Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 20:31

ΟικονομίαPointer

Αποπροσανατολιστικός καυγάς πολιτικών απατεώνων

Σφοδρές ανακοινώσεις αντάλλαξαν ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση απ' αφορμή το επίδομα θέρμανσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχωρά στην περικοπή του σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% για τις πιο κρύες και ορεινές περιοχές της χώρας». Ο Σκυλακάκης απάντησε ότι «ο μέσος όρος των χρημάτων φέτος είναι μεγαλύτερος από τις προηγούμενες χρονιές» και ότι «φέτος όλοι λαμβάνουν το ίδιο επίδομα (ανά κατηγορία Δήμου και οικογενειακή κατάσταση) ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι μετρητά στη διάθεσή τους. Μπορούν να ζεσταθούν και οι πιο φτωχοί».
 
Εστησαν έτσι έναν αποπροσανατολιστικό καυγά που κρύβει την ουσία. Οτι δηλαδή το επίδομα θέρμανσης έχει καταντήσει κοροϊδία, έχοντας πέσει στα 16 λεπτά ανά λίτρο. Και δίνεται σε ελάχιστους, καθώς έχουν θεσπιστεί «κόφτες» με εισοδηματικά (χαμηλότατα) και περιουσιακά κριτήρια.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει ό,τι ακριβώς παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που δίνει το επίδομα μέσα στο 2019 και όχι σε δόσεις, όπως διαφημίζει ο Σκυλακάκης. Λέει ο νεοφιλελεύθερος υφυπουργός Οικονομικών: «Το επίδομα δίνεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να ξοδεύουν 1.600-2.400 ευρώ πετρέλαιο για να πάρουν 250-320 ευρώ επίδομα, όπως συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα μπορούν να λάβουν τα ίδια χρήματα, δίνοντας από 500-640 ευρώ για πετρέλαιο».
 
Επίδομα 250-320 ευρώ, αυτή είναι η ουσία και όχι πόσο πετρέλαιο πρέπει να προαγοράσει κάποιος για να πάρει το επίδομα. Την προκαταβολή την έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει κονδύλια από το υπερ-πλεόνασμα του 2019 και να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020, στον οποίο δεν προβλέπεται κονδύλι για επίδομα θέρμανσης. Αυτή είναι η αλήθεια. Οπως αλήθεια είναι πως οι αγορές πετρελαίου που θα γίνουν το 2020 δε θα πάρουν επίδομα θέρμανσης. Οποιοι δικαιούνται αυτό το γλίσχρο επίδομα θα πρέπει να αγοράσουν πετρέλαιο μέσα στο 2019, αλλιώς θα το χάσουν.
 
Την ίδια στιγμή, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει και φέτος στα 280 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Και πάνω σ' αυτόν προστίθεται ο εφιαλτικός ΦΠΑ του 24%. Ξέρετε πόσο ήταν ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης το 2010; Γύρω στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Σε λιγότερο από μια δεκαετία υπερδεκαπλασιάστηκε! Και ο ΦΠΑ ήταν τότε 23%. Μ' άλλα λόγια, αφού κατέστησαν το πετρέλαιο θέρμανσης πανάκριβο, αναγκάστηκαν να δώσουν το επίδομα θέρμανσης για να μην πεθάνει κόσμος από το κρύο. Κι αυτό το επίδομα, όμως, ήταν από τα πρώτα που άρχισαν να κόβουν με το δεύτερο Μνημόνιο (των Σαμαροβενιζέλων) και με το τρίτο Μνημόνιο (του ΣΥΡΙΖΑ). Το 2014 έριξαν το συνολικό κονδύλι στα 206 εκατ. ευρώ, το 2015 στα 186 εκατ., το 2016 στα 106 εκατ., το 2017 στα 112 εκατ. και το 2018 στα 57,5 εκατ.
 
Κι ενώ αυτή είναι η αλήθεια, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν το θράσος να ανταλλάσσουν διαξιφισμούς και να προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Ενα στα τέσσερα νοικοκυριά θα στερηθεί και φέτος επαρκή θέρμανση, λένε τα επίσημα στοιχεία.
 
 
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019