Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 | 00:01

ΚαταστολήPointer

Φτιάχνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για δεκάδες χιλιάδες

Φασιστικού τύπου καταστολή για πρόσφυγες και μετανάστες

Small_img_34311
Πριν λίγες μέρες, ένα μωρό εννέα μηνών πέθανε από αφυδάτωση στη Μόρια.  Το γεγονός αποκαλύφθηκε από μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Μόρια, ενώ αφέθηκαν υπόνοιες (βεβαιότητα θα πούμε εμείς) συγκάλυψης του γεγονότος προκειμένου να μη λάβει διαστάσεις και ξανασχοληθούμε για πολλοστή φορά με το έγκλημα διαρκείας που διαπράττεται στα νησιά.
 
Την περασμένη Τρίτη, κρατούμενοι πρόσφυγες στην αυλή του Λιμεναρχείου της Ρόδου εξεγέρθηκαν, κατέλαβαν το κτίριο κι ανέβηκαν στην ταράτσα, ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τη μεταφορά τους σε δομές κατάλληλες για τη φιλοξενία τους.
 
Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας μαζί με τον υφυπουργό Αμυνας, απόστρατο στρατηγό Στεφανή ανακοίνωσαν ότι η Μόρια θα κλείσει και στη Λέσβο θα κατασκευαστεί κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο χωρητικότητας 5.000+ ατόμων (στρατόπεδο συγκέντρωσης δηλαδή). Ο Στεφανής συνόδευσε την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου με ένα «μπουκέτο» φωτογραφιών. Οι μισές έδειχναν μερικές από τις άθλιες σκηνές στις οποίες «στεγάζονται» σήμερα οι πρόσφυγες πέριξ του ασφυκτικά γεμάτου στρατοπέδου της Μόριας και οι άλλες μισές έδειχναν οικίσκους-κοντέινερ με τάξη τακτοποιημένους (όπως στους καταυλισμούς των σεισμοπαθών).
 
Εδώ είμαστε τώρα, έλεγε ο Στεφανής δείχνοντας τις πρώτες φωτογραφίες, κι εκεί θέλουμε να πάμε, δείχνοντας τις δεύτερες φωτογραφίες. Και παρουσίαζε το σχέδιο μιας από τις «κλειστές δομές», δείχνοντας την κάτοψη: «Εδώ, βλέπετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τους διάφορους χώρους: Με το μπλε χρώμα, είναι οι χώροι διαμονής του προσωπικού, με το ροζ χρώμα, είναι οι χώροι που θα τρώνε. Υπάρχουν γήπεδα, υπάρχουν λατρευτικοί χώροι, υπάρχουν σχολεία. Και βεβαίως, υπάρχουν όλες οι εγκαταστάσεις που αφορούν την παροχή νερού, πετρελαίου, τους βιολογικούς καθαρισμούς και βεβαίως οι χώροι ενδιαίτησης του προσωπικού, που θα λειτουργεί τη δομή αυτή».
 
Φωτογραφίες με συρματοπλέγματα και κονσερτίνα στην κορυφή (όπως στις φυλακές, όπως στην Αμυγδαλέζα) δεν έδειξε, βέβαια. Μόνο κάποια στιγμή του ξέφυγε ότι εκεί  «θα στρατωνίζονται» πρόσφυγες και μετανάστες. Το απέδωσε σε γλωσσικό ολίσθημα, λόγω της μακράς στρατιωτικής του θητείας. Δεν ήταν λάθος, όμως, κυριολεξία ήταν. Σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης οι έγκλειστοι στρατωνίζονται, δε φιλοξενούνται. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η διαχείριση του προσφυγικού αφαιρέθηκε από τον παντελώς ανίκανο Χρυσοχοΐδη (μολονότι εξακολουθεί να έχει την κατά νόμο αρμοδιότητα) και ανατέθηκε σε έναν «σκληρό» απόστρατο, ο οποίος το αντιμετωπίζει ως ένα στρατιωτικό σχέδιο (μπορείτε να διαβάσετε όλη την παρουσίαση στο https://media.gov.gr/i-enimerosi-ton-politikon-syntakton-apo-ton-kyvernitiko-ekprosopo-stelio-petsa-20-11-2019/ για να αντιληφθείτε τη σκληρή τεχνοκρατική-στρατοκρατική αντιμετώπιση του Προσφυγικού).
 
