Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 | 21:45

ΔιεθνήPointer

Kουκούλωσαν εγκλήματα πολέμου

 
Εγγραφα που διέρρευσαν στο BBC και τους Sunday Times αποκαλύπτουν ότι βρετανοί στρατιώτες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τα οποία κουκουλώθηκαν από την ηγεσία του στρατού και τις κυβερνήσεις. Στα εγκλήματα  που κουκουλώθηκαν περιλαμβάνονται δολοφονίες από στρατιώτη της επίλεκτης μονάδας SAS καθώς και θάνατοι υπό κράτηση, ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένων από μέλη της μονάδας πεζικού Black Watch.
 
Οι στρατιωτικοί ντετέκτιβ που ανακάλυψαν τα στοιχεία γι' αυτά τα εγκλήματα δήλωσαν στην ετήσια έρευνα των Sunday Times και τη διάσημη εκπομπή Panorama του BBC, ότι οι ανώτεροι διοικητές έκρυψαν τα στοιχεία της έρευνάς τους «για πολιτικούς λόγους». «Το υπουργείο Αμυνας δεν είχε καμία πρόθεση να διώξει οποιονδήποτε στρατιωτικό οποιουδήποτε βαθμού, εκτός αν αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο και δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς», δήλωσε ένας ντετέκτιβ στο BBC.
 
Φυσικά, το υπουργείο Αμυνας διέψευσε τις αποκαλύψεις των ντετέκτιβ, δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις των εισαγγελέων και των ανακριτών ήταν «ανεξάρτητες» και αφορούσαν «εξωτερική επίβλεψη και νομικές συμβουλές».
 
Οι κατηγορίες προήλθαν από δύο πρωτοβουλίες έρευνας για εγκλήματα πολέμου, την Ομάδα Ιστορικών Κατηγοριών για το Ιράκ και την Επιχείρηση Northmoor, η οποία ασχολήθηκε με το Αφγανιστάν (η υπόθεση έκλεισε το 2017 χωρίς καμιά κατηγορία). Η κυβέρνηση έκλεισε τις έρευνες αφού ένας νομικός, ο Φιλ Σάινερ, που είχε μαγνητοφωνήσει εκατοντάδες καταγγελίες, στερήθηκε του δικαιώματος να ασκεί δικηγορία, κατηγορούμενος ότι πλήρωσε ανθρώπους στο Ιράκ για να βρει πελάτες. Η Διεθνής Αμνηστία και πρώην ερευνητές των δύο πρωτοβουλιών έρευνας επικρίνουν την κυβερνητική απόφαση, δηλώνοντας ότι οι πράξεις του Σάινερ χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ως πρόσχημα για να κλείσουν οι έρευνες, οι οποίες βρήκαν αδικήματα διαπραγμένα σε υψηλό επίπεδο.
 
Οι Sunday Times ανέφεραν ότι οι στρατιωτικοί ντετέκτιβ ανακάλυψαν ισχυρισμούς για παραποιημένα έγγραφα που ήταν «αρκετά σοβαρά για να οδηγήσουν σε διώξεις ανώτερων αξιωματικών». Οπως αναφέρουν, ένας από τους ανώτερους διοικητές της SAS παραπέμφθηκε σε εισαγγελείς για προσπάθεια να σταματήσει την πορεία της δικαιοσύνης πριν από την ολοκλήρωση των ερευνών. Οπως γράφει η εφημερίδα, οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν αποκαλυπτόταν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατάφερε να κρατήσει το στρατό του σε τάξη. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε στο BBC την περασμένη Κυριακή ότι, παρά την έλλειψη διώξεων, υπήρξε η «σωστή ισορροπία» ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπήρξαν «ψευδείς ισχυρισμοί».
 
Τίποτα από τα παραπάνω δεν εκπλήσσει, φυσικά. Ετσι δρουν οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί. Και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μακρά παράδοση, από την εποχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τα στρατεύματά του και στη συγκάλυψή τους από το κράτος. Οι μακελάρηδες των ιμπεριαλιστικών στρατών πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα του ακαταδίωκτου για να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019