Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 00:14

ΔιεθνήPointer

Ισπανία: Ολα στον… κουβά του δημόσιου χρέους!

Η Ισπανία (μαζί με το Βέλγιο και τη Γαλλία) είναι από τις χώρες της ΕΕ που το δημόσιο χρέος τους αγγίζει το 100% του ΑΕΠ. Αυτός ήταν και ο λόγος που το κέρδος από τα αρνητικά επιτόκια των ισπανικών ομολόγων (2.3 δισ. ευρώ το 2020), στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αποθάρρυνση των αποταμιεύσεων (ώστε οι καπιταλιστές να μη βάζουν το χρήμα τους σε ομόλογα αλλά στη λεγόμενη «πραγματική οικονομία», ενισχύοντας τη «ανάπτυξη») δε θα… σπαταληθεί σε κοινωνικές δαπάνες (αν είναι ποτέ δυνατόν!), αλλά θα πάει στον… κουβά της κάλυψης του δημόσιου χρέους. Αυτή είναι η διαταγή των Βρυξελλών προς τη Μαδρίτη: να μη διανοηθεί να δώσει φράγκο αλλού, γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για να μειωθεί το χρέος.
 
Ετσι, η νέα κυβέρνηση (όποτε προκύψει) θα έχει τα χέρια δεμένα και τα συνολικά 22.3 δισ. ευρώ που αναμένεται να κερδίσει από τα ισπανικά ομόλογα θα είναι δώρο άδωρο για το λαό, αφού η λιτότητα θα συνεχιστεί.
 
Οι κυβερνητικές προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2.2% το 2019 (λίγο πιο κάτω από το 2,4% του 2018) μάλλον θα πάνε περίπατο, αφού τα δύο πρώτα τρίμηνα έκλεισαν με αύξηση μόλις 0.5% το καθένα.
 
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (Cunef), που παρουσιάστηκε από την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, οι Ισπανοί βγάζουν όλο και λιγότερα χρήματα. Η σημερινή γενιά, μετά από την κατρακύλα της τελευταίας κρίσης (του 2008), βγάζει λιγότερα από αυτά που έβγαζε η αντίστοιχη πριν από δέκα χρόνια, πράγμα που -σύμφωνα με την έκθεση- δε συνέβαινε παλαιότερα. Με την αύξηση της ανεργίας και το πάγωμα των δαπανών των νοικοκυριών, τα πράγματα θα γίνουν σίγουρα χειρότερα στο προσεχές μέλλον. Το μόνο που θα… ταΐζεται θα είναι το δημόσιο χρέος και οι τσέπες των δανειστών!
 
 
 
 
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019