Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 | 23:54

ΔιεθνήPointer

Ινδία: Συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας

Small_img_34316
 
Σε συγκρούσεις με την αστυνομία εξελίχθηκαν οι διαδηλώσεις των φοιτητών στο Νέο Δελχί, που συνεχίζονται εδώ και δυο βδομάδες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα. Τα δίδακτρα θα τριπλασιαστούν, φτάνοντας τις 12.000 ρουπίες (167 δολάρια) το μήνα, καθιστώντας απαγορευτική τη φοίτηση για τα παιδιά από φτωχά λαϊκά στρώματα. Σύμφωνα με την Ενωση των φοιτητών, οι μισοί φοιτητές στα μεγάλα πανεπιστήμια προέρχονται από οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω από 144.000 ρουπίες. Δηλαδή, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δε θα φτάνει ούτε για τα δίδακτρα ενός παιδιού.
 
Η αστυνομία έστησε οδοφράγματα γύρω από το Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU), το διασημότερο πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο διαχρονικά συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των ινδών ακαδημαϊκών, ενώ έχει και παράδοση αριστερής αγωνιστικότητας. Οι φοιτητές αγνόησαν τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησαν να κινηθούν προς το κέντρο του Νέου Δελχί. Η αστυνομία τους επιτέθηκε, τα γκλομπ άνοιξαν πολλά κεφάλια, ενώ έγιναν και 50 συλλήψεις, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατηθεί το φοιτητικό κίνημα και να σταματήσει τις κινητοποιήσεις.
 
Οι φοιτητές πολιόρκησαν το αστυνομικό τμήμα και αρνήθηκαν να φύγουν από εκεί, μέχρις ότου αξιωματικός της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι οι συνάδελφοί τους αφήνονται ελεύθεροι. Παρά την έκκληση του αναπληρωτή πρωθυπουργού να επιστρέψουν στις τάξεις τους, οι φοιτητές του JNU συνέχισαν τις κινητοποιήσεις, για την αντιμετώπιση των οποίων η αστυνομία επιστράτευσε και αντλίες νερού.
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019