Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 | 23:06

ΠολιτικήPointer

Τα δικά τους παιδιά

 
Λίγες ώρες πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου για το σκάνδαλο Siemens, κυκλοφόρησε ένα κείμενο υπογεγραμμένο από 61 «προσωπικότητες», το οποίο ζητά την αποφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου ως… πολιτικού κρατούμενου! Οι συμπαραστάτες του Γιάννου διαμαρτύρονται διότι «οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν την προφυλάκισή του ως το ανώτατο όριο του 18μηνου». Οταν στην περίπτωση του Γεράσιμου Τσάκαλου οι δικαστικές αρχές ξεπερνούσαν και το 18μηνο, επεκτείνοντας την προφυλάκισή του μέχρι τους 49 μήνες, όταν η Ολγα Οικονομίδου και ο Γιώργος Πολύδωρος έμειναν προφυλακισμένοι για περίπου 45 μήνες και ο Κώστας Σακκάς για 36 μήνες (χρειάστηκε να κάνει απεργία πείνας για να μη φτάσει τους 48), οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι αυτοί κύριοι και κυρίες δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να υπογράψουν δημόσια διαμαρτυρία. Αλλο οι «νεαροί τρομοκράτες» και άλλο «ένα δημόσιο πρόσωπο με την πολιτική διαδρομή του Γιάννου Παπαντωνίου». Ενας τέτοιος αδάμας δεν επιτρέπεται «να διασύρεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με ακραία μέτρα προφυλάκισης – που η πολιτεία επιφυλάσσει για τους χειρότερους εγκληματίες – και μάλιστα σε συνθήκες που ενέχουν στοιχεία αυθαιρεσίας».
 
Το καλύτερο το κράτησαν για το τέλος. Το παραθέτουμε αυτούσιο: «Η παρατεταμένη προφυλάκιση αποτελεί σκάνδαλο και ύβρη για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Προς το συμφέρον της δικαιοσύνης και συνεπώς όλων των Ελλήνων, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο μόνος πρώην υπουργός από ένα χρόνο τώρα πολιτικός κρατούμενος, πρέπει να ξαναβρεί την ελευθερία του. Και αν χρειαστεί, να δώσει μετά τη μάχη σε κάποιο δικαστήριο με τις ανοικτές, δημόσιες διαδικασίες που εγγυάται το κράτος δικαίου»!
 
Και για ποιο λόγο, παρακαλούμε, κατέστη… πολιτικός κρατούμενος ο Γιάννος με το χαμόγελο της Κολυνός; Οι 61 συμπαραστάτες και συμπαραστάτριές του το θέτουν με μορφή ερωτήματος και μας ρίχνουν σέκους: «Μήπως γιατί η παρατεταμένη προφυλάκιση στοχεύει ευρύτερα την περίοδο που η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ, αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς και αναβάθμισε τη θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο;»! Ο Γιάννος θύμα της… αντι-ΕΕ αστικής Δικαιοσύνης. Τα ορφανά του σημιτισμού και του καραμανλισμού έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και, κατά συνέπεια, και την αίσθηση του γελοίου.
 
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του υπέρ Γιάννου Ευαγγελίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ανακοίνωσε την απόφασή του για τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο Siemens. Χρειάστηκε να περάσουν 14 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα για τα περιβόητα «μαύρα ταμεία» της Siemens, προκειμένου να βγει η πρωτόδικη απόφαση!
 
Είδηση έγινε η αθώωση του Τσουκάτου λόγω παραγραφής, για το 1 εκατ. ευρώ που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πήρε από τη Siemens και έβαλε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Ελάχιστα σχολιάστηκε, όμως, ο λόγος της παραγραφής. Μετά από πρόταση (και) της εισαγγελέως της έδρας, το δικαστήριο έκρινε ότι το αδίκημα της δωροδοκίας εντάσσεται στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οπότε από κακούργημα έγινε πλημμέλημα και παραγράφηκε! Η εισαγγελέας και το δικαστήριο πάτησαν σε διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι και τα στελέχη του ΟΤΕ δεν ανήκουν πλέον στο δημόσιο τομέα αλλά στον ιδιωτικό. Περιττεύει να πούμε, ότι την εποχή του σκανδάλου ο ΟΤΕ ήταν εταιρία του δημόσιου τομέα, ότι οι κυβερνήσεις όριζαν τις διοικήσεις του και ενέκριναν τις μεγάλες προμήθειες (όπως αυτές από τη Siemens)! Μ' αυτό το δικονομικό τρικ δεν απαλλάχτηκε λόγω παραγραφής μόνον ο Τσουκάτος, αλλά όλοι οι κατηγορούμενοι, από  Χριστοφοράκο, Καραβέλα, Σίκατσεκ και Ρίχτερ, μέχρι τα στελέχη του ΟΤΕ (Σκαρπέλης και σία).
 
Αυτή η απόφαση, όμως, περιέχει το σπέρμα της συνολικής ανατροπής στο δεύτερο βαθμό. Δηλαδή, ανοίγει το δρόμο για να αθωωθούν και όσοι κηρύχτηκαν ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος): Χριστοφοράκος, Καραβέλας, Μαυρίδης, στελέχη της γερμανικής Siemens και άλλοι (συνολικά 22 από τους  54 κατηγορούμενους). Γιατί όταν δεν υπάρχει δωροδοκία-δωροληψία, τότε εύκολα φεύγει και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, από δικαστήρια που ξέρουν να συμπεριφέρονται με το γάντι στους «εγκληματίες του λευκού κολάρου».
 
ΥΓ1. Θρασύτατος όπως πάντα, ο Τσουκάτος δήλωσε: «Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια»!
 
ΥΓ2. Εξίσου θρασύς ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για να ψιλοκαταγγείλει ότι ο Τσουκάτος «απηλλάγη λόγω παραγραφής». Αυτή τη δυνατότητα, όμως, την έδωσε ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ (με τη βοήθεια και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων), που περιλαμβάνει σωρεία «φωτογραφικών» διατάξεων για υποθέσεις του λεγόμενου οικονομικού εγκλήματος. Η ανακοίνωση βγήκε μάλλον για να θυμίσει ότι «άλλοι έπαιρναν ως δωρεές τηλεφωνικά κέντρα από τον καταδικασθέντα κ. Χριστοφοράκο» (για τον Μητσοτάκη πρόκειται).
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019