Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 | 22:55

ΚαταστολήPointer

Αναίρεση για το «χάδι» στον Κορκονέα

Αναίρεση στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία αναγνωρίστηκε στον μπάτσο Κορκονέα, δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, με αποτέλεσμα αυτός να σπάσει τα ισόβια και να αποφυλακιστεί την επόμενη κιόλας μέρα, έχοντας παραμείνει μόλις έντεκα χρόνια στη φυλακή, άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας. Ο εισαγγελέας, αφού μελέτησε το σκεπτικό της απόφασης, έκρινε ότι αυτή δεν έχει επαρκή αιτιολογία όπως απαιτείται, ενώ παράλληλα έχει εσφαλμένη ερμηνεία ως προς την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου στον Κορκονέα.

Ηταν μια επιβεβλημένη κίνηση, προκειμένου να αποσβεστούν οι κακές για την αστική Δικαιοσύνη εντυπώσεις. Δεν είναι δυνατόν να στραγγαλίζεις τα δικαιώματα των πολιτικών κρατούμενων (θυμηθείτε, για παράδειγμα, πώς έκοψαν την άδεια από τον Δημήτρη Κουφοντίνα) και από την άλλη να αποφυλακίζεις έναν μπάτσο που σήκωσε εν ψυχρώ το όπλο και σκότωσε έναν ανυπεράσπιστο έφηβο.

Η εισαγγελική αναίρεση θα εξεταστεί από κάποιο από τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου. Αν γίνει δεκτή, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, το οποίο θα πρέπει να συνεδριάσει με νέα σύνθεση και να αποφανθεί εκ νέου μόνο για την αναγνώριση ή μη του ελαφρυντικού. Θυμίζουμε ότι ο Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, όπως είχε κριθεί και πρωτόδικα. Στη συνέχεια, όμως, του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό. Εάν γίνει δεκτή η αναίρεση, η νέα σύνθεση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας θα έχει στη διάθεσή της τα πρακτικά της δίκης στην οποία κρίθηκε ένοχος και θα ασχοληθεί μόνο με την αναγνώριση ή μη του ελαφρυντικού.

Περιττεύει να πούμε ότι είναι υποχρεωτικό να γίνει δεκτή η αναίρεση και να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στο δολοφόνο. Οταν ένα δικαστήριο κρίνει ότι αυτός ο άνθρωπος σήκωσε το όπλο, σημάδεψε και με ευθεία βολή σκότωσε τον Γρηγορόπουλο, χωρίς ο ίδιος να κινδυνεύει, τι ελαφρυντικό μπορεί να του αναγνωριστεί; Αυτό είναι πρόκληση. 
Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019