τόλκας, ο Κοκκινοβασίλης. Γενικά, συριζαίοι και πασόκοι πρέπει να είναι «φίφτι-φίφτι».
 
Δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικά, αλλά θα πρόκειται για πολιτικό και όχι στενά οργανωτικό όργανο. Το είχαν ζητήσει οι πασόκοι και ο Τσίπρας δεν είχε κανένα λόγο να μη συμφωνήσει, αφού έτσι θα αντισταθμίσει την πίεση του «ΣΥΡΙΖΑ του 3%» και θα παίρνει αυτός τις αποφάσεις (οι πασόκοι θα τον στηρίζουν, γιατί αυτός είναι που τους μάζεψε και τους έκανε ξανά «νοματαίους»). Στο μεταξύ, θα συνεδριάζει και η κεντρική επιτροπή και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ζητούν οι 53+ και άλλοι συριζαίοι. Αυτή η φαινομενική διαρχία (φαινομενική γιατί τις αποφάσεις θα τις παίρνει ο Τσίπρας με τη στενή παρέα του, όπως γινόταν και μέχρι τώρα) θα τελειώσει στο συνέδριο. Εκεί θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα (η ονομασία του, αν θα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ σκέτο ή ΣΥΡΙΖΑ με ουρά, δεν έχει καμιά σημασία), με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον Τσίπρα και με αυτούς που εκπροσωπούν τον «ΣΥΡΙΖΑ του 3%» να αντιπροσωπεύουν πλέον μικρότερο μέρος στη νέα κεντρική επιτροπή.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αστικό κόμμα εξουσίας σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης. Δεν είναι τυχαίο ότι μια μέρα πριν ανακοινωθούν τα ονόματα της 700μελούς Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ο Τσίπρας είχε κανονίσει συνάντηση στο Παρίσι με τον Ολάντ και τον Σαπέν. Ηταν κι αυτό ένα μήνυμα σε επίπεδο σημειολογίας (αλλά και πολιτικής ουσίας). Τα υπόλοιπα είναι τροφή για αφελείς (ή οπορτουνιστάκους).
 
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019