Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 | 22:22

ΔιεθνήPointer

Χονγκ Κονγκ

Εδώ Πολυτεχνείο!

Small_img_34315
Η περικύκλωση από την αστυνομία της πολυτεχνικής σχολής του Χονγκ Κονγκ, από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, και η προσπάθειά της να εισβάλει την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα πνίγοντας στα δακρυγόνα τους φοιτητές που ήταν μέσα, απαντήθηκε με σκληρές συγκρούσεις από τους φοιτητές που έχουν αναβαθμίσει τα μέσα πάλης τους απέναντι στην καταστολή (η φωτογραφία με τον φοιτητή που κρατά ένα τόξο, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα αυτού του γεγονότος). Ενδεικτική και η παρακάτω ανακοίνωση της αστυνομίας: «Οι ταραξίες συνεχίζουν να εκτοξεύουν βαριά αντικείμενα και βόμβες μολότοφ με μεγάλους καταπέλτες κατά των αστυνομικών. Το βεληνεκές βολής τέτοιων καταπελτών μπορεί να φτάσει τα 40 μέτρα… Η αστυνομία προειδοποιεί ότι οι βίαιες ενέργειες στην πολυτεχνική σχολή του Χονγκ Κονγκ έχουν κλιμακωθεί σε ταραχές».
 
Βλέποντας η τοπική κυβέρνηση ότι δεν τα βγάζει πέρα με τους φοιτητές, ξεκίνησε την τακτική του μαστίγιου και του καρότου. Από τη μία, έκαναν την εμφάνισή τους τμήματα του κινέζικου στρατού (για πρώτη φορά μετά από το 1997, εκτός από μία φορά πέρσι που χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών μετά από τυφώνα), τα οποία για την ώρα δεν ανέλαβαν κατασταλτικό ρόλο  αλλά βοήθησαν στον καθαρισμό της περιοχής των διαδηλώσεων, παρατηρώντας ταυτόχρονα με τα κυάλια τις κινήσεις των διαδηλωτών. Από την άλλη, στάλθηκε ομάδα καθηγητών με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Βουλής (το διάστημα 2008-2016) Τσανγκ Γιοκ Σινγκ, προκειμένου να πειστούν οι φοιτητές να εγκαταλείψουν το Πολυτεχνείο.
 
Ο Τσανγκ, αν και ηγείται του μεγαλύτερου φιλο-κινέζικου κόμματος («Δημοκρατική Συμμαχία για την Πρόοδο στο Χονγκ Κονγκ»), έχει τη φήμη του «μετριοπαθή» που έχει την ικανότητα να τα έχει καλά με όλες τις πλευρές. Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Τσανγκ με την κουστωδία του έκανε διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές, πείθοντας 500 από αυτούς να εγκαταλείψουν το Πολυτεχνείο με την υπόσχεση ότι δε θα κακοποιηθούν κατά τη σύλληψή τους. Από τους 500, οι 200 ήταν ανήλικοι! Η αστυνομία πήρε τα στοιχεία τους και τους άφησε ελεύθερους, όμως η τοπική κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι έχει το δικαίωμα να τους απαγγείλει κατηγορίες στο μέλλον.
 
Μερικές εκατοντάδες, όμως, εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα επακολουθήσει. Σίγουρα όμως, το κύμα βίας που κατακλύζει το Χονγκ Κονγκ, με επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο πολλών σχολείων, διακοπή σιδηροδρομικών γραμμών και αποκλεισμούς βασικών οδικών αρτηριών, δεν είναι καθόλου εύκολο να κοπάσει, αν η τοπική κυβέρνηση δεν υποσχεθεί αλλαγές ικανές να ικανοποιήσουν κάποια από τα αιτήματα των διαδηλωτών που θέλουν αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης και λιγότερη εξάρτηση από το Πεκίνο.
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019