Οπως εξήγησε ο Στεφανής, το νέο κυβερνητικό δόγμα αντιμετώπισης του Προσφυγικού συνίσταται στα εξής: α) αποτελεσματικότερη φύλαξη συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, β) επιτάχυνση διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου, γ) λειτουργία κλειστών κέντρων σε νησιά και δ) άμεσες επιστροφές. Για να το σπάσουμε σε φραγκοδίφραγκα, που λέει κι ο λαός, αυτό σημαίνει ενίσχυση των συνοριοφυλάκων και της Frontex, μαζικές απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, μετατροπή των δομών που υπάρχουν ήδη στα νησιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θα κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες και απελάσεις.
 
Πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται ως μιάσματα, ως εχθρός. Οπως αναίσχυντα δήλωσε ο Πέτσας, «δεν μπορεί να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά και διότι πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε έναν διακινητή για να τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν»!
 
Ο Στεφανής περιέγραψε το ίδιο ως στρατιωτικό σχέδιο αποτροπής του εχθρού: «Βραχυπρόθεσμα, επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα, υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές,  δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή»!
 
Μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ούτε απειλή για την ασφάλεια της χώρας αποτελούν ούτε την κανονικότητα στη ζωή του ελληνικού λαού έχουν διασαλεύσει. Ολοι αυτοί, μάλιστα, θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πέρασμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Είτε νόμιμα (αν αποκτήσουν χαρτιά, όπως δικαιούνται) είτε μέσω κυκλωμάτων διακίνησης (αν τους στερήσουν τα χαρτιά, όπως συμβαίνει). Το βάφτισμά τους σε απειλή για την ασφάλεια της χώρας και για τη ζωή του λαού είναι ένα φασιστικό δόγμα προπαγάνδας, που θα το ζήλευαν ο Σαλβίνι και ο Ορμπαν.
 
Διατυπώνεται ένα φασιστικό δόγμα (κατασκευή ενός ανύπαρκτου κινδύνου κι ενός ανύπαρκτου εχθρού) για να δικαιολογηθεί η κατασκευή των στρατοπέδων συγκέντρωσης και να καλλιεργηθούν ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα στον ελληνικό λαό. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ανακοινώθηκαν σ' αυτή τη φάση (θα υπάρξει και δεύτερη φάση) είναι πέντε, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, συνολικής δυναμικότητας άνω των 18.000+ εγκλείστων. Εννοείται πως ο αριθμός θα μεγαλώσει, όσο θα αυξάνονται αυτοί που θα καταφέρνουν να φτάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί. Σίγουρα θα σπεύσουν να φτιάξουν και κάποια στη Βόρεια Ελλάδα (γι' αυτούς που περνούν από τα χερσαία σύνορα) και σίγουρα κάποια στην Αττική και γύρω απ' αυτήν.
 
Επειδή κάθε στρατόπεδο συγκέντρωσης χρειάζεται και τους δεσμοφύλακές του, ανακοίνωσαν την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων στα νησιά (και 400 στον Εβρο). Στα νησιά οι συνοριοφύλακες θα ασκούν καθήκοντα δεσμοφυλάκων, γιατί δεν υπάρχουν σύνορα για να φυλάξουν. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ», είπε ο Πέτσας, κλείνοντας κουτοπόνηρα το μάτι στους δεξιούς των νησιών («μη φωνάζετε, γιατί κάποια παιδιά σας θα τα πάρουμε στη φύλαξη»). Ανακοίνωσε και τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου με «προίκα» 50 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των Δήμων «που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών», ενώ ο Στεφανής είπε ότι «έχουν ήδη διατεθεί, από την 8η Νοεμβρίου, 14 εκατ. ευρώ, ως πιστώσεις για την αγορά υλικών».
 
Η ΕΕ δε θα έχει κανένα πρόβλημα να χρηματοδοτήσει αυτή τη φασιστικού τύπου διαχείριση του Προσφυγικού, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την αθλιότητα και την άγρια καταστολή. Ο ελληνικός λαός είναι που δεν πρέπει να δεχτεί να αντιμετωπίσει ως εχθρούς ανθρώπους ξεριζωμένους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Δεν πρέπει να δεχτεί να γεμίσει η Ελλάδα με στρατόπεδα συγκέντρωσης, στίγμα για την Ιστορία μας.
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019