Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 19:43

ΟικονομίαPointer

Το «νέο» Ασφαλιστικό του Βρούτση για μη μισθωτούς

Επανέρχονται οι κλάσεις, στην επόμενη φάση θα γίνουν και υποχρεωτικές

Small_img_34396
Στον Αυτιά (πού αλλού;) βγήκε ο Βρούτσης για να παρουσιάσει το «νέο» ασφαλιστικό. Και τι έκανε; Την ίδια στιγμή που έλεγε κομπορρημονώντας ότι θα επέλθει πλήρης αποσύνδεση από το εισόδημα, ότι θα πάψει επιπλέον το Ασφαλιστικό να είναι Φορολογικό, έδειχνε συγκριτικό πίνακα με «τώρα» και «μετά», στον οποίο προσέθετε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, για να δείξει ότι το σύστημα που θα θεσπίσει η ΝΔ είναι συμφερότερο για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους!
 
Πριν δούμε τι είναι αυτό που ανακοίνωσε ο Βρούτσης, πρέπει να πούμε ότι δεν πρόκειται για νέο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά για κάποιες αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, η βασική φιλοσοφία του οποίου παραμένει αναλλοίωτη. Ειδικά για τους μισθωτούς, στους οποίους περιλαμβάνεται το σύνολο της εργατικής τάξης, δεν αλλάζει τίποτα, εκτός από την προαναγγελθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες (από το δεύτερο εξάμηνο του 2020). Προς χάριν των καπιταλιστών και με μοναδικό αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων που θα πάρουν οι εργάτες (λόγω μείωσης της «ανταποδοτικής» σύνταξης).
 
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικεντρώνεται στους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους). Σ' αυτούς τους κλάδους δεν υπάρχουν καπιταλιστές που να πληρώνουν εισφορές (όσοι απ' αυτούς τις πληρώνουν), αλλά μικροαστοί που πρέπει να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές εξ ολοκλήρου μόνοι τους. Η κρίση έπληξε σκληρά την πλειοψηφία αυτών των στρωμάτων και οι συριζαίοι, με το νόμο Κατρούγκαλου, κατήργησαν τις κλάσεις, που ήταν συνδεδεμένες με τα χρόνια ασφάλισης, και έβαλαν ασφαλιστικές εισφορές συνδεδεμένες με το εισόδημα (όπως συμβαίνει και με τους μισθωτούς). Σύντομα διαπίστωσαν ότι αυτό ωθούσε στη φοροδιαφυγή, διότι όλοι αυτοί οι ασφαλισμένοι προσπαθούσαν να εμφανίσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα κέρδη για να πληρώσουν όσο το δυνατόν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Εκατοντάδες χιλιάδες έκλεισαν τα βιβλία τους και εργάζονταν «μαύρα», γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν τα φορολογικά χαράτσια (τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ το χρόνο, φόρος 26% από το πρώτο ευρώ κέρδους, εισφορά αλληλεγγύης). Αλλοι, διατηρούσαν μεν φορολογικά ενεργή την επιχείρησή τους, όμως δεν πλήρωναν το σύνολο ή μέρος των ασφαλιστικών εισφορών.
 
Βλέποντας αυτή την κατάσταση, οι συριζαίοι μείωσαν κατά 30% τις ασφαλιστικές εισφορές από 1.1.2019. Κράτησαν, όμως, στο ίδιο ύψος την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά (ίση με το δεκαπλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη), η οποία μάλιστα αυξήθηκε από τα 172 στα 185 ευρώ το μήνα, λόγω της αύξησης του βασικού μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ. Φαίνεται, όμως, ότι η μείωση του συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών δε λειτούργησε όσο υπολόγιζαν. Εχοντας μάθει να ασκούν «μαύρα» ολόκληρη ή μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι εξακολούθησαν να κάνουν το ίδιο παρά τη μείωση του συντελεστή, ώστε να πληρώνουν το ελάχιστο ή λίγο πάνω απ' αυτό.
 
Ερχεται, λοιπόν, τώρα ο Βρούτσης και επαναφέρει τις κλάσεις. Θα είναι όμως εθελοντικές λέει. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει κάθε χρόνο για ποια κλάση θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές. Δεν κράτησε, όμως, την πρώτη κλάση στο σημερινό επίπεδο (εισφορές 185 ευρώ), αλλά την ανέβασε στα 210 ευρώ (οι επόμενες κλάσεις κλιμακώνονται σε: 252, 302, 363, 435, 566 ευρώ). «Εδώ μπαίνουμε σε άλλο περιβάλλον, ανταποδοτικότητας. Μιας δίκαιης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, που όποιος βάζει στον κουμπαρά του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, θα ανταμείβεται, και πολλά περισσότερα στο τέλος του εργασιακού του βίου», είπε ο Βρούτσης. Ψευδόμενος και πάλι, γιατί αυτό ισχύει και με το νόμο Κατρούγκαλου.
 
Δε χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβουμε ότι η αλλαγή γίνεται σε πρώτη φάση για να αναγκαστούν να πληρώνουν περισσότερα αυτοί που μέχρι τώρα πληρώνουν το ελάχιστο. Από τα 185 στα 210 ευρώ το μήνα είναι 25 ευρώ το μήνα αύξηση (ποσοστό 13,5%). Οι υπόλοιποι, όσοι έχουν συνηθίσει να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά (επειδή δηλώνουν αναγκαστικά υψηλότερα κέρδη) μπορεί να επιλέξουν μια από τις υψηλότερες κλάσεις. Ενα τμήμα τους, όμως, είναι σίγουρο ότι θα επιλέξει εξαρχής την πρώτη κλάση των 210 ευρώ, αδιαφορώντας για τη μείωση της σύνταξης που θα πάρει στο μέλλον (αυτή η συμπεριφορά είναι μέσα στη λογική του αυταπασχολούμενου). Και τότε θα έρθει η επόμενη αλλαγή: οι κλάσεις θα γίνουν υποχρεωτικές και θα συνδεθούν μάλλον με τα χρόνια ασφάλισης (και όχι με το εισόδημα που μπορεί να μειωθεί με τα «μαύρα»).
 
 
 
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019