Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020 | 18:49

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Βάλλεται το δημόσιο σχολείο

Τέλη Νοέμβρη και τα κενά παραμένουν στην ταλαίπωρη δημόσια εκπαίδευση. Καθημερινές είναι οι καταγγελίες που έρχονται στο φως από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Ανατολική Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Αθήνα, Κρήτη, κ.λπ.). Μαθητές προχωρούν σε κινητοποιήσεις που αν και ολιγοήμερες προκαλούν την μήνιν των διωκτικών μηχανισμών, που προχωρούν σε κατασταλτικά μέτρα ( η Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης διέταξε τον άμεσο σχηματισμό δικογραφιών για το αδίκημα της διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας σε βάρος όσων προβαίνουν σε καταλήψεις των σχολικών μονάδων στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης).
 
Οι μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων βγήκαν για μια ακόμη χρονιά στους δρόμους ζητώντας τα αυτονόητα: κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, συγγραφή και χορήγηση μουσικών βιβλίων, βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής, κ.λπ.
 
Οι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο απαιτώντας μόνιμους διορισμούς σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών.
 
Το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί του έχουν υποστεί βαριά πλήγματα. Υποχρηματοδότηση, εγκατάλειψη κτιριακών υποδομών, ανεπαρκέστατη υλικοτεχνική υποδομή, αναχρονιστικά προγράμματα σπουδών, οικονομική αφαίμαξη εκπαιδευτικών με καθήλωση μισθών και συντάξεων μετά από διαρκείς μειώσεις, νέες απειλές για σύνταξη-ασφάλιση, δρομολόγηση νέων αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων (προσοντολόγιο, ισχυροί ταξικοί φραγμοί στο Λύκειο, η αξιολόγηση ante portas), υποβάθμιση γενικότερα της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες συνθέτουν ένα αποκαρδιωτικό και επικίνδυνο πλαίσιο.
 
Το μέλλον του δημόσιου σχολείου και των ανθρώπων του διακυβεύεται, γι’ αυτό απαιτείται καθολική και μαζική έγερση.
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019