Παρασκευή 07 Αυγούστου 2020 | 01:13

ΔιεθνήPointer

Μαρόκο: Ραμμένα στόματα αλλιώς… στο φρέσκο!

Ενδεικτική της «δημοκρατίας» που βασιλεύει στο βασίλειο του Μαρόκου είναι η καταδίκη του 31χρονου δημοφιλούς ράπερ Μοχάμεντ Μουνίρ, γνωστού ως Γκνάουι, σε ένα χρόνο φυλακή με την κατηγορία της προσβολής της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
 
Ο Γκνάουι, έκανε το… έγκλημα να κατηγορήσει το βασιλιά και τους συμβούλους του, στο πεντάλεπτο τραγούδι του με τίτλο «Ααχ Αλ Σαάμπ» (να ζήσει ο λαός), το οποίο είδαν μέσα από το YouΤube πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι! Τους κατηγόρησε για την εκτεταμένη διαφθορά και τις οικονομικές ανισότητες, που οδηγούν χιλιάδες νέους στη μετανάστευση. Σε ένα μέρος του βίντεο εμφανίζεται η περιοχή Ριφ (των Βέρβερων), όπου αναπτύχθηκε το αντιπολιτευτικό κίνημα των Χιράκ. Αλλού φαίνεται μια μάνα, οι γιοι της οποίας σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη, ενώ σε άλλη εικόνα απεικονίζεται η νέα γενιά που πέφτει στο χασίς και στα ναρκωτικά.
 
Ο ίδιος ο Γκνάουι δήλωσε ότι είναι ταπεινωμένος από την πρώτη μέρα που γεννήθηκε κι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τον ταπεινώνει η αστυνομία.
 
Σε μια χώρα όπου το ένα τρίτο από τους 35 εκατομμύρια κατοίκους της είναι νέοι κάτω των 24, το ένα τέταρτο είναι άνεργοι και εκτός σχολείου (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία), σε μια χώρα όπου δίπλα στην έσχατη φτώχεια φαντάζουν τα άπειρα παλάτια του βασιλιά (ένα σε κάθε πρωτεύουσα νομού!) και η οποία κρατά υπό κατοχή τη Δυτική Σαχάρα, η «δημοκρατία» (ακόμα και με την αστική της έννοια) αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Το αντικυβερνητικό κίνημα Χιράκ, που γεννήθηκε μετά από τον τραγικό θάνατο ενός 31χρονου ιχθυοπώλη που συνεθλίβη από απορριμματοφόρο, μαζικοποιήθηκε και πήρε πολιτικό χαρακτήρα ζητώντας δουλειές και ανάπτυξη στην περιοχή Ριφ των Βέρβερων, όμως δεν κατόρθωσε να ανατρέψει καταστάσεις καθώς γνώρισε άγρια καταστολή από το καθεστώς.
 
ΥΓ: Το μαροκινό καθεστώς χαίρει της αμέριστης δυτικής υποστήριξης ως βαθιά… δημοκρατικό!
 
 
 
 
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019