Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 | 21:45

ΠολιτικήPointer

Ρέκβιεμ για το ΠΑΣΟΚ

Γίνεται συνέδριο κόμματος εξουσίας χωρίς τους πρώην προέδρους του; Κόμματος εξουσίας τρόπος του λέγειν, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού χάσει αυτή την ιδιότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να την ξαναβρεί (τουλάχιστον στο ορατό μέλλον). Ισως όμως να είναι αυτή η χαμένη αίγλη που καθιστά πιο επιτακτική την παρουσία των πρώην προέδρων στο συνέδριο. Για να μη φαίνεται τόσο έρημη και μόνη η Φώφη.
 
Εριξε τα μούτρα της, λοιπόν, και έστειλε προσκλήσεις και στους τρεις. Ο Βενιζέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία, καθιστώντας μ' αυτόν τον τρόπο σαφές ότι δεν προτίθεται να παραστεί. Αλλωστε παθαίνει αλλεργία άμα βλέπει τη Φώφη. Ο Γιωργάκης φρόντισε να λείπει στο εξωτερικό για δουλειές (μια συνάντηση με πρώην ΥΠΕΞ στη Βιέννη) και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προλάβει να παραστεί, μολονότι θα προσπαθήσει, όπως είπαν συνεργάτες του. Αυτός, βέβαια, δεν είναι ΠΑΣΟΚ, είναι ΚΙΔΗΣΟ και ΚΙΝΑΛ. Εμενε μόνο ο Σημίτης. Η Φώφη έριξε ακόμα πιο πολύ τα μούτρα της και πήγε να τον συναντήσει στο γραφείο του στη Βουλή. Στο γραφείο του Σημίτη, όχι το δικό της, μη χαλάσουμε και την ιεραρχία. Ακόμα κι αυτός δεν της έδωσε σαφή απάντηση για το αν θα παραστεί.
 
Δεν ξέρουμε (και δεν μας νοιάζει κιόλας) αν ο Σημίτης θα πάει στην έναρξη του συνεδρίου. Αν θα πάει, όμως, θα το κάνει επειδή το έχει ανάγκη, καθώς η κίνηση κάποιων «ορφανών» του να βγάλουν κείμενο αλληλεγγύης στον… «πολιτικό κρατούμενο Γιάννο Παπαντωνίου» τον έφερε και πάλι σε δύσκολη θέση.  Για να μην πούμε και για την αθώωση του Τσουκάτου λόγω παραγραφής, που επανέφερε στη μνήμη το «λάδωμα» του ΠΑΣΟΚ με 1 εκατομμύριο ευρώ από τη Siemens. Αντε να πείσεις τον κόσμο ότι  η μίζα ήταν μόνο 1 εκατ., ότι μίζα πήραν μόνο από τη Siemens και όχι και από άλλες εταιρίες και ότι ο Σημίτης δεν είχε ιδέα για όλ' αυτά. Αντε να πείσεις ότι η επιχείρηση «αλληλεγγύη στον πολιτικό κρατούμενο Γιάννο» οργανώθηκε ερήμην του Σημίτη. Αντε να πείσεις ότι ο Σημίτης ήταν ένας αδιάφθορος πρωθυπουργός που περιβαλλόταν από διεφθαρμένους υπουργούς, για τη δράση των οποίων δεν είχε πάρει χαμπάρι. Και καλά ο Ακης, ήταν από άλλη φράξια, αλλά ο Γιάννος; Γκεσέμι των «εκσυγχρονιστών» ήταν, σαρξ εκ της σαρκός τους.
 
Μπορεί κάποια παπαγαλάκια, που τα τάισε καλά τα χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία, να εξακολουθούν να αγιογραφούν τον Σημίτη, όμως για τον ελληνικό λαό ο «Κινέζος» είναι εδώ και πολύ καιρό όχι μόνο «τελειωμένος» πολιτικά αλλά και «τοξικός». Το γεγονός ότι η Φώφη καταφεύγει σ' αυτόν και τον παρακαλεί να πάει για να δώσει λάμψη στο συνέδριό της είναι μια ακόμα απόδειξη του «ΠΑΣΟΚ τέλος». Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και το γεγονός ότι εσωκομματική αντιπολίτευση στη Φώφη κάνει ο Πολ ο Γερουλάνος, ένας αριστοκρατικής καταγωγής επιχειρηματίας που βρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ ως φίλος του Γιωργάκη και ήταν ένας από τους «κηπουρούς» του, όπως οι ίδιοι οι πασόκοι αποκαλούσαν κοροϊδευτικά τους ανθρώπους του ΓΑΠ, οι οποίοι αντλούσαν δύναμη μόνον απ' αυτόν.
 
Ο Ανδρουλάκης, που λόγω ηλικίας (και μόνο) αποτελεί το νέο στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει μέρος στο συνέδριο. Αν γίνονταν εκλογές για συνέδρους, θα μπορούσε να δοκιμάσει την τύχη του, εκλέγοντας ενδεχομένως μεγαλύτερο ποσοστό. Ομως με τους συνέδρους του ΚΙΝΑΛ, διορισμένους από τη Φώφη και το μηχανισμό της και όχι εκλεγμένους, δε θα είχε καμιά τύχη. Αν πάει στο συνέδριο, θα το κάνει καθαρά για τυπικούς λόγους, φροντίζοντας να μη χρησιμοποιηθεί σαν ντεκόρ της Φώφης. Την Τετάρτη, πάντως, είδαμε να δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο του για το Προσφυγικό στα «Νέα», το οποίο υπέγραφε ως «ευρωβουλευτής». Σκέτα, χωρίς να αναφέρει τίνος κόμματος είναι ευρωβουλευτής.
 
Η Φώφη θα ήθελε να είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά δεδομένων των συνθηκών μάλλον χαίρεται. Θα κάνει ένα συνέδριο-φιέστα, μόνο με τους κολαούζους της και θα κλείσει και τυπικά τα «βιβλία» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλέον θα υπάρχει μόνο μέσα από το ΚΙΝΑΛ. Και μη μας πείτε ότι αυτό το εγχείρημα δεν έχει προοπτικές. Τι προοπτικές θα μπορούσε να έχει οποιοδήποτε εγχείρημα με αρχηγό τη Φώφη; Η ίδια ενδιαφέρεται να κρατήσει αυτό το μικρό κόμμα για όσο καιρό μπορέσει. Μετά θα περάσει στην πολιτική συνταξιοδότηση (αν δεν ενταχθεί στη ΝΔ). Τους ίδιους υπολογισμούς κάνουν και άλλα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Λοβέρδος ή ο Καμίνης. Αφού κατάφεραν να εκλεγούν (ή να διοριστούν) βουλευτές, έχουν όλο το χρόνο να καθορίσουν το μέλλον τους.
 
Το βέβαιο είναι πως όλοι αυτοί που κάνουν κουμάντο στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ δεν προσανατολίζονται πλέον προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι αισθάνονται μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Τσιπραίους, ενώ ξέρουν πως αν έκαναν κίνηση προσέγγισης θα τους «έτρωγαν» πρώτοι οι πρώην πασόκοι που έχουν ήδη εγκατασταθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Λογικά θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της ΝΔ, σε μια περίοδο που ο Μητσοτάκης θα τους έχει ανάγκη. Μια χαρά βολεύτηκαν ο Χρυσοχοΐδης και η Ζορμπά, γιατί όχι αυτοί;
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